bőr
#Testi problémák

Gyakran ismételt kérdések a bőrről

2015.05.15.
2 perces olvasási idő

A bőr testünk egyik legnagyobb és legösszetettebb szerve. Szabályozza a test hőmérsékletét, véd a sérülésektől, fertőzésektől, a kiszáradástól.

Valamint a különféle sugárzásoktól (egy bizonyos szintig), melyet a melanin tesz lehetővé. A bőr többféle érző idegsejtet is tartalmaz, melyek különféle ingerekre reagálnak: hideg-meleg, fájdalom, nyomás, tapintás, ezek nélkül lehetetlenné válna az életünk.

Milyen rétegei vannak a bőrnek?

A bőr 3 rétegből épül fel: egy vékony külső rétegből (epidermis), ez a felhám, egy vastagabb középső rétegből (dermis), az irhából, és egy alsó, kötőszövetes rétegből (hypodermis), ennek a neve bőralja. A bőrben találhatóak még az idegeken kívül verejték és faggyúmirigyek, vérerek, valamint a bőrben horgonyzó szőrszálak tüszői. A bőr alsó rétege terjedelmes zsírszövettel is rendelkezik, mely mechanikai védelmet nyújt az alatta lévő szöveteknek.

Mi a különbség az első-, másod- és harmadfokú égési sérülések között?

Az elsőfokú égési sérülések bőrpírt okoznak és fájdalmasak, kissé megduzzadhat és fehér lesz az égés helye, ha benyomod (már ha bírod a fájdalmat). Az égett részen a bőr elhal és néhány nap múlva lehámlik. Ez a legkevésbé veszélyes égés típus, csak a bőr külső rétegét érinti.

A másodfokú égési sérülés esetén már felhólyagosodik az égett rész és igen fájdalmas. A bőr első és középső rétegét is érinti.

A harmadfokú, egyben a legsúlyosabb égés típus, a bőr mindhárom rétege és az alatta lévő szövet is sérül, a bőr fehér vagy elszenesedett lesz. Ha az idegek elhaltak az égés során, akkor nem, vagy csak kismértékű fájdalmat okoz, ha nem, akkor nagyon erős fájdalommal jár. Abban az esetben, ha a bőr felületének több mint 50%-át érinti az égés, az akár halálos is lehet.

Hogyan kezelhető a nap okozta égés?

A következők enyhíthetik az égés okozta fájdalmat:

  • Hideg borogatás (víz vagy jég) az égett részen vagy hideg zuhany.
  • Fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő gyógyszer (nem szteroid alapú)
  • Bő, hidratáló hatású krémmel (pl. aloe verás) való kenegetés az érintett testrészen.
  • Súlyosabb napégés vagy napszúrás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

Hogyan diagnosztizálhatóak a bőrpanaszok?

Mindenképp a megfelelő szakorvoshoz kell fordulni, ha valamilyen elváltozást észlelnél a bőrödön. A panaszok és a vizsgálatok alapján tud előzetes diagnózist felállítani az orvos, egyes esetekben többféle és hosszabb lefutású teszt elvégzése szükséges. A pontos diagnózis után, pedig javasolhat különféle kezeléseket, terápiákat.

Mi okozza a pattanásokat (acne)?

A kialakulásának pontos oka még nem ismeretes, de azt tudni lehet, hogy a megnövekedett hormonszint (androgén hormonok) idézi elő. Ezek a férfi nemi hormonok előfordulnak a fiúkban és lányokban egyaránt, mértékük a pubertáskor alatt növekszik meg jelentősen. A pattanás elvakarása, dörzsölése, koszos kézzel való piszkálgatása csak rontani fog a helyzeten és csúnyán elsebesedhet, akár maradandó nyoma is lehet. csak tiszta kézzel érdemes hozzáérni és lehetőleg a megfelelő bőrápoló szerekkel kezelni.

(N. L.)

Kapcsolódó címkék

bőr