fitness
#Mozgás

Hogyan maradj fitt hideg időben is?

2023.11.04.
1 perces olvasási idő

A hideg évszakokban nehezen vesszük rá magunkat, hogy a szabadban sportoljunk, pedig a vérkeringésnek és érrendszernek a hidegben végzett mozgás kedvez leginkább. Az alacsony hőmérséklet tehát mégsem elég ok arra, hogy ne tartsd magad kondiban!

Hideg időben a vénák összehúzódnak, ami erősíti az ereket, csökkenti a visszerek kialakulásának veszélyét, ráadásul nagyobb teljesítményre vagy képes, mert hidegben a szervezetnek nem kell hűtenie magát, így ez nem von el fölösleges energiát. Emellett hidegben a legtöbb vírus és bacilus elpusztul, így a friss levegőn végzett testmozgás nem megbetegít, hanem kifejezetten egészséges. Nem utolsó szempont az sem, hogy a sötét őszi és téli napokon a természetes fényben történő mozgás a hangulatodat is pozitívan befolyásolja.

Biztonsági tanácsok az edzéshez

Fontos a réteges, jó nedvszívó képességű ruházat. Legyen rajtad kesztyű, s ne feledkezz meg a Hideg és sportsapkáról és sálról sem! A cipőd ne legyen túl szűk, mert abban jobban fázik a láb.

Hidegben még fontosabb az alapos bemelegítés, s ha lehet, inkább rövidebb, de intenzívebb edzéseket tarts! A hideg ellenére ne feledkezz meg a megfelelő hidratálásról, hiszen izzadással télen is sok folyadékot vesztesz. Használj fényvédő krémet is!

Sok mód van rá, hogy fitt maradhass akkor is, ha a hidegben való mozgástól ódzkodsz.

1. Menj úszni! Az úszómedence az egyik legkellemesebb hely ahol lehetsz, amikor kint hideg van. Úszással minden izmod átmozgatod, a szíved és a tüdőd erősödik, miközben véded az ízületeidet a sérülésektől. Az úszás utáni szauna vagy gőzfürdő pedig kellemesen ellazít, feltölt.

2. Eddz a déli vagy kora délutáni órákban! Ebben az időszakban a hőmérséklet sokkal kellemesebb, és biztonságosabb, ha ilyenkor mész erősíteni a szabad levegőre, különösen, ha futni vagy biciklizni szeretnél.

3. Menj edzőterembe! Az időjárás nem lesz probléma bent, és kiélvezheted a különböző gépek előnyeit.

Lehetséges tehát, hogy fitt maradj a hideg időben is. Ne feledd, csak elhatározás és akaraterő kérdése, és mire újra eljön a bikini szezon, bátran vállalhatod izmos formáidat!

(KamaszPanasz - S.Z., helium.com)