alkohol
#Drog, cigi, alkohol

A mértéktelen ivászat tinikorban

2021.07.14.
1 perces olvasási idő

Persze, tudom, majdnem mindenki iszik egy buli alkalmával. De nem árt tudni, hogy pontosan hol a határ!

Mit nevezünk mértéktelen ivászatnak?

Gyakorlatilag azt jelenti, hogy a legutóbbi bulin 5-nél több italt fogyasztottál egyhuzamban. Nemzetközi felmérések szerint a középiskolások 1/3-a, az egyetemi hallgatóknak pedig a 45%-a vallotta be, hogy az ivás ezen fajtáját művelte az utolsó bulin, amin részt vett.

Az alkoholfogyasztás veszélyei

Az alkohol mértéktelen fogyasztása nagyban növeli az alkohol által okozott balesetek kockázatát, különösen azon tinik körében, akik tovább fokozzák a veszélyt, például ilyen állapotban autóba ülnek.

A Nemzetközi Baleset-megelőzési Intézmény felmérése szerint a vezető halálok a 20 év alatti fiatalok körében a motor- vagy autóbaleset és fulladás.

Ilyen esetben a szexuális együttlétek alkalmával – ugyanúgy, akárcsak az erőszaknál vagy egyéb bűncselekményeknél – nagy az esélye annak, hogy valamilyen fertőzést kapsz el, vagy terhes leszel.

Megelőzési stratégiák

Ha legközelebb egy partira invitálnak, fontold meg, hogy odamész-e. Nincs semmi gond azzal, ha a haverokkal időnként megisztok egy-egy pohár sört vagy bort, ha elmúltatok 18 évesek. De az, hogy magadról nem tudva bóklászol egyedül, az nem valami bizalomkeltő, sőt veszélyes. Ha kocsival mentetek a buliba, jelöljetek ki egy sofőrt, aki aznap este egyáltalán nem iszik. Így talán az életeteket mentitek meg!

(KamaszPanasz - Cs. B.)