nyelv
#Testi problémák

Mit tegyél, ha lepedékes a nyelved?

2023.09.28.
1 perces olvasási idő

A lepedékes, fehér nyelv olyasvalami, amit senki sem lát szívesen a tükörben. A nyelven a lepedék nemcsak nem esztétikus, de egészségtelen is.

Egyesek nyelvén több barázda és rés található, melyek kiváló helyet jelentenek a rossz leheletet és lepedéket okozó baktériumok számára. Ha te is ilyesmit tapasztalsz a nyelveden, a megoldást az jelentheti, ha igyekszel olyan tisztán tartani a nyelved, amennyire csak lehetséges. Erre a nyelv alapos tisztítása a legjobb módszer.

A nyelvtisztítás a legtöbb ember számára nem képezi a napi fogmosási rutin részét. Pedig ez az egyik legfontosabb lépés, hogy frissen tartsd a leheletedet. Nem túl bonyolult folyamat, és nem is vesz igénybe túl sok időt. Az a napi egy-két perc, amit ráfordítasz, hatalmas eredményt hozhat a rossz lehelet megakadályozásában, és a lepedék eltüntetésében.

A nyelv helyes tisztítása

1. Kezdd a nyelved tövénél! Helyezd a fogkefe nyelvtisztító részét a nyelved felszínére, és végezz sepregető mozdulatokat hátulról előre!

Kezdd az egyik oldalon (jobb vagy bal), és haladj a másik irányba! A nyelvtisztítódtól függően akár 3-4 „kör” megtétele is szükséges a nyelveden.

2. Használj oxigénnel dúsított fogkrémet!

Ha már a legfelső lepedékréteget eltávolítottad, nyomj kis mennyiségű oxigénnel dúsított fogkrémet a nyelvtisztító fejére!

3. Finoman dörzsöld át a nyelved felszínét a fogkrémmel, közben haladj annyira hátra, amennyire lehet!

Így hatástalaníthatod a nyelveden található kéntermelő baktériumokat.

4. Miután alaposan bedörzsölted a nyelved, hagyd a fogkrémet legalább másfél percig a nyelveden, majd öblítsd le!

Fogselyem használata

Jó, ha tudod

  • A nyelvtisztítás önmagában még nem elég a friss lehelet eléréséhez, az alapos fogmosás is elengedhetetlen.
  • A nyelv dörzsölése önmagában nem öli meg azokat a rossz leheletért felelős baktériumokat, melyek a nyelveden vannak. A nyelv felszínéről viszont eltávolíthatod a lepedéket (nyálat és ételmaradékot), melyből ezek a baktériumok táplálkoznak.
  • Hogy végleg megszabadulj a fehér nyelvet okozó baktériumoktól, mindenképp használj oxigénnel dúsított fogkrémet, amely alaposan tisztít.

Figyelem

Nem kell túl erősen dörzsölnöd a nyelved! A nagyobb nyomás általában nem tüntet el több baktériumot. Nem feltétlenül kell drága nyelvtisztítót vásárolnod a sikeres eredmény eléréséért. Mindössze egy olyan fogkefére lesz szükséged, aminek a hátulján nyelvtisztító rész is van.

(KamaszPanasz - B.K.)