turmixgép
#Táplálkozás

Diétabarát ételek, amiket turmixgépben készíthetsz el

2015.10.21.
3 perces olvasási idő

Az egyik legegyszerűbb módja, hogy fogyj, ha otthon készíted el az ételeidet. A saját konyhádban könnyebben tudod kontrollálni a bevitt kalóriákat, egészségesebb hozzávalókat választhatsz, és jobban odafigyelhetsz az adagokra, mint egy kifőzdében vagy étteremben. Ugyanakkor valószínűleg nem akarsz a sütéssel, grillezéssel, főzéssel járó rendetlenséggel foglalkozni. Erre egyszerű a megoldás: használd a turmixgépet!

A turmixgép használatának előnyei

Először is, egyetlen eszköz használata az előkészítési és a tisztítási időt is lerövidíti. Ráadásul, a legtöbb turmixgéppel egész gyümölcsöket és zöldségeket is pürésíthetsz, így könnyedén ehetsz egészségesebb, alacsony kalóriatartalmú ételeket. És végül, ha a turmixgép a pulton van, mindig készen áll a használatra. Nem szükséges főzőcskézned, hanem bármilyen különleges eszköz vagy eljárás nélkül bármikor összedobhatsz egy jó kis reggelit vagy ebédet. A legtöbb esetben a keverőedény oldalán mérőszámok is vannak, így nincs szükséged külön mérőedényre sem.

Hiszed, vagy sem, nem csak smoothie-t készíthetsz vele. Egy turmixgéppel percek alatt készülnek el az alacsony kalóriatartalmú levesek, mártások de még fagyit is készíthetsz vele. Egyedül egy jó gépre és némi fantáziára van szükséged. Természetesen az oldalunkon is számos recept közül válogathatsz!

Csinálj alacsony kalóriatartalmú smoothie-kat!

Smoothie készítésnél fontos, hogy kövess bizonyos irányelveket annak érdekében, hogy az biztosan beilleszthető legyen a fogyókúrádba. Sok smoothie recept annak ellenére egészségesnek tűnik, hogy tele van cukorral és plusz kalóriával.

A kiindulási pont legyen egy zöld smoothie recept. Kezdd ezzel az alappal, aztán ízlés szerint adj hozzá, amit szeretnél. Egy alap zöld smoothie recept édes gyümölcsöt, zöld színű zöldséget és vizet tartalmaz, így alacsony kalóriatartalmú és természetesen zsírmentes lesz. A mi ajánlatunk a következő:

  • fél alma
  • fél banán
  • 1 csésze spenót (vagy más zöld, leveles zöldség)
  • fél csésze víz

Ez a recept, amit ízlés szerint zellerszárral, uborkával, gyömbérrel is feldobhatsz, tökéletes a diétázók számára. Kísérletezz különböző gyümölcs- és zöldségkombinációval, hogy megtaláld a neked leginkább megfelelőt!

Kávés smoothie-t is készíthetsz a reggeli bögre kávéd helyett, így egyben megvan a reggelid is:

  • 1 banán
  • 1 csésze tej
  • 1ek cukrozatlan kakaópor
  • 1ek méz
  • 2tk instant kávépor

Csinálj egészséges levest

Amikor te magad készíted a saját levesedet otthon, szabályozhatod a bevitt zsír- és sómennyiséget, ígyEgészséges leves a recepted egészséges marad. A turmixolt leves különben is a legjobb módja annak, hogy felhasználd a maradék zöldségeket, még mielőtt tönkremennének.

Bármikor gyors és egészséges ebédet készíthetsz, ha egyszerűen néhány zöldséget, ízlés szerint fűszereket és egy kis (forró) vizet kis adagokban összeturmixolsz.

Valószínűleg párszor meg kell ismételni a folyamatot, hogy teljesen sima krémlevest kapj. Adhatsz hozzá fogyasztásra kész fehér babot, hogy még krémesebb levest kapj anélkül, hogy zsíros tejet vagy tejszínt tettél volna bele.

Egészséges mártogatós

Ha otthon filmezel, vagy csak egészséges nasit ennél, akkor a turmixgéppel elkészítheted az egészséges mártogatóst is. Csinálj alacsony kalóriatartalmú változatot, majd tálald zöldség-csíkokkal. Tökéletes, ha batyus bulira indulsz vagy az esti film közben csipegetnél valamit.

Az egyik kedvenc gyors és könnyű receptünk a sovány humusz. A népszerű mártogatósokat általában tahiniből csinálják - szezámmag pasztából, ami magas zsír- és kalóriatartalmú – ezért ezt hagyd ki! Egyszerűen dobj a turmixgépbe egy doboz csicseriborsót, néhány evőkanál citromlevet és olívaolajat, fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, fokhagymával és már lehet is turmixolni.

Csinálj fagyit

Hiszed vagy sem, turmixgépben alacsony kalóriatartalmú desszerteket is készíthetsz. Valójában olyan fagyit is tudsz csinálni, aminek alacsony a kalóriatartalma és magas a tápértéke. Ez az egyik legjobb dolog, amire használatod a készüléket, mert így kihagyhatod a cukros édességeket, amiket a boltokban találsz.

Csak turmixolj össze egy csészényi fagyasztott gyümölcsöt egy banánnal, hogy friss, édes és krémes fagyit kapj. Ugye milyen nagyszerű? És az egész mosogatással együtt is csak pár percbe telik.

Tippek, hogy egészséges ételt készíts

Minél gyakrabban használod a gépet, annál többet mersz majd kísérletezni, ezt garantáljuk. Koncentrálj a teljes ételek használatára anélkül, hogy még több levet és mesterséges ízesítőket adnál az ételedhez! Ne feledd, bár a gyümölcsök finomak és egészségesek, sok cukrot tartalmazhatnak, ami megemeli az ételeid kalóriatartalmát!

Próbáld meg csak a gyümölcs felét használni, és még több zöldséget, proteinben gazdag összetevőt használni, ami egészséges és eltelít, így nem fogsz nasi után sóvárogni.

Néhány javaslat, amivel könnyedén fogyhatsz

A túrót jól lehet pürésíteni, így remek hozzávaló egy dúsabb smoothiehoz, mártogatóshoz vagy akár egy krémleveshez is. Emellett nagyszerű fehérjeforrás.

A bab magas fehérje és rosttartalma miatt fontos. Nagyon sokoldalú, adhatod levesekhez, hogy javítsd azok állagát, tejszín helyett is használhatod a sós ételekben, de a mártogatós alapja is lehet, vagy ha elég bátor vagy, brownie tésztájához is adhatod, hogy egészségesebb legyen.

Az egészséges zsírok növelik a jóllakottság érzetet és lehetővé teszik a zsírban oldódó vitaminok (A,D,E,K) felszívódását, és hasznosulását, segítve a bőr és a szemek egészségének megőrzését. Próbálj meg avokádót, diót, chia magot vagy lenmagot használni, de ne feledd, hogy ezekből 1-2 teáskanálnyi már elegendő.

Jó étvágyat és jó kísérletezgetést kívánunk! :)

S.C. (about.com)