fogyókúra
#Táplálkozás

Mi a baj a fogyókúrával?

2011.10.05.
2 perces olvasási idő

Alig eszel, mégsem fogysz? Esetleg még többet is mutat a mérleg a hosszú önsanyargatás után, mint azelőtt? A fogyókúrák 95 százaléka azért nem sikeres, mert a diéta lassítja az anyagcserét. Ráadásul kalóriaszegény étrend mellett a szervezeted az energiát hasznosító izmokat is lebontja, de a diéta után csak a zsírt építi vissza.

A szigorú diéta miatt a szervezet védekezni kezd, csökkenti az alapanyagcserét, így kevesebb energia bevitele is elegendő lesz. A diéta abbahagyása után a továbbra is lassú anyagcsere mellett a zsír raktározása még hatékonyabb lesz. Ráadásul a kalóriaszegény étrend mellett szervezeted nemcsak a zsírt, hanem az izmokat is lebontja, de a diéta abbahagyását követően csak a zsírt építi vissza. Ez mindenképp a rendszeres és tartós testmozgás mellett szól.

Fogyókúra helyett életmódváltást!

A tartós fogyás egyetlen igazán hatásos módszere az életmódváltás. Jó szem előtt tartani Confucius mondását, mely szerint a "Reggeli a legjobb barátod, az ebéd a jó szomszédod, a vacsora a legrosszabb ellenséged." Azaz a szervezetünk működésének, energia igényének napszaki ritmusa van. A legtöbb energiára a nap kezdéséhez van szükség, éjszakára a jelentős kalóriabevitel kifejezetten ártalmas. Megnehezíti az éjszakai alvást, és legnagyobb része zsír formájában elraktározódik az ínségesebb időkre.

A reggeli müzli dicsérete

Részesítsd előnyben a zöldségféléket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, olajos magvakat, gyümölcsöket, húsok közül a halat illetve a fehér húsokat. Több mint 100 éve dr. John Harvey Kellog indította útjára a müzlis reggelit, ami a mai napig az egyik legegészségesebb reggeli eledel, magas rost és alacsony zsír tartalma miatt. Az olajos magvak számos ásványi anyagot, rostot, vitamint tartalmaznak, védik szívünk egészségét, kis mennyiségben segítik az ideális testsúly megtartását is.fogyókúra

Ha teheted, heti 1-2 nap egyél halat, édességek helyett inkább több gyümölcsöt fogyassz! A helyes táplálkozás ugyanakkor azonban nem jelenti egyetlen élelmiszer, ételféleség tilalmát sem, de mennyiségi korlátozást feltétlenül jelent.

Gyakrabban kevesebbet

Ha fogyni szeretnél, akkor különösen fontos, hogy épp csak éhségedet csillapítsd, inkább gyakran egyél keveset, és különösen az esti órákban tartózkodj a nagy mennyiségű, kalóriadús étkektől. Érdemes minden esetben elkerülni a teltségérzést, inkább csak kellemes jólakottság érzésre törekedj. A napi utolsó étkezést érdemes este 5-7 óra között megejteni, órákkal a lefekvés tervezett ideje előtt. Így alvásodat sem zavarja a telt gyomor, és kisebb a zsírlerakódás esélye is.

Az étkezés módja is számít!

Sokat segít, ha mindig megadod az étkezés módját. Terített asztal mellett, társaságban kevésbé habzsolsz. Ne hagyd az evésről elterelni a figyelmet, azaz ne olvass, tévézz étkezés alatt, mert ismert tény, hogy így az elégségesnél nagyobb mennyiséget fogyasztunk akaratlanul is. Próbálj az étkezésre, az evés örömeire, ízekre koncentrálni, alaposan rágd meg az ételt! Így jut idő az agynak arra, hogy észlelje a jóllakottságot, mielőtt degeszre tömnéd magad. Alapos rágással az emésztés is jobb hatásfokkal történik, már a szájüregben elkezdődik a folyamat.

A sport dicsérete

Az életmódváltás egyik legfontosabb része a rendszeres testmozgás beiktatása, napi fél-egy óra, de legalább heti háromszor egy óra feltétlenül szükséges egészséged megőrzése céljából. Nem kell nagyon megerőltető sportot választani, a lényeg, hogy élvezd a mozgást. Ha van kedved és módod, próbálj ki minél több mozgásformát, váltogasd azokat. A legegyszerűbb (és ingyen van) a rendszeres, tempós séta, esetleg futás, túrázás. Ha csak néhány megállót gyalog mégy, vagy lift helyett néhány emeletet lépcsőzöl, már sokat tettél az egészségedért. Az úszás, kerékpározás ízületkímélő, könnyen elsajátítható, sok örömet okozó sportok.

A csapatsportoknak - például foci, kosárlabda - közösségépítő hatásuk külön kiemelendő. Társas táncok tanulásával szinte észrevétlen sikereket érhetsz el mind kondíciód javítása, mind pár- és baráti kapcsolataid terén. A legfontosabb azonban, hogy örömmel, ne kényszerből sportolj, így könnyen mindennapjaid nélkülözhetetlen elemévé válik a mozgás, ami - bármily hihetetlen - komolyan tud hiányozni.

(Dr. Dinya Zoltán , WEBBeteg)