elsősegély
#Betegségek

Az elsősegélydoboz 8 alapeleme

2014.07.19.
2 perces olvasási idő

Segítünk praktikusan összeállítani a saját elsősegélydobozodat! Mi az, amit mindenképp magaddal kell vinned, ha útra kelsz?

Csipesz

Elsősorban szabadtéri programok esetén - például túrázás alkalmával – célszerű, ha van nálad egy csipesz. Egy bosszantó szálka vagy egy veszélyesebb kullancs eltávolításakor is nagy hasznát veheted egy kellőképpen fertőtlenített csipesznek.
Fájdalomcsillapító spray vagy krém

Egyes csípéseket észre sem veszünk, mások viszont kellemetlen fájdalelsősegélyommal járnak. Ilyen például a darázs-, a hangya-, illetve a pókcsípés is. A panaszok enyhítése érdekében legyen nálad helyileg alkalmazható fájdalomcsillapító sprayvagy krém.

Kézfertőtlenítő vagy gumikesztyű

Akár a saját sebedet látod el, akár az utastársadét, a további komplikációk elkerülése érdekében a sérült területet és környékét tiszta kézzel kellene leápolnod. Ma már könnyen megoldható alapos kézmosás nélkül is a gyors fertőtlenítés. A patikákban és a drogériákban különböző kiszerelésben kaphatóak kézfertőtlenítő gélek, illetve törlőkendők. A sebellátás előtt és után is ajánlott használni őket. A további fertőzések elkerülését szolgálja a gumikesztyű viselése is.

Fájdalomcsillapítók

Bármilyen utazásra készülsz, feltétlenül csomagolj el fájdalom- és lázcsillapítókat az útra, amelyeket recept nélkül is megvásárolhatsz a patikákban. Lehetőleg általad ismert készítményeket vigyél magaddal, amelyeket korábban már használtál, és tudod, hogyan reagál rájuk a szervezeted. Az aszpirin szedését például nem tanácsolják a 18 éves kor alattiak számára, mert hatóanyaga - az acetilszalicilsav – elősegíti a gyógyíthatatlan Reye-szindróma kialakulását.

Sebtapasz és géz

A horzsolások és vágások ellátásához használhatsz steril gézlapot, amelyet a sebre helyezve addig kell nyomva tartanod, amíg nem csillapodik a vérzés. A gézlap rögzítésével megakadályozhatod a sérült bőrfelület további szennyeződését. Kisebb sebre elég egy sebtapasz is, amelyet már mindenféle méretben és formában forgalmaznak.

Sebfertőtlenítő

Hámsérülés esetén célszerű a sebet fertőtleníteni. Ha úton vagyunk, nem mindig tudunk tiszta vízhez jutni, ezért szerencsés, ha a táskánkban van valamilyen antiszeptikus krém, folyadék vagy spray, amellyel megoldható a fertőtlenítés. A célnak megfelel a palackozott steril víz, illetve a sóoldat is.

Antibiotikumos krém

Az antibiotikumos krémek alkalmazásának számos előnyös tulajdonságáról tudunk. Használata meggátolja a kötöző anyag sebbe ragadását, miközben véd a fertőzésektől, és biztosítja a sérült terület optimális nedvességét.

Antihisztaminok

Az antihisztaminok az allergiás reakciók kezelésében segíthetnek. Ezek közül is célszerű olyat választani, amelyet a szervezetünk már ismer. A súlyos allergiások indulás előtt feltétlenül gondoskodjanakepinefrinről(adrenalin)egy esetleges allergiás eredetű, életveszélyes, sokkos állapot (anaphylaxia) kezeléséhez.

Ezek az eszközök és készítmények csak kis helyet foglalnak el a csomagodban, ugyanakkor nagy szolgálatot tehetnek neked számos kellemetlen szituációban. Egy jól záródó, víztaszító anyagból készült tasakba tedd őket!

(Forrás: WEBBeteg: 8 alapdolog az elsősegély készlethez)