szálka
#Betegségek

Szálka, tüske, üvegszilánk

2015.01.14.
1 perces olvasási idő

Apró, kellemetlen sérülések, de ha elhanyagolod, komollyá is válhatnak. Könnyű elfeledkezni róluk, különösen, ha nem fájnak.

Érdemes rájuk odafigyelni, mert elfertőződhet, illetve be is tokosodhat, és később így még nehezebb kiszedni, mivel a bőr ránő a szálkára.

Hogyan távolítsuk el?

1. Mosd meg a kezed és a területet is, ahonnan ki akarod szedni, meleg csapvízzel és szappannal.

2. Sterilizálj egy csipeszt és egy tűt, mártsd forró vízbe a végüket, vagy önts rájuk forró vizet. Itasd le róluk a vizet egy tiszta vattapamaccsal, vagy a még nagyobb higiénia érdekében fertőtlenítőszerrel vagy alkohollal átitatott vattapamaccsal.

3. Finoman húzd ki a tüskét! Ha a vége kilóg a bőrödből, egyszerű dolgod van, elég hozzá egy csipesz, és máris kinn van. Határozottan fogd meg a tüske végét, és lassan húzd ki abba az irányba, ahogy bement, így biztos nem szakad bele. Ha nem tudod megfogni a végét, a steril tűvel finoman lazítsd fel a bőrt addig, ameddig meg tudod fogni a tüske végét a csipesszel.

4. Tisztítsd ki a sebet! Bizonyosodj meg arról, hogy a tüske egésze kijött. Mosd meg újra meleg vízzel és szappannal az egész felületet. Ha a tüske vagy szálka helye nyitva marad, érdemes tenni rá egy ragtapaszt, hogy megvédd a fertőzésektől.

Mikor keresd fel az orvost?

Általában a tüskék, szálkák, üvegszilánkok kivétele otthon is megoldható, bár néhány esetben orvosi segítségre van szükség. Mindenképp menjetek el orvoshoz, ha:

  • a tüske vagy szálka túl mélyre fúródott be
  • a bemenet helye erősen vérzik
  • szülői segítséggel sem tudod kiszedni
  • fertőzés veszélye áll fenn (piros, duzzadt, forró, gennyes)

Megelőzés

  • Viselj zárt cipőt, de legalábbis szandált vagy papucsot ahelyett, hogy mezítláb járkálnál, különösen, ha csiszolatlan, durva felületű a deszkapadló.
  • Ha összetörik egy üveg, viselj papucsot, míg fel nem seprik a padlót.
  • Dolgozz figyelmesen. Ha üveggel, fémmel vagy fával dolgozol, mindenképp viselj szemvédőt és kesztyűt, ezek megvédenek a lerepülő szilánkoktól. Kertészkedés közben is védd a kezeidet kertészkesztyűvel a növények tüskéitől!

(P. R.)

Kapcsolódó cikkek