vér
#Betegségek

Mi az a transzfúzió?

2014.10.01.
1 perces olvasási idő

A transzfúzió, azaz a vérátömlesztés egy viszonylag egyszerű orvosi eljárás, amelyet arra találtak ki, hogy a nagy mennyiségű vérveszteséget pótolni tudják. Ezen kívül még abban is segítséget nyújt, ha valakinek például valamelyik alakos elemből nincs elegendő mennyiség a vérében.

A transzfúzió intravénásan történik egy speciális kisméretű csövön keresztül, amely egy apró tűvel Mi az a transzfúzió?van a vénához erősítve. Az eljárás maga mindössze 2-4 órát vesz igénybe, attól függően, hogy mennyi vérre van szükség.

Mindenki a vércsoportjának megfelelő vért kell kapnia átömlesztés során. Ez alapján 8 csoportot tudunk elkülöníteni:

1. 0 pozitív

2. 0 negatív

3. A pozitív

4. A negatív

5. B pozitív

6. B negatív

7. AB pozitív

8. AB negatív

Vészhelyzet esetén azonban megengedett, hogy a személy ne pont azt a vércsoportot kapja, ami pontosan az övéhez passzolna. Mivel a 0 negatív vércsoport az egyetlen, amely mindegyik vércsoport számára segítséget jelenthet, ilyenkor ezt kapják a rászorulók. Ezt alkalmazzák például akkor is, ha nem ismerik a páciens vércsoportját. Emiatt az ilyen vérrel rendelkező donorokat univerzális donoroknak nevezik. Az AB vércsoporttal rendelkezőket univerzális fogadóknak nevezzük, mert ők bármilyen típusú vért képesek „befogadni”.

A vérátömlesztés módjai

A vérátömlesztés nem minden esetben jelenti a vér egészének cseréjét, hiszen sokszor csak egy alakos elem pótlása szükséges. Például azon betegeknek, akik rákosak és kemoterápiára kell járniuk, gyakran károsodik a csontvelőjük. Ennek következtében nem fog tudni termelni a csontvelő alakos elemeket, így a vörösvértestek és a vérlemezkék termelődésével is lesznek problémák. A transzfúzió ezen két elem pótlásában segíthet.

Másoknak csak plazmára vagy a plazma egy bizonyos alkotójára van szüksége. Például azoknak az embereknek, akik vérzékenyek, vagy a betegségük miatt véralvadási problémáik vannak. Nekik azért szükséges a plazma vagy az alvadásért szükséges alkotó pótlása, mivel annak a feladata a vérrögképzés és az alvadás. Ez azért fontos, mert ha ezt nem pótolják, akkor akár belső vérzés is kialakulhat.

(H.I. - Lektorálta: Dr Lesznyák Judit)