hideg
#Betegségek

Allergia a hidegre

2023.10.27.
4 perces olvasási idő

Bármilyen furcsán hangzik, vannak, akik allergiások a hidegre. Hidegallergia esetén bőrpír, viszketés és duzzanat jelentkezik azokon a bőrfelületeken, amelyek a levegővel érintkeznek. Az érintetteknek ajánlott minél kevesebbet a szabadban tartózkodni télen, illetve fontos, hogy orvosi segítséget kapjanak.

Például a hideg vízben úszás a leggyakoribb oka a súlyos, egész testre kiható reakciónak, mely ájulást, sokkot vagy akár halált is okozhat. Ha úgy gondolod, hogy hidegallergiád van, akkor fordulj kezelőorvosodhoz. Sokat segít az antihiszaminok alkalmazása a hideggel való érintkezés előtt.

Tünetek

A hidegallergia tünetei nem sokkal azután jelentkeznek, hogy a bőr ki van téve a gyors hőmérsékletesésnek vagy hideg víznek. Annak ellenére, hogy a tünetek hideg hatására jelentkeznek, gyakran romlanak a bőr újramelegítése során. A hidegallergia tünetei leginkább akkor jelentkeznek, amikor a bőr 4,4 C alatti hőmérsékletnek van kitéve, de vannak, akiknél magasabb hőmérséklet esetén is előjöhetnek a tünetek. Nedves és hideg körülmények között az allergia súlyosbodhat.

hideg allergia

A hidegallergia jelei és tünetei a következők:

  • A hideggel érintkező bőrfelület vörös és viszket. A kiütések körülbelül fél óráig tartanak.
  • Hideg tárgyak kézben tartásakor kézduzzanat.
  • Duzzadt ajkak, amikor hideg ételt fogyasztasz.
  • Ritka, de súlyos tünet a duzzadt nyelv és torok (garat vizenyő), amely képes blokkolni a légzést.

Súlyos reakciók

Azoknak az embereknek, akik allergiásak a hidegre, veszélyes az azzal való érintkezés. Vannak, akiknél az allergiás reakció az egész testre hatással van. Ez az úgynevezett szisztémás reakció, mely tünetei az ájulás, hidegrázás, végtag- és/ vagy törzs duzzadás.

A legrosszabb reakciók általában akkor jelentkeznek, amikor az egész bőr hideggel érintkezik, például hideg vízben úszáskor. Ilyenkor az immunrendszer hisztamint és egyéb kémiai anyagokat bocsát ki, melyek hatására a vérnyomás hirtelen drasztikusan leesik ami ájulást, sokkot, ritkább esetben halált is okozhat. Egy hideg vizű medencében az eszméletvesztés fulladáshoz is vezethet.

A hidegallergia tüneteinek súlyossága széles skálán mozog. Vannak, akik enyhe reakcióval válaszolnak, míg mások tünetei súlyosak. Azt lehetetlen megmondani, hogy ez javulni fog-e idővel. Előfordulhat, hogy a hidegallergia magától elmúlik néhány hónap elteltével, de akár évekig is tarthat.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha a hideggel való érintkezés után jelentkeznek a tüneteid, akkor fordulj orvoshoz. Még ha a reakciók enyhék is, az orvos segít megállapítani azokat az esetleges háttérben meghúzódó okokat, melyek a problémát okozhatják.

Sürgősségi ellátásra van szükség, ha a hideggel való érintkezés után súlyosak a reakcióid. Hívj segítséget, ha szédülsz, nehezen kapsz levegőt, vagy úgy érzed, duzzad a torkod!

Okok

A hidegallergia oka nem teljesen tisztázott, de vélhetően az érintett betegek bőrsejtjei túlérzékenyek, mely lehet örökletes, de vírus vagy más betegség is okozhatja az elváltozásokat. A hidegnek való kitettség hatására hisztamin és egyéb immunanyagok kerülnek a bőrbe. Ezek a vegyületek okozzák a kipirosodást, a viszketést és a további tüneteket is.

Kockázati tényezők

A hidegallergia előfordulhat minden korosztálynál, legyen szó akár nőről, akár férfiról. Előfordulása azonban gyakoribb:

  • Gyerekeknél és fiatal felnőtteknél. Az elsődleges hideg allergia általában fiataloknál jelentkezik - ez a leggyakoribb típus, és 2-3 év alatt önmagától eltűnik.
  • A közelmúltban vírusos fertőzésed volt. A mycoplasma pneumonia és a mononukleózis is kapcsolódik a hideg allergiához.
  • Háttérben meghúzódó betegséged van. A másodlagos, kevésbé elterjedt hideg allergia oka lehet egy mögöttes egészségügyi probléma, például a rheumatoid arthritis, hepatitis vagy rák.
  • Örökletes hajlam. Ritkán, de a hidegallergia lehet öröklött állapot is, ez az úgynevezett familiáris autoinflammatorikus szindróma. Ez az állapot okozza a fájdalmas kiütéseket és az influenza-szerű tüneteket a hideggel való érintkezés után.

Felkészülés az orvosi konzultációra

Először menj a háziorvosodhoz. Előfordulhat, hogy innen egy allergiás betegségekre specializálódott orvoshoz (allergológus-immunológus) küld. Hogy a legtöbbet hozhasd ki a találkozásból, jó ötlet, ha előre felkészülsz. Íme néhány információ, amely segít, hogy tudd mit várhatsz az orvossal való találkozástól.

Mit tehetsz a hidegallergia ellen?

  • Írd le az összes tapasztalt tünetet, beleértve mindazokat, melyek látszólag nem kapcsolódnak az allergiához!
  • Írj listát a gyógyszerekről, vitaminokról és kiegészítő tablettákról is, amelyeket szedsz!
  • Írd le a kérdéseidet, amiket meg akarsz kérdezni az orvosodtól, ez segíthet az idő legjobb kihasználásában!

Például

  • Mi a legvalószínűbb oka a tüneteimnek?
  • Lehet-e más oka a tüneteimnek?
  • Meddig fognak tartani a kiütéseim?
  • Milyen vizsgálatokat kell végeztetnem? Ezek a vizsgálatok igényelnek különösebb előkészületeket?
  • A kezelésnek lehetnek mellékhatásai?
  • Van-e általános alternatívája annak a gyógyszernek, amit felírnak neked?
  • Milyen weboldalakat ajánl?
  • Ne habozz feltenni más kérdéseket, amik az eszedbe jutnak.

Mit várj az orvosodtól?

Az orvosod fel fog tenni néhány kérdést. Többek közt ezeket:

  • Mikor kezdődtek az első tüneteid?
  • Voltál mostanában beteg?
  • Vannak mások a családban, akiknek hasonló tünetei vannak?
  • Szedsz új gyógyszert mostanában?
  • Próbáltál már új élelmiszereket?
  • Elutaztál valamilyen új helyre?
  • Volt valami, ami javította a tüneteket?
  • Volt valami, ami súlyosbította a tüneteket?

Mit tehetsz időközben?

Ha enyhe csalánkiütést tapasztalsz, akkor az érintett területet ne irritáld, minimalizáld azokat a tevékenységeket, melyek súlyosbíthatják az irritációt! A viszeketést enyhítheted az otthon megtalálható antihiszaminnal is, ami lehet elég helyileg krém formájában, de lehet szájon át szedése is szükséges, főleg nagy kiterjedés, vagy erősebb tünet esetén.

Tesztek és diagnózis

A hidegallergiát úgy lehet felismerni, hogy a megvilágított bőrre egy jégkockát helyezünk pár percig. Ha hidegallergiád van, a jégkocka elvétele után egy domború, piros daganat fog megjelenni. Ez a betegség a legtöbb esetben gyerekeknél, illetve fiatal felnőtteknél bukkan fel, és nincs nyilvánvaló oka. Általában a beteg pár hét vagy hónap után magától jobban lesz, de néha ez akár évekig is elhúzódhat az allergia.

Néhány esetben a betegség oka egy olyan körülmény, ami az immunrendszerre hat, pl. hepatitis, rheumatoid arthritis, rák, vagy bizonyos fertőzések, mint például a mononucleosis. Ha az orvosod azt gyanítja, hogy ilyen betegséged van, vér, illetve több másféle teszten is át kell esned.

Kezelések és gyógyszerek

Nincs gyógymód a hidegallergiára, de a kezelés segíthet. A kezelés része az is, hogy kerülni kell a hideg hőmérsékletet és a hirtelen hőmérsékletváltozásokat. A gyógyszeres kezelés segíthet megelőzni és csökkenteni a tüneteket.

Antihiszaminok. Ezek a gyógyszerek gátolják a tünet-termelő hisztamin felszabadulását.

Szteroidok. Súlyosabb esetben, egyénileg mérlegelve alkalmazásukat.

Noha ezek a gyógyszerek nem gyógyítják a hidegallergia tüneteit, enyhítik azokat. Ha azért van hidegallergiád mert mögöttes egészségügyi problémád van, akkor szükséges lehet a gyógyszeres vagy egyéb kezelés is.

Megelőzés

Nincs mód arra, hogy elkerüld a hidegallergiát, de gyógyszerekkel megelőzheted a tüneteket, és kerüld a hideg hőmérsékletet, különösen a bőrfelület hideggel való érintkezését!

(KamaszPanasz - S. A., forrás: mayoclinic.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)