alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Ki akarsz maradni az ivászatból?

2023.11.17.
1 perces olvasási idő

Barátaiddal egy házibulin vesztek részt, s azt látod, hogy körülötted mindenki iszik. Nem akarsz gyerekesnek tűnni, és azt hiszed, ha nem iszol, kilógsz a sorból? Jogos a kérdés, hiszen senki sem szeret lemaradni a barátaitól, kiközösítve érezni magát. Mit tehetsz akkor?

Egy egyszerű "Kösz, nem." is megteszi, nem kell hosszasan magyarázkodnod, hiszen az igazi barátok tiszteletben tartják a másik döntését! Ha azonban kellemetlennek érzed, hogy nemet mondasz az alkoholra, hatásos stratégiaként nyugodtan hivatkozz valakire, például a szüleidre.

Hatásos kifogások

Az alábbi mondatok segíthetnek abban, hogy nyugodtan mondhass nemet anélkül, hogy kinevetnének vagy kínos szituációba keveredj! Ne feledd, ha a döntésed miatt kigúnyolnak, ez valószínűleg nem a legjobb társaság a számodra!

  • Otthon egyből kiszúrják, ha iszom.
  • Egyszer már bajba kerültem az ivás miatt, nem szeretném még egyszer!
  • Már próbáltam, de nem vagyok odáig érte.
  • Egyikünknek vezetni kell, és úgy döntöttem, én leszek az.
  • Allergiás vagyok rá.
  • Olyan fizikai állapotom/gyógyszerem van, amire veszélyes az alkohol.
  • Egyszerűen jobban érzem magam, ha nem iszom.

Beszélgess idősebb tinikkel arról, ők hogyan mondtak nemet. Mindez segíthet sikeres taktikát választani, és megerősít elhatározásod helyességében is!

Egyéb lehetőségek

Ha a barátaiddal valami programot szerveztek, légy elővigyázatos, gondolkodj előre, s ahelyett, hogy valamelyik barátod lakásán ivásba fognátok, tervezzetek mást. Menjetek moziba, nézzétek meg a legújabb felhozatalt valamelyik bevásárlóközpontban, járjatok koncertekre, sporteseményekre!

A lényeg, hogy mozduljatok ki, aktívan, szórakozással töltsétek a közös időt. S hogy a mozgás se maradjon el, szervezzetek röplabda meccset, bowling partit – az a fő, hogy sose unatkozzatok.

(KamaszPanasz - O. K. T.)