víz
#Táplálkozás

Alacsony kalóriatartalmú nyári italok

2015.08.22.
3 perces olvasási idő

Meleg van, szomjas vagy. Az első hideg üdítőt legurítod a torkodon. Eközben pedig eszedbe sem jut, hogy talán ezek az italok azok, amelyek segíthetik vagy éppen megnehezíthetik erőfeszítéseidet egy diéta során.

Egy táplálkozás szakértő szerint ugyanis, az elhízás a magas kalóriatartalmú italoknak köszönhető. Nem kell elmenni a tengerentúlra. Csak gondolj bele, hányan isznak manapság a környezetedben szénsavas üdítőitalokat!

Végezzünk egy kis matekot

Picit több mint 3 dl szénsavas üdítő (nem kalóriamentes) 150 kalóriát tartalmaz (az adatok körülbelüli értékek, nem hivatalosan mért adatok!) Ez 10 teáskanálnyi kristálycukorral egyezik meg.
Szóval naponta 3*3dl szénsavas üdítő az már 450 kalória, azaz 30 teáskanálnyi cukor.
Ez pedig egy hétre kivetítve 3150 kalória. Nos igen, majdnem 210 teáskanálnyi cukor! Ennyit tudunk megspórolni, már nyári italcsak azzal, ha kalóriamentes italokat, üdítőket fogyasztunk!

Ezek a kalóriák pedig teljesen feleslegesek. Ugyanis ezeknek az italoknak semmilyen tápértékük, vagy ásványi anyag tartalmuk nincs, vagy ha van is nagyon kevés.

Néhány tény az italokról

Reméljük ez segít, hogy te is és a környezetben élők is leszokjanak az értelmetlen kalória bevitelről:

- Az emberek többsége nem iszik elég vizet. Amikor szomjas vagy, próbálj meg cukros üdítők helyett vizet inni.

- Ha már magas kalóriatartalmú italokat választasz, legalább olyanokat válassz, amelyek fontos tápanyagforrások! Ilyen például a zsírmentes, vagy alacsony zsírtartalmú tej, vagy a 100%-os gyümölcslé is. Egy felmérés szerint ugyanis azoknak, akik sok tejet fogyasztanak, a tápanyag bevitelük megnő, azonban koleszterin és zsírszintjük nem emelkedik.

- Sajnos a folyadékokban található kalóriák nem csökkentik éhségérzetedet. Így a napi kalóriabeviteled is egyre több lesz, hisz az étel mennyisége sajnos ugyanannyi lesz!

Egészséges italok, kalória nélkül

Hogy leszámoljunk a felesleges kilókkal, és ne vigyünk be plusz kalóriákat, illik távol tartani magunkat mindenféle kalóriabomba üdítőtől. A legjobb módja ennek, ha light vagy természetes alapanyagű, friss üdítőket, és vizet fogyasztunk. Szintén jó lehet, ha ízesített ásványvizet, sima teát, vagy időnként kávét iszunk.

Az ital még inkább hatásos, ha olyan összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek megóvni egészségedet. Például a zöld és a fekete tea tele van olyan összetevőkkel, amelyeknek komoly egészségügyi hasznuk van. A teákban található antioxidánsok egyértelműen jók az ereinknek és a vérkeringésünknek. De ne feledd! A friss teában mindig több a tápanyag, mint a palackozottakban, így a legjobb, ha mindig magadnak készítesz egyet!

Kávézási tippek

Ha nagy ízhatást keresel és kevés kalóriát, a te számodra a tea és a kávé a legmegfelelőbb. Szinte nincs bennük kalória. A gond ott kezdődik, hogy általában telerakjuk cukorral, édesítőszerrel, tejszínnel és tejszínhabbal. Így a kalóriamentes italunk könnyen 250- 500 kalóriásra duzzadhat.

Nos, nézzük, hogyan is tarthatjuk meg kalóriaadagunkat:

- Kerüld a tejszínhabot! Mikor igent mondasz a tejszínhabra egy szempillantás alatt 12g zsírra és 130 kalóriára mondasz igent! Mindannyian szeretjük a habot, de ha lehet, kérjünk zsírmenteset, vagy egyszerűen csak hagyjuk ki! A kávét nem a tejszínhab miatt isszuk, hanem a kávé természetes ízéért.

- Zsírmentes tej. Ha lehetséges, kérj zsírszegény tejet a kávédba! Így körülbelül kávénként 50 kalóriát és 5 g zsírt spórolsz meg.

- Ha mégis különleges, ízesített kávét rendelsz, rendelj kisebbet. Ha már egy nagy jeges frappét, vagy cappucinot rendelsz, lehetőleg ne a legnagyobbat, ugyanis így is megspórolhatsz legalább 100-150 kalóriát.

Gyümölcslé-parti

Ha végképp nem bírod a kalóriamentes italokat, akkor a legjobb választás a 100%-os gyümölcslé. Ezek ugyanis bár tartalmaznak kalóriát, de rengeteg hasznos tápanyagot, vitaminokat, rostokat, folsavat is tartalmaznak. Ezért jóval egészségesebbek, mint szénsavas társaik.

A kalóriabevitelt csökkentheted, ha ásványvízzel vagy szódával hígítod a gyümölcsleveket. De vigyázz! Figyelj oda, hogy a szóda és az esetlegesen ízesített ásványvíz se tartalmazzon kalóriát! A végére pedig pár recept, amely szintén remek választás lehet a nyár közepén:

Citrom-uborka szóda

Hozzávalók:
• 8 csésze szóda vagy szénsavas ásványvíz
• 24 szelet héjazott kígyó uborka (körülbelül egy nagy uborka fele)
• 16 szelet citrom (körülbelül 2 citrom)

Elkészítése roppant egyszerű! Öntsük egy kancsóba a vizet, majd adjuk hozzá az uborkát és a citromot. Emellett két kisebb adag jégkockát is hozzáadhatunk. Kevergessük, és hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. 15-20 perc után friss jégkockával és citrommal fogyasztható. Pohár méretétől függően 8-10 adag.

Poharanként (körülbelül): 0 kalória, 0 g fehérje, 0 g szénhidrát, 0 g zsír, 0 mg koleszterin, 0 g rost, 40 mg nátrium, és zsírból származó kalória: 0%.

Jeges kávécsoda

• 1,5 csésze koffeinmentes kávé
• 1/3 csésze zsírszegény tejszín
• 1/3 csésze zsírszegény tej
• 2 evőkanál csokoládé szirup
• 2 evőkanál édesítőszer

Elkészítése nem bonyolult. Töltsd a kávét jégkocka készítőbe. Fagyaszd meg! Majd mikor kivetted, önts hozzá mindent, keverd simára (jégkockán kívül), és öntsd két pohárba. Ez a mennyiség ugyanis két fő részére elegendő.

Poharanként (körülbelül): 90 kalória, 5 g fehérje, 18 g szénhidrát, 0,7 g zsír, 3 mg koleszterin, 0,3 g rost, 90 mg nátrium, zsírból származó kalória: 6%.

Áfonya-narancs koktél

A hozzávalók:
• 1,5 csésze narancslé (100%-os)
• 2,25 csésze vörös áfonya lé (100%-os)

Elkészítése szinte magától értetendő. Öntsd a narancslevet jégkocka készítőbe, majd rakd fagyasztóba. Közben az áfonyalevet tedd hűtőbe! Miután a narancslé megfagyott, öntsd a poharat körülbelül ¾-ig áfonya lével és adj hozzá 4-5 jégkockát. Ez a mennyiség körülbelül 3 adagra lesz elég.

Poharanként (körülbelül): 85 kalória, 1 g fehérje, 19,5 g szénhidrát, 0 g zsír, 0mg koleszterin, 0,3 g rost, 63 mg Nátrium, zsírból származó kalória: 0%.

Nos, remélem az információk hasznosak voltak számotokra. Kellemes nyarat, (már, ami maradt belőle) és sikeres diétát, felesleges kalóriák nélkül!

(Cs. B.)

Kapcsolódó címkék

ivás