nyelv
#Betegségek

Mi a teendő, ha elharaptad a nyelved?

2015.08.16.
1 perces olvasási idő

Nos, néha megtörténik. Akár autóbalesetben, akár a lépcsőn megcsúszva, akár egymásnak ütközéskor sport közben. Súlyossá is válhat az eset, mire észreveszed, hogy nagyon fáj a szád vagy a nyelved. Cikkünk segít, hogy megtudd, mi a teendő ilyen esetekben. Azt azért jobb, ha észben tartod, hogy semmi sem helyettesíti a szakszerű orvosi kezelést.

Így hát, inkább mentsd el a mobilodba is a legközelebbi sebészet számát, hogy szükség esetén bármikor felhívhasd. Addig is, gondold végig a következő forgatókönyvet, hogy legközelebb tudd, mit kell tenned!

Elharapott nyelv

A nyelv valójában magától is gyorsan meggyógyul, úgyhogy a legtöbb harapás teljesen rendbe jön egy kis ápolgatással. Ez azt jelenti, hogy vízzel leöblíted az érintett területet, majd jégkockát szopogatsz, hogy csökkentsd a duzzadását. Alkalmazhatsz nyomást is, nyelvedet a szájpadlásnak nyomva. Fertőtlenítésnek nem sok értelme van, mert a nyál hamar hígitja, ráadásul a gyomorba került fertőtlenítő nem egészséges.

Ha a seb nyíltan tátong, rossz szaga van, folyamatosan vérzik, vagy szennyeződés került bele, keresd fel a sürgősségi osztályt, amilyen gyorsan csak tudod! Az csak mítosz, hogy a nyelvet sosem kell összevarrni, szóval ha a seb több mint 2,5 cm hosszú, az orvos valószínűleg össze fogja ölteni.

A gyógyulás ideje alatt jobban oda kell figyelned arra, hogy mit eszel. Csökkentsd a fűszeres és irritációt okozó ételek fogyasztását! Körülbelül 4-5 napig érzékenységre számíthatsz. Ha belázasodsz, nehezen kapsz levegőt, vagy a seb nem gyógyul, keresd fel kezelőorvosodat további kezelésért!

Megharapott ajkak

A nyelvsérüléshez hasonlóan öblítsd le vízzel, de ne folyass rá túl sokat, mert a víz csökkenti a véralvadást! Szopogass, vagy helyezz rá jégkockát, hogy megelőzd a duzzadást! Ha a sérülés kívül van, nyállal nem érintkező helyen, akkor fertőtlenítsd a sebet, sőt, kisebb tapaszt is helyezhetsz rá. Ha a vérzés 5 perc elteltével sem csökken, vagy egy ajak-darab lifeg, esetleg átlyukadt, mindenképp fordulj orvoshoz!

Gyógyulás alatt szintén ügyelj a fertőzésekre! Akkor fertőződött el a seb, ha nem gyógyul, rossz szagot áraszt, vagy az állkapocs alatti mirigyek bedagadnak. Bizonyos esetekben az orvosok már a kezdeti fázisban beadnak egy adag antibiotikumot, mert az ételek nagyon könnyen okozzák az ajkak és a nyelv fertőzését.

Bármilyen esetben, ha vészhelyzetbe kerültél, és nem tudod, hogy mi a teendő, nyugodtan hívd fel a kezelőorvosodat és kérj tőle tanácsot!

(KamaszPanasz - B.K., lektorálta: Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)