ital
#Táplálkozás

Italháború: melyik a legegészségesebb és a legegészségtelenebb?

2012.08.21.
4 perces olvasási idő

Van olyan ember a Földön, aki ne szeretné a hideg és ízletes dzsúszt? A színe vibráló, az íze mennyei, az összhatás pedig pontosan megfelel számodra. „De ne olyan gyorsan!” – figyelmeztetnek a dietetikusok. Amíg ugyanis a legjobb minőségű dzsúszok nagy mennyiségű vitamint juttatnak szervezetünkbe, addig a legrosszabb fajták aligha különbek egy pohár folyékony cukornál. A Kamaszpanasz most segít, hogy észrevedd a különbséget!

Jó választás: Zöldséglé

A zöldségitalok fogyasztása kényelmes módja annak, hogy szervezetünkbe növényi eredetű tápanyagokat juttassunk. A paradicsomban található likopin például segít a prosztatarák megelőzésében. A cukorrépából készült ital a vérnyomásunkat tartja kordában. Ha pedig rostos leveket fogyasztunk, az éhségérzetünket is kontrollálni tudjuk, ugyanis a rostok rengeteg fontos tápanyagot tartalmaznak. A jó dolog pedig, hogy mindez nem jár semmilyen mellékhatással. A zöldséglevek ugyanis kevesebb cukrot és kalóriát tartalmaznak, mint gyümölcsből készített társaik!

Rossz választás: Gyümölcsitalok

Figyelj a címkén olvasható információkra! Nem mindegy, hogy narancsízű ital, narancslét tartalmazó ital, vagy narancslé. Az első kettő – és gyakran sajnos a harmadik is – ugyanis csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz valódi gyümölcsöt. A legfőbb összetevőik ezeknek az italoknak a víz és valamilyen cukor, például magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup. Tápanyagokat tekintve ezek az italok is ugyanolyanok, mint más normál üdítők. Sok cukorral és kalóriával rendelkeznek, tápanyagtartalmuk pedig csekély. A kutatók éppen ezért feltételezik azt, hogy az ilyen cukros italok a fiatal gyerekek körében elhízást és későbbi komoly egészségügyi problémákat okoznak.almalé

A 100%-os dzsúsz dilemma

Mi a helyzet a mindenféle szerektől mentes tiszta gyümölcslevekkel? Ez az ártatlannak hangzó kérdés gyakorlatilag máig tartó vitát eredményez a tudósok között. Senki sem vitatja azt a tényt, hogy az eredeti gyümölcslevek tele vannak vitaminokkal és betegségmegelőző antioxidánsokkal. A probléma valójában ott van, hogy a természetes gyümölcslevek is nagy mennyiségű cukrot és kalóriát tartalmaznak. Egy pohár tiszta almalé például annyi cukrot tartalmazhat, mint egy átlagos szelet csokoládé. Ezért van az, hogy a legtöbb szakember azt javasolja, hogy egy pohárnál többet semmiképpen se fogyasszunk naponta!

Jó választás: Gránátalma-dzsúsz

Ha már naponta csak egyetlen pohár az engedélyezett, akkor természetes, hogy az ember szeretné a legmegfelelőbb gyümölcsből elkészíteni azt. Nézzük, hogy melyek is azok a gyümölcslevek, amelyek a legnagyobb tápanyag-tartalommal rendelkeznek! A gránátalma a lista élén áll. Bár cukrot és kalóriát tartalmaz jócskán, azonban antioxidáns-tartalma páratlan mértékű. Ezek az anyagok segítik az agyműködést, és szerepet játszanak a rák megelőzésében is. Egy tanulmány szerint napi 2 deciliter gránátalmalé jelentősen csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Jó választás: Vörösáfonyalé

A vörös áfonya nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, mely elengedhetetlen az immunrendszer hibátlan működéséhez. A vörös áfonyát már a népgyógyászatban is használták. Cukrozatlan levét húgyúti fertőzések gyógyítására alkalmazták.

Jó választás: Áfonyadzsúsz

Az áfonyában található tápanyagok segítenek agyunk karbantartásában. Egy tanulmányban koruknál fogva memóriazavarokkal küzdő, 70-es éveikben járó felnőttek körében vizsgálták az áfonya memóriára gyakorolt hatását. Azok, akik naponta rendszeresen fogyasztottak az áfonyaléből, 12 hét után sokkal jobb eredményeket produkáltak a teszteken, mint normális életet élő társaik. Szóval válaszd az áfonyát, ha az agyadat akarod fejleszteni!

Jó választás: Acai bogyó

A kutatók még csak nemrég kezdték el vizsgálni a Dél-Amerikában található roppant egészséges gyümölcs levének hatásait. De az eddigi tanulmányok biztatóak. Az acai bogyóból készült dzsúsz ugyanis valószínűleg nagyobb antioxidáns koncentrációval rendelkezik, mint ami az áfonyában, a szederben, a szamócában vagy akár a fekete áfonyában van.

Jó választás: Cseresznyelé

A magas antioxidáns tartalom mellett egyes cseresznyefajták gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaznak. Egy tanulmány szerint például, ha cseresznyelét iszunk edzés előtt és után, az csökkentheti az izomláz mértékét.

Jó választás: Piros szőlőlé

Mindannyiunk hallott már róla, hogy a vörösbor, mértékkel, jó hatással van a szívünkre. Nos, ugyanez igaz a piros szőlő levére is. Ez a fajta szőlő ugyanis erős antioxidánsokat tartalmaz, történetesen flavonoidokat és resveratolt. A kulcs abban rejlik, hogy a jó bor és a dzsúsz is a szőlő összes részéből, a magokból és a héjából egyaránt készül. Ezért ha friss szőlőt eszel, edd meg a magokat is, hogy ne ess el a magvakban rejlő vitaminoktól.

Jó választás: Szilvadzsúsz

Íme, még egy népi orvosság. A szilvalé már hosszú ideje az egyik leginkább ajánlott természetes gyógymód székrekedés ellen. Hatása magas rosttartalmában és a benne rejlő természetes hashajtóban, az úgynevezett szorbitban rejlik. Ám a szilvalé pozitív hatásai itt még nem érnek véget. A szilva ugyanúgy tartalmaz antioxidánsokat, vasat és káliumot is.

Mi a helyzet a narancslével?

A reggeli szinte elképzelhetetlen narancslé nélkül. De ez a népszerű ital valóban tud annyit, mint amennyire népszerű? A jó hír az, hogy a narancs rengeteg C-vitamint tartalmaz, amely az immunrendszer-erősítő anyagok egyik legfontosabbika. Ráadásul a narancs legtöbbször D-vitamint és kalciumot is tartalmaz, mely tápanyagoknak csonterősítő hatása is van. Sőt, az édesítetlen narancslevek gyakran alacsonyabb cukortartalommal bírnak, mint más társaik. De persze semmi sem tökéletes. Antioxidáns-tartalma például a többi gyümölcshöz képest igen csekély.

Gyerekek és a dzsúszok

A legtöbb gyermek szereti a gyümölcsleveket, azonban fontos, hogy betartsuk a szakemberek által előírt mennyiséget és tudjuk, hogy mi az, ami sok. Szakértők szerint 6 év alatti gyermekek számára 1,5 – 2 dl, míg e fölött 3,5-4 dl a maximum, melyet teljes értékű gyümölcslevekből elfogyasztani egészséges.

Vizet mellé!

Ha ennél többet szeretnél inni, hígítsd fel a megengedett adagot! Azzal, hogy vizet adsz hozzá, értékéből nem veszel el, maximum az ízéből, viszont a kalória beviteled mérséklődik. Nem beszélve arról, hogy egyetlen pohár helyett napi 2-3 poharat is meg tudsz tölteni így a vízzel kevert gyümölcslével, és többször is élvezheted kedvenc italod!

Az egészet!

Dietetikusok szerint a legjobb, ha az egész gyümölcsöt felhasználjuk. Ez biztosítja, hogy a gyümölcsben található összes rost és tápanyag bekerüljön a szervezetünkbe. Nem beszélve arról, hogy az olyan italok, mint a narancslé vagy az áfonyalé teltségérzetet is nyújtanak.

Nos, remélem kis tanácsadónk segített az eligazodásban és már ti is tudjátok, hogy mi az, ami egészséges és mi az, amire egyáltalán nincs szüksége a szervezeteteknek!

(Cs.B. ; forrás:webmd)