anafilaxia
#Betegségek

Súlyos allergiás reakció - Anafilaxia

2015.01.26.
2 perces olvasási idő

Azt a típusú allergiát, amely esetén hirtelen, életveszélyes allergiás reakciók alakulhatnak ki, anafilaxiának nevezünk. Ha ez veled történik, akkor ijesztő lehet: az elején úgy érzed, hogy enyhe allergiás reakciód van, aztán úgy érzed, mindjárt elájulsz, vagy úgy, hogy a torkod elzáródik, nehezen kapsz levegőt. A megfelelő lépések megtételével azonban az anafilaxia kezelhető.

Az anafilaxia nem gyakori, de néhány allergiás ember nagyobb veszélynek van kitéve, mint a többiek. A leginkább veszélyeztetettek a rovarcsípésre, csípésre, gyógyszerekre vagy élelmiszerre allergiások. Szóval, ha allergiás vagy (vagy az egyik családtagod, barátod az) jó tudni az anafilaxiáról és mindig készenlétbe lenni!

Az anafilaxia tünetei

Hogyan állapítható meg, hogy az allergiás reakció életveszélyes-e? Az egyik tünet, ha egyszerre kettő vagy több szervet is érint a reakció. Ez lehet a bőr, a gyomor-és bélrendszer, a légutak, a szív- és érrendszer.

Például valaki úgy érezheti, hogy fojtogatják, hogy „elzárult” a torka (a légúti rendszer érintett) és ez heves szívveréssel párosul (szív- és érrendszer érintett).

Íme a leggyakoribb jelei az anafilaxiának:

  • légzési nehézség
  • szorító érzés a torokban, olya érzés, mintha a légutak bezáródtak volna
  • rekedtség vagy beszédproblémák
  • zihálás
  • orrdugulás
  • köhögés
  • hányinger, hasi fájdalom
  • szapora szívverés vagy pulzus
  • viszketés, bőrpír, duzzanat, bizsergés

Mi a teendő anafilaxiás roham esetén?

Az anafilaxia azonnali kezelést igényel, és sajnos idővel egyre súlyosabb lesz. Ha tudsz az allergiádról, és a reakció megkezdődik, hívd a 104-et, illetve a 112-t, vagy menj közvetlen az ügyeletre! Tudasd a barátaiddal az allergiádat, így segíthetnek, ha ez szükséges!

Mi az adrenalin?

Ha valakinek anafilaxiája van, akkor a test allergiás vegyi anyagokat bocsát ki a vérbe. Ezek a vegyi anyagok okozzák azokat a problémákat, amelyeket már korábban említettem. Ilyenek a szapora szívverés és a problémás beszéd.

A reakciók ellen az orvosok azt javasolják, hogy életveszélyes allergia esetén hordj magadnál adrenalint! Ez az anyag enyhíti a tüneteket. Például csökkenti a duzzadást és emeli a vérnyomást.

Vészhelyzet esetén az adrenalinnak be kell kerülnie a véráramba, amilyen gyorsan ez lehetséges! Injekció segítségével kell a szervezetbe juttatni! Ez nem annyira ijesztő, mint ahogy hangzik. Nincs hosszú tű, nincs dugattyú. Ehelyett a tudósok kifejlesztettek egy automatikus fecskendőt, ami toll nagyságú, könnyen hordozható és használható.

Ha ilyen injekciót kell magaddal hordanod, akkor az orvosod le fogja írni, hogy hogyan kell használnod.

Mikor használd az adrenalint?

Ha az orvosod automatikus injekciót írt fel, akkor hord magadnál mindig! Anafilaxiánál minden másodperc számít, az adrenalin életmentő is lehet!

Ha légzési nehézségeid vannak, fojtogató érzésed támad, ájulásérzeted van, vagy más allergiás tünetek jelentkeznek, a szervezet kettő vagy annál több szervében, akkor rögtön add be az injekciót! Ne használd az inhalátort, ne várd ki, hogy történik-e valami, rögtön az adrenalinért nyúlj! Különösen, ha élelmiszerallergiád van és asztmád is!

Az injekció használata után menj a kórházi ügyeletre! Néha fellép második hullám is, ez az úgynevezett kétfázisú reakció. A kórházban egy darabig bent fognak tartani, hátha további kezelésre van szükséged.

Az anafilaxia, mint súlyos allergiás reakció ijesztően hangzik, de kezelhető. Tehát ha van adrenalin injekciód, vidd magaddal mindig! Ez a kis apróság jelentheti a különbséget élet és halál között!

(KamszPaansz -S.A., forrás kidshealth.org)