energiaital
#Táplálkozás

Energiaitalok: cukor és koffein, semmi más?

2010.09.08.
3 perces olvasási idő

Az energiaitalok és a különféle tápanyag szeletek mindig nagy szavakkal és ígéretekkel kecsegtetnek minket. Némelyik azt mondja, hogy növeli az energiát és az éberséget, mások extra tápanyagokat ajánlanak, és van, amelyik azt állítja, hogy növeli a teljesítő és koncentrációképességet! De miután elnézel a reklám mellett, és beleolvasol a tápanyaglistába, a legvalószínűbb, hogy egy nagy adag cukrot fogsz kapni, koffeinnel körítve!

Szóval tényleg fogyasztanod kéne ezeket a termékeket? A válasz ugyanaz, mint mindenre. Természetesen fogyaszthatod, de mértékkel! Néha-néha egy energiaital rendben van, ugyanúgy, ahogy egy ilyen energiaszelet is reggel, főleg akkor, ha egyáltalán nem reggeliztél semmit. Viszont azok az emberek, akik naponta 3-4 energiaitalt fogyasztanak, és több tucat energiaszeletet tömnek magukba, már rég leléptek az egészséges életmód útjáról!

Ne higgy a reklámoknak!

Teljesen mindegy, hogy mi van a címkére írva! Egyetlen energiaital, vagy energiaszelet sem képes téged jobb formába hozni! Nincs, ami helyettesítse a kemény edzést, az egészséges életmódot, vagy a pihenést! Ne hagyd, hogy a hirdetések miatt azt hidd, neked mindig szükséged van valami extra dologra, ami jobbá tesz!

Hozz okos döntéseket!

Miután rengeteg dologra kell a mai világban odafigyelnünk, így egyre többen érzik magukat fáradtnak és kimerültnek. Sokszor észre sem vesszük, hogy kihagyunk egy étkezést. Szóval nem meglepő, hogy mára a különféle tápanyag, energia és fehérjepótló szeletek és italok elöntötték a szupermarketeket, és megpróbálják elhitetni velünk, hogy így bepótolhatjuk az elmaradt étkezéseket.

Természetesen néha jól is jöhet. Például azoknak, akik épp átugrották a reggelit, vagy azoknak a sportolóknak, akik egy kis pluszt szeretnének edzés előtt! De nem szabad elfelejteni, hogy ezek az energiaszeletek nem helyettesítenek egyetlen normális étkezést sem, főleg, hogyha a tápanyagok mennyiségéről és minőségéről van szó! Bár azért hozzá kell tenni, hogy magasan vernek egy-egy chipset vagy cukorkát. És azért, hogy ne csak rosszat mondjunk róluk, manapság már egyre több energiaital tartalmaz különféle ásványi anyagokat és vitaminokat is.

Ismerd a hátrányait!

Mint azt már elmondtuk, néha jó választás lehet egy energiaital. De mint minden mással, itt is előfordulhat, hogy egyszer csak sok lesz a jóból! Ezért nem árt, ha a most következő pár sort az eszedben tartod, mikor többet akarsz majd fogyasztani ezen termékekből.

Túl sok cukrot és kalóriát tartalmaznak. Tudtad, hogy egyes italok vagy szeletek, akár több száz kalóriát is tartalmazhatnak? Ez persze lehet, hogy van, akinek jó! Például az olyan sportolóknak, mint a versenybiciklizők, akik rengeteg energiát használnak fel, és égetnek el naponta. De sajnos a legtöbb tininél ezek a kalóriák csak hozzájárulnak az elhízáshoz, hogy a fogszuvasodásról már ne is beszéljünk!

Az energiaitalok általában tele vannak koffeinnel. Bár a koffein egy legális szer, mégis élénkítő hatású drogként tartják számon. Ezért lehetnek olyan mellékhatásai, mint például az idegesség, a gyomorgörcs, vagy alvási problémák. Ugye, hogy így már nincs is olyan nagy pozitív hatása? Arról már ne is beszéljünk, hogyha valamilyen gyógyszert szedsz, a mellékhatások csak még rosszabbak lesznek!

Az energiaszeletek nem helyettesítik az ételeket! Szerintem még te sem láttál senkit, aki vacsorára egy energiaszeletet evett, és egy jóllakott vigyorral ment tv-t nézni. Ugyanis semmi nem veri a valós ételeket. Sem telítettség, sem pedig tápanyag terén. Bár a legtöbb energiaital ásványi anyagokat, és különféle vitaminokat is tartalmaz, azonban ez mégsem elég ahhoz, hogy egész napra elegendő energiát biztosítson a játékhoz, a sportoláshoz, a tanuláshoz, a fejlődéshez és a növekedéshez.

Az egyetlen módszer, hogy elegendő energiád legyen a teendőidhez, ha kiegyensúlyozottan étkezel, és nem hagysz ki egyetlen étkezést sem!

Talán titokzatos összetevőket is tartalmaznak! Sajnos, a koffein, a cukor még nem minden! Egyes márkák ugyanis olyan különleges összetevőket is alkalmaznak az italaikban, amelyekről még nem derült ki pontosan, hogy mennyire hatékonyak, és hogy mennyire biztonságosak! Ilyen például a guarana vagy a taurin is. Némelyek gyógynövény hozzávalókat is tartalmaznak, mint például a ginzeng. Ami magában nem veszélyes, de senki sem tudja, hogy a többi anyaggal együtt, milyen hatást vált ki.

Különösen, olyan emberek nézzék meg mindig a címkéket, akik valamilyen gyógyszert szednek, hisz lehet, hogy így hatásuk pont az ellenkezőjére fordul.

Drágák. Bár ma már mindenhol elárasztanak bennünket energiaitalokkal és energiaszeletekkel, mégsem olcsóak. 5-600 Ft-ért ma már simán tudsz venni teljes kiőrlésű kenyeret és krémsajtot például. Nos, ezek pedig sokkal nagyobb energiabombák, mint az ital. Ha pedig szomjas vagy vegyél inkább ásványvizet, hisz az sokkal jobban hidratál.

Koffein-függőség kifejlesztése

Ha eddig egy italt dobtál be mielőtt elindultál a suliba, lassan azon veszed észre magad, hogy kell egy ebédkor, és kell egy, mielőtt elkezded az edzést. Ezután pedig egy ördögi körbe kerülsz, hisz egyre többet szeretnél belőle, hogy elérd ugyanazt a szintet. Ezért fontos, hogy már az elején tudatában légy annak, hogy pontosan mennyit is fogyasztasz. Hogy kordában tartsd magad, hígítsd az energiaitalt!

Láss a dolgok mögé!

A multinacionális cégek igyekeznek egyre okosabb marketingfogásokkal előrukkolni, hogy megfogják a vásárlókat. Ezért elég tudatos vásárlónak kell lennünk, hogy a dolgok mögé látva felfedezzük a hamis állításokat.

Legyél kritikus, mikor a címkét olvasod! Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, az valószínűleg nem az! Ha az energiaszeletek és a különféle italok, már egy külön csoportot alkotnak az étrendedben, emlékezz, hogy mindenből lehet fogyasztani, de csak módjával! Viszont sajnos a hirdetések nem ezt sugallják.

Az igazság az, hogy a tiszta energia nem az italokban és a szeletekben rejlik. Mindez az egészséges életmódból ered. Aki rendszeresen és egészségesen étkezik, elég vizet iszik, eleget pihen, és nem terheli agyon magát, nos annak igazán mindenféle segédanyag nélkül is több energiája lesz, mint bárki másnak, aki az energiaitalokkal élt.

(Cs.B.)

(forrás:https://kidshealth.org/)