rovarcsípés
#Testi problémák

Darázscsípés: kis fullánk, nagy baj

2015.07.29.
3 perces olvasási idő

Sokan nem is gondolják, milyen veszélyes lehet egy méh- vagy egy darázscsípés. Ezek a kis teremtmények - főleg védekezés céljából - méreganyagot juttatnak a csípés pillanatában az ember szervezetébe. Ez a méreganyag enyhébb esetben bőrpírt, duzzanatot, fájdalmat okoz, súlyosabb formában viszont akár súlyos allergiás reakcióhoz is vezethet, amely életveszélyes állapotot eredményez.

A rovar mérge olyan polipeptideket tartalmaz, amelyek kitágítják és áteresztővé teszik az ereket, így a csípés helyén vörös vizenyő, erős fájdalom, akár viszketés jelentkezik. Ez az általános reakció órák vagy 1-2 nap alatt oldódik. Normális körülmények között egy darázs vagy méhcsípés után a bőrön fájdalom, viszketés, 2 cm körüli gyulladás, nagyobb helyi reakcióknál már ödéma is kialakul 10 cm átmérőn túl, ami 24 óráig is eltarthat. A halálos kimenetelű eseteken kívül súlyos reakciókat 0,3-7,5 százalékban váltanak ki.

Nem mindegy, hol ér a csípés!

Sokat számít, hogy hol van a csípés helye a testeden. Ha a nyelv vagy torok esik áldozatul, akkor a helyileg kialakuló duzzanat akár a légutakat is elzárhatja, gégevizenyőt okozva, mellyel életveszélyes állapot léphet fel. Ha egyszerre több csípés éri az embert, akkor a vérbe jutó toxinok mennyisége összeadódva, akár allergiás reakcióhoz hasonló tüneteket válthat ki, amelyek a következők: láz, fejfájás, szédülés, hányás.

Mikor beszélünk allergiáról?

A valódi rovarcsípés-allergia csak azoknál fordul elő, akiknek a szervezetében a méreg ellen antitest termelődik. Ez a folyamat csak többszöri csípés után válthat ki túlérzékenységi reakciót az arra hajlamos emberben. Így, ha valakit már ért olyan méh-, illetve darázscsípés, amelynek az általános tünetei kifejezettebbek voltak, akkor fokozott óvatossággal ügyeljen egy következő csípés alkalmával.darázs

A már sokat emlegetett allergiás reakció alatt olyan tüneteket értünk, amelyek az egész szervezetre kiterjednek és sokkos állapotot is okozhatnak. A csípést követően nagyon gyorsan, másodpercek-percek alatt a nyelv és a torok megduzzad, fulladásérzés, levegő utáni kapkodás, verejtékezés, sápadtság, vérnyomásesés, szapora pulzus és eszméletvesztés jelentkezik.

Méh vagy darázs?

Ha valaki allergiás a darázsméregre, az a méhcsípésre nem, és ez fordítva is igaz. De vannak olyan ritka esetek, amikor valaki mindkét rovar csípésére érzékeny. Az említett rovarok allergénjei között jelentős a kereszt-reakció, vagyis egy másik rovarfajta első csípése is okozhat (nem mindig és kötelezően) panaszokat.

A méhek fullánkjának felszíne nem sima, "szőrös" és a csípést követően a bőrben marad a méregzsákkal együtt, ami a rovar halálát okozza. A darázs általában nagyobb testű, színesebb, mint a méh. Fullánkjának felszíne simább és erősebben tapad a törzséhez, ezért csípés után nem pusztul el és egy alkalommal többször is csíphet.

Életmentő elsősegélynyújtás!

  • Ha valaki tudja magáról vagy hozzátartozójáról, hogy allergiás valamelyik rovarméregre mindig hordja magával elsősegélykészletét, amelyben adrenalin tartalmú injekció van. Ezt könnyen be tudja adni bárki, akár saját magának is. A csípést követően azonnal cselekedni kell! Így megelőzhető a súlyos állapot kialakulása.
  • Ha nem ismert az allergia, vagyis nincs felkészülve rá, vagy ha több csípés éri és súlyos tünetek kezdenek kialakulni, akkor azonnal hívjunk mentőt, orvost vagy a legközelebbi kórház ambulanciájára siessünk! Ilyenkor minden perc számít.
  • A kálcium pezsgőtabletta, antihisztamin és szteroid tartalmú tabletták is segítenek enyhébb esetben, de fontos, hogy nem azonnal.
  • Ha a szájban ért a csípés, akkor szopogass jeget, amellyel csökkenteni lehet a duzzanatot, de azonnal menj orvoshoz, kórházba.
  • A csípés helyét érdemes megvizsgálni, hogy nem maradt-e benne a rovar fullánkja. Amennyiben igen, akkor azt óvatosan, csipesszel távolítsd el. Helyileg alkalmazhatsz ecetes vizet, citromlevet, szódabikarbónát, jegelést, antihisztaminos krémet, amellyel enyhíthető a duzzanat.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • Az egész szervezetre kiterjedő, súlyos reakció (anafilaxiás sokk) esetén feltétlenül vigyük orvoshoz a beteget, aki a csípéstől a szív irányába érlekötést alkalmazhat, injekciót adhat a betegnek, szükségessé válhat továbbá a folyadékpótlás és a hörgőtágító inhaláció, vagy injekció.
  • Amennyiben szájban vagy orrban történt a rovarcsípés (fulladásveszély!).
  • Ha öntudatvesztést tapasztalt.
  • Sápadtságot, verítékezést, nyirkos bőrt, szapora légzést vagy pulzust, bágyadtságot észlel a megcsípett egyénnél!

A legtöbb estben csak tüneti kezelés kell a fájdalom és viszketés enyhítésére. A fullánk megfelelő eltávolításakor a helyi borogatáson kívül csak a seb fertőzése esetén kell antibiotikumot adni. A súlyos reakciókat kórházban kell kezelni.

Megelőzés

• Ne öltözz élénk színű ruhákba, ne használj édes illatú kozmetikumokat és szappant, ha a szabadba mész!
• Az ételt és a szemetet fedd le!
• Cipőben járj, hogy a talpakat ne érhesse csípés!
• Ha a szabadban vagy, hordj olyan ruhát, mely befedi a karokat és a lábakat!
• Tartózkodj a rovarok hessegetésétől, megfogásától!
• Kerüld a rovarok fészkét!

Csípés esetén a fullánk eltávolítása (főleg a méhcsípés esetében) nagyon fontos. Figyeljünk a bőr párhuzamos simítására késsel vagy bankkártyával, ami a méregzsák kiürülését akadályozza meg. Helyi fájdalom és ödéma esetén hideg borogatást, viszketés ellen antihisztaminos kenőcsöt, fájdalomcsillapítást alkalmazzunk!

Terápia

Azoknál, akiknél allergiás tüneteket váltott ki korábban valamelyik rovar csípése, érdemes hiposzenzibilizálást végezni. Ez a terápiás módszer egy rendszeres időközönként történő injekciós kúra, amelynek során a beteg szervezetébe hígított allergén-kivonatot jutatnak. Azonban figyelni kell a szervezet reagálását, mivel akár allergiás tünet is kialakulhat. A kezelés évekig is eltarthat, de hatására a következő csípést követően a tünetek enyhülnek.

(WEBBeteg)