elsősegély
#Betegségek

Elsősegély kisokos: mi a teendő balesetkor?

2015.04.26.
3 perces olvasási idő

Az életben bármi történhet veled, a szeretteiddel vagy a körülötted élő emberekkel. Mit teszel ilyen esetben? Kétségbeesetten rohangálsz fel-alá, vagy megpróbálsz segíteni? Ha valóban segíteni szeretnél, akkor nem árt, ha felkészült vagy a dologra.

A következő, a valós életben is előforduló eseményeket tárgyaló kérdés-felelet-sor hasznodra válhat a felkészülésben, hogy amikor szükség van rá, helyesen tudj dönteni és cselekedni. Így kisebb balesetek esetén nemcsak magadon, de a bajba jutott ismerőseiden is gyorsan és eredményesen tudsz majd segíteni.

1. Egy buliban vagy, a barátod épp egy szakításon van túl, italba fojtja a bánatát és rövidesen igen ittas állapotba kerül, rosszul lesz, émelyeg és hányhat. Mit teszel?

A: Lefekteted egy csendes helyre pihenni, majd magára hagyod és folytatod a bulit.
B: Megitatod kávéval és kiviszed a friss levegőre sétálni.
C: Lefekteted az oldalára és rajta tartod a szemed, amíg jobban nem lesz.

A helyes válasz: „C”. Amennyiben a barátod lerészegedett arra a szintre, hogy már hányt is, akkor már olyan állapotban van, hogy veszélyeztetheti a saját testi épségét, ezért nem szabad magára hagyni, mindenképp az oldalára kell fektetni, mert különben megfulladhat, ha újból öklendezni kezd. Amennyiben az állapotra rosszabbodna (folyamatos hányás, szív és/vagy légzéselégtelenség, ájulás vagy eszméletvesztés), akkor azonnal hívd a mentőket, mert lehet, hogy alkoholmérgezése van. Az időben történő beavatkozással életet lehet menteni. Kisebb baj, ha túlreagálod a dolgot, minth ha nem cselekedsz időben. A barátod könnyen bele is halhat a túlzásba vitt alkoholizálásba.

elsősegély

2. Az autód megcsúszik a hídon, nekiütközik a korlátnak, majd azt átszakítva a vízben köt ki. Mit teszel?

A: Kirúgod az ablakot a lábaddal és kiúszol a felszínre.
B: Kinyitod az ajtót és úgy próbálsz meg kijutni.
C: Megvárod, amíg az autó félig elmerül, utána kinyitod az ajtót és megpróbálsz a felszínre úszni.

A helyes válasz: „A”. A vízbe került autó esetében a nyomáskülönbség miatt (kívül víz, belül levegő) csak nehezen lehet kinyitni az ajtót. Ha megvárod, hogy félig elmerüljön az autó, akkor már lehet, hogy késő lesz, túl mélyre süllyed vagy átfordul, és már nem tudsz a felszínre jutni. Ezért minél hamarabb ki kell jutnod az autóból. Ma már szinte az összes autó ablakai és ajtajai elektromos működésűek, így vízbe kerülve ne számíts arra, hogy bármi is működni fog! Helyette próbáld meg a lábaddal betörni az ablakot vagy a szélvédőt, és úgy kíséreld meg a kijutást!

A legjobb, amit tehetsz, hogy előre felkészülsz a legrosszabbra, és rendszeresítesz az autóban egy egyszerű, de nagyszerű túlélő eszközt, amley leginkább egy méretes csavarhúzóra vagy késmarkolatra hasonlít, és amelynek az egyik végén rugós üvegtörő szeg van, a másikban biztonsági penge. Az előbbi az üveg betörésére, az utóbbi a biztonsági öv átvágására szolgál. A túlélő szerszámot pedig érdemes kézközelben, megfelelően rögzítve elhelyezni, de végszükség esetén megteszi bármi más, ütésre alkalmas tárgy is. Először magadat szabadítsd ki, utána a gyerekeket és a többi felnőttet. Amint sikerül partot érned azonnal kérj segítséget, értesítsd a mentőket és a tűzoltókat!

3. Éppen bicajozol a barátoddal az otthonodtól távol, egyszer csak hirtelen felbukik, és beesik az árokba. Amikor odaszaladsz hozzá, úgy látod, mintha eltört volna a lába és szörnyű fájdalmai vannak. Mit teszel?

A: Megpróbálod felültetni, a lábát pedig kényelmesebb pozícióba helyezed, és hívod a mentőket.
B: Leinted az arra haladó első járművet, és minél hamarabb kórházba viteted.
C: Hívod a mentőket és mellette maradsz, amíg meg nem érkezik a segítség.

A helyes válasz: „C”. Hacsak nincs az út közepén a sérült barátod, ne próbáld meg elmozdítani, mert csak ronthatsz a helyzeten (további törés, belső sérülések, elvérzés veszélye áll fenn). A legokosabb, amit tehetsz, hogy megpróbálod abban a pozícióban tartani a barátodat, ahogy landoláskor földet ért, és hívod a mentőket. Beszélj hozzá, tartsd éberen amíg oda nem ér a segítség! Óvd a kihűléstől és keress további sérüléseket rajta! Ha az út közepére esett, ints le egy autóst, és közösen próbáljátok meg a lehető legóvatosabban biztonságosabb helyre juttatni. Először próbáld meg stabilizálni a sérült végtagot, és csak utána mozdítsd el a testét.

Életmentés első kézből - Töltsd le Elsősegély-alkalmazásunkat ide kattintva>>

4. A szomszédod épp a sövényt vágja, egyszer csak belevág a kezébe, amin egy hatalmas seb keletkezik. Mit teszel?

A: Gyorsan folyó víz alá teszed a kezét.
B: Szorítókötést teszel rá.
C: Leülteted, felemeled a kezét a szíve fölé, miközben egy ronggyal vagy ruhadarabbal nyomod a sebet, és segítségért kiáltasz.

A helyes válasz: a "C". Ültesd vagy fektesd le, a sérült testrészt emeld a szíve fölé, így máris csökkenhet a vérzés. Miután gumikesztyűt (nagy nejlonzacskót) húztál, nyomj egy lehetőleg steril anyagot a sebbe. Ha van megfelelő elsősegély-felszerelés, fertőtlenítsd a sérülést, majd készíts nyomókötést! Amennyiben a vérzés láthatóan jelentős, vagy öt perc elteltével sem csillapodik, hívj mentőt! A bajba jutottat fektesd le, keze továbbra is a szíve fölött legyen. Takard be, és a lábait emeld fel, hogy kellő mennyiségű vér menjen a fejébe. Ne folyass vizet a sérülésre, mert csökkenti a véralvadást! És ne szorítsd el a végtagot, mert csak ártasz vele!

heimlich-féle fogás

5. Sushit eszel a barátoddal és ő hirtelen fuldokolni kezd. Mit teszel?

A: Hátba vered jó erősen.
B: Megitatsz vele egy pohár vizet.
C: Segítségért kiáltasz, miközben megpróbálod végrehajtani a Heimlich-féle műfogást.

A helyes válasz: „A és C”. Meglepő, de a vöröskereszt ajánlása szerint először érdemes meggyőződni, hogy tényleg fuldoklik-e az illető. Tud-e lélegezni, beszélni, köhögni? Ha nem, a háta felső, középső részére (a lapockák közé) mérj öt, határozott ütést. Ha ez nem segített, próbáld meg a Heimlich-féle műfogást! Állj mögé, kulcsold össze az egyik öklöd, és helyezd a köldöke és a szegycsontja közötti vonal közepére, majd a másik kezed segítségével határozott, hirtelen, de nem túl erős mozdulattal húzd magad felé, majd enyhén felfelé. Ezt szintén ötször ismételheted. Ha a helyzet úgy kívánja, akkor kombináld a hátba veregetéssel, amíg a fulladást okozó idegen tárgy nem távozik. A legszerencsésebb, ha közben valaki hívja a mentőket.

(KamaszPanasz - Lektorálta Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)