vér
#Betegségek

Hogyan működik a transzfúzió?

2014.10.03.
2 perces olvasási idő

A transzfúzió naponta életeket ment. Vérátömlesztést azoknál alkalmaznak, akik megsebesültek, műtétre volt szükségük, akiknek a rákos megbetegedésük miatt kezelése volt szükségük, valamint azoknál, akik olyan betegségben szenvednek, amely a vérükkel kapcsolatos, amilyen például a sarlós vérszegénység.

Honnan érkezik a vér?

A legtöbben önkéntesen vesznek részt véradáson. Őket nevezzük donoroknak. A véradás történhet helyi véradó állomásokon, különböző közösségi centrumokban szervezett eseményen, illetve a vöröskereszt közreműködésével.

A legtöbb beteg a donáció során adott vért választja, de vannak, akik a saját vérüket akarják használni. Az utóbbit nevezzük autológ vérátömlesztésnek.

Fotó: Magyar VöröskeresztA vérátömlesztés másik módja a direkt vagy személyre szóló véradás. Ilyenről abban az esetben beszélünk, mikor egy családtag vagy barát ad vért egy konkrét személy számára. Ehhez a fajta véradáshoz szükséges, hogy a véradó vére a betegével kompatibilis legyen. A személyes véradás során ugyanazoknak a szabályoknak kell megfelelni, mint az önkéntes véradás során. Nincs orvosi vagy tudományos bizonyíték arra, hogy a donáció ezen típusa biztonságosabb vagy jobb lenne, mint az önkéntesen adott vér.

Mennyire biztonságos az adományozott vér?

Sokan aggódnak amiatt, hogy betegségeket vagy fertőzéseket kaphatnak el, ha adományozott vért kapnak. Azonban a donoroktól kapott vért olyan korszerű eljárásokkal ellenőrzik, amelyek a lehető legkisebb esélyt hagyják arra, hogy baj történhessen.

Minden véradónak közölnie kell magáról a legfontosabb dolgokat, amelyek tartalmazzák a következő információkat: legutolsó utazás, fertőzések, gyógyszerek és egészségügyi problémák. Mindezek mellett a véradókat több vírus ellen is vizsgálják, ilyenek például: HIV (ami később AIDS-et okozhat), hepatitis B, hepatitis C és szifilisz. Ha bármelyiket is megtalálják a vérben ezek közül, a vért megsemmisítik. Ennek az az oka, hogy a vért nem csak baktériumok, hanem vírusok is megfertőzhetik. Emellett bizonyos véralkotókat külön vizsgálnak szennyezettség szempontjából.

Megbetegedhetek a vérátömlesztéstől?

A legtöbb ember bármiféle negatív következmény nélkül éli át a véradást, de mivel ez is egy orvosi eljárás, tartalmaz valamennyi rizikót a művelet. Ilyenek például:

Láz

A betegek tapasztalhatnak lázat a transzfúzió miatt, valamint előfordulhat még meghűlés, fejfájás és hányinger is. Ezeknek a tüneteknek az oka a beteg immunrendszere és a kapott vérben lévő immunsejtek reakciója. Ha ez történik, az orvos leállítja a vérátömlesztést és lázcsillapítót ad a betegnek. Mikor a páciens hőmérséklete újra normális lesz, a transzfúzió újra folytatódhat.

Allergiás reakció

Az allergiás reakció a fogadó immunrendszere és a vérben lévő fehérje reakciója miatt alakul ki. Az átömlesztés felfüggesztése, illetve a megfelelő gyógyszerek szedése (amelyek antihisztamint és szteroidokat is tartalmaznak) megfelelő kezelési módszer ilyenkor. Ha a reakció viszonylag gyenge, a vérátömlesztés később folytatódhat. Ha komolyabb problémáról van szó, akkor az orvos további lépéseket tesz annak érdekében, hogy a betegnek a jövőben vérátömlesztése lehessen.

Hemolitikus reakció

A hemolízis szó jelentése a vörösvértestek roncsolását jelenti. Ez a folyamat életveszélyes is lehet. Akkor fordul elő, ha a páciens és a kapott vér vércsoportja nem összeillő. Ebben az esetben a páciens immunrendszere a kapott vérben lévő vörösvértesteket megtámadja és elpusztítja. Ha ez történik, az orvos leállítja a transzfúziót és kezeli a problémát. A hemolitikus reakció ma már igen ritka, mert az átömlesztés előtt rengeteg olyan vizsgálat és ellenőrzés van, amely azért felel, hogy a beteg és az átömlesztett vér összeillő, kompatibilis legyen.

A fent említett kivételek ellenére elmondhatjuk, hogy a transzfúzió előnyeiből sokkal több ismert, mint a hátrányaiból.

A transzfúzió során a vér egy felfüggesztett műanyag tasakból egy csövön keresztül egy kisebb csövön át folyik a véredénybe, majd onnan a véráramba kerül. A folyamat körülbelül 1-4 órát vesz igénybe, attól függően, hogy mennyi vér transzfúziója szükséges.

Ha te is alkalmas vagy véradásra és szeretnél is vért adományozni, akkor keresd fel a helyi véradó központot vagy lépj kapcsolatba a helyi vöröskereszttel! Így megmentheted valaki életét.

(H.I. - Lektorálta: Dr Lesznyák Judit)