gyümölcslé
#Táplálkozás

Cukrosabbak a gyümölcslevek, mint gondoljuk

2012.04.20.
1 perces olvasási idő

Miközben egyre jobban tudatában vagyunk az üdítőitalok magas cukortartalmának, hajlamosak vagyunk alábecsülni a gyümölcslevek, dzsúzok és turmixok cukortartalmát - állapították meg a Glasgow-i Egyetem kutatói felmérésükben.

A kutatók több mint 2 ezer embert kértek meg Nagy-Britanniában, hogy becsüljék meg egy sor ital cukortartalmát. A kísérletből kiderült, hogy miközben a szénsavas üdítőkben lévő cukor mennyiségét túlbecsülték, a csak gyümölcsből készült dzsúz és Gyümölcsléturmix cukortartalmára kevesebbet tippeltek a valóságosnál. Pedig az utóbbi italok energiatartalma is nagy, amivel azonban nincs mindenki tisztában.

A kérdőívben arra is rákérdeztek, hogy a válaszadó naponta mennyi kalóriát vesz magához saját becslése szerint alkoholmentes italokból. A válaszadók átlagosan napi 450 kalóriára becsülték ezt a számot, ám mint kiderült, a résztvevők nem voltak tudatában az általuk elfogyasztott innivalók energiatartalmának.

Megadott becsléseikben az almalében, a narancslében, a koffeinos energiaitalokban és a turmixokban lévő cukormennyiséget a valóságosnál 2-4 teáskanállal kevesebbnek hitték. Kirívó példaként egy gránátalmalé esetében az alulbecslés közel 18 teáskanálnyi cukrot jelentett.

Nem meglepő ezek után, hogy amikor étrendjük kalóriatartalmáról kérdezték a résztvevőket, abba bele sem számolták az üdítőitallal bevitt energiát. Naveed Sattar kutatásvezető arra figyelmeztet, hogy amit iszunk, az ugyanúgy árthat, mint amit eszünk. Érdemes megismernünk elfogyasztott italaink összetételét is, mert az egészségesnek tartott gyümölcslevek túlzott fogyasztása is súlytöbblethez és magas vércukorszinthez vezethet.

(MTI)