Főoldal / BETEGSÉGEK / Szálka, tüske, üvegszilánk
  2015-01-14

Szálka, tüske, üvegszilánk

Apró, kellemetlen sérülések, de ha elhanyagolod, komollyá is válhatnak. Könnyű elfeledkezni róluk, különösen, ha nem fájnak.

- hirdetések -

Érdemes rájuk odafigyelni, mert elfertőződhet, illetve be is tokosodhat, és később így még nehezebb kiszedni, mivel a bőr ránő a szálkára.

Hogyan távolítsuk el?

1. Mosd meg a kezed és a területet is, ahonnan ki akarod szedni, meleg csapvízzel és szappannal.

2. Sterilizálj egy csipeszt és egy tűt, mártsd forró vízbe a végüket, vagy önts rájuk forró vizet. Itasd le róluk a vizet egy tiszta vattapamaccsal, vagy a még nagyobb higiénia érdekében fertőtlenítőszerrel vagy alkohollal átitatott vattapamaccsal.

3. Finoman húzd ki a tüskét! Ha a vége kilóg a bőrödből, egyszerű dolgod van, elég hozzá egy csipesz, és máris kinn van. Határozottan fogd meg a tüske végét, és lassan húzd ki abba az irányba, ahogy bement, így biztos nem szakad bele. Ha nem tudod megfogni a végét, a steril tűvel finoman lazítsd fel a bőrt addig, ameddig meg tudod fogni a tüske végét a csipesszel.

4. Tisztítsd ki a sebet! Bizonyosodj meg arról, hogy a tüske egésze kijött. Mosd meg újra meleg vízzel és szappannal az egész felületet. Ha a tüske vagy szálka helye nyitva  marad, érdemes tenni rá egy ragtapaszt, hogy megvédd a fertőzésektől.

Mikor keresd fel az orvost?

Általában a tüskék, szálkák, üvegszilánkok kivétele otthon is megoldható, bár néhány esetben orvosi segítségre van szükség. Mindenképp menjetek el orvoshoz, ha:

  • a tüske vagy szálka túl mélyre fúródott be
  • a bemenet helye erősen vérzik
  • szülői segítséggel sem tudod kiszedni
  • fertőzés veszélye áll fenn (piros, duzzadt, forró, gennyes)

Megelőzés

  • Viselj zárt cipőt, de legalábbis szandált vagy papucsot ahelyett, hogy mezítláb járkálnál, különösen, ha csiszolatlan, durva felületű a deszkapadló.
  • Ha összetörik egy üveg, viselj papucsot, míg fel nem seprik a padlót.
  • Dolgozz figyelmesen. Ha üveggel, fémmel vagy fával dolgozol, mindenképp viselj szemvédőt és kesztyűt, ezek megvédenek a lerepülő szilánkoktól. Kertészkedés közben is védd a kezeidet kertészkesztyűvel a növények tüskéitől!

(P. R.)

  Kapcsolódó cikkek