házibuli
#Drog, cigi, alkohol

Hogyan kerüljük el az ittas vezetést házibuli után?

2010.09.03.
1 perces olvasási idő

Rengeteg módja van annak, hogyan csináljunk egy sikeres partit úgy, hogy mindenki épségben hazaérjen. Ha a bulinak vége, a meghívottaknak egy igen nehéz kérdéssel kell szembesülniük: hogy jutunk haza?

Ha azt szeretnéd, hogy a partidról mindenki épségben hazaérjen, és ne vezessenek ittas állapotban, nem az az egyetlen megoldás, hogy meghívod őket, hogy aludjanak nálad. Egy kis tervezéssel mindent meg lehet oldani, és így nem kell majd reggel a kiéhezett bulis társaságot reggelivel kínálnod.

A buli típusától függően több dolgot is kipróbálhatsz:

A parti előtt

- Szervezd meg buli témáját. Csinálj olyan partit, ahol a meghívottak jól szórakozhatnak alkoholos italok fogyasztása nélkül is.
- A szobát úgy rendezd be, hogy az alkoholos italok ne feltűnő helyen legyenek, hiszen nem lenne szerencsés, ha a bár lenne a figyelem központjában.
- Biztosítsd, hogy legyenek alkoholmentes sörök.
- Készíts finom ételeket. Egy finom ételekkel megrakott büféasztal elvonhatja az emberek figyelmét az ivásról. Jó választás az olyan étel, ami gazdag szénhidrátban és proteinben, viszont nem jó ötlet sok sós rágcsálnivaló felszolgálása, mert ezektől az ételektől a vendégek könnyen megszomjaznak.
- Használj kisebb méretű poharakat, ezáltal a vendégek kevesebbet ihatnak.

A parti alatt

- A parti kezdetén gyűjtsd össze azoknak a vendégeknek a kocsikulcsát vagy jogosítványát, akik autóval érkeztek, és nekik ne szolgálj fel alkoholt. Emlékezz, már egyetlen ital is nagy mértékben befolyásolhatja a vezetési képességeket.
- Tiszteld azokat a vendégeket, akik nem isznak alkoholt.
- Kerüld el az ivós játékokat. Ezek általában gyors lerészegedéshez vezetnek.
- Ne szolgáld ki itallal azokat a vendégeket, akiken látszik, hogy már eleget ittak.
- Tervezd úgy a partit, hogy 90 perccel a vége előtt hagyd abba az alkoholos italok felszolgálását, mert így lesz idejük a szervezetüknek feldolgozni az alkoholt.

A parti után

Beszélj a vendégeiddel, mielőtt elmennek a partidról. Bízz az érzékeidben, ha valaki túl ittasnak tűnik, ne engedd autóba ülni. Hívj neki taxit, szervezd meg , hogy egy másik vendéggel menjen haza, hívd meg éjszakára, vagy vidd haza te magad.

Ezeket a tanácsokat sokszor elég nehéz betartani, hiszen jogosan félhetsz attól, hogy a vendégek megharagszanak rád, viszont hosszú távon ők is rájönnek majd, hogy ezt csakis az ő biztonságuk érdekében tetted.

(G.V.)