üdítő
#Táplálkozás

Segítik a csökkentett cukortartalmú üdítők a fogyást?

2013.07.17.
2 perces olvasási idő

Egy új felmérés szerint a kettő közötti kapcsolatot bizonyító vizsgálatok nem egészen meggyőzőek.

Egy nemrégiben megjelent tudományos cikkben az Alabama Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy a csökkentett cukortartalmú üdítőitalok fogyasztása csökkenti-e az elhízást. K. A. Kaiser kutató és munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen összefüggések vannak a felnőttek és a gyermekek üdítőital-fogyasztása és a testsúly változása között.

Két fő kérdésre keresték a bizonyítékokat

  • A hozzáadott cukrot tartalmazó italok fogyasztásának emelkedése növeli-e az emberek testtömegét vagy a testtömeg indexét (Body Mass Index, BMI)?
  • A hozzáadott cukrot tartalmazó italok fogyasztásának mellőzése csökkenti-e az emberek testtömegét vagy a BMI-jét?

A megfigyelés

Ital: jeges teaA kutatók azt figyelték meg, hogy az Egyesült Államokban emelkedett a cukorral édesített italok fogyasztása, csakúgy, mint az elhízás gyakorisága.

A vizsgálatban résztvevő kutatók azonban egyetértenek két kutató, Dr. Pan és Dr. Hu 2011-ben tett állításaival, miszerint „A laboratóriumban végrehajtott kísérletek eredményei nem feltétlenül reprodukálhatóak a való életben, mert több hatás befolyásolja a jóllakottságot, így ezek az eredmények nem reprezentatívak.”

Egy másik kutatásban hozzáadott cukrot tartalmazó italokat fogyasztottak felnőttek (90-500 kcal/nap között) és gyermekek (158 kcal/nap). Az eredmények szerint statisztikailag érzékelhető súlynövekedés volt megfigyelhető a felnőttek esetében (0,39 – 1,14 kg), míg a gyermekek körében nem történt jelentős súlynövekedés.

Az eredmények

A szerzők több tanulmány eredményeit sorakoztatták fel, amelyek bizonyítékokkal támasztják alá a felvetéseket. A kutatók úgy vélik, hogy sok vizsgálati adat nem áll egymással ok-okozati összefüggésben, így azok torzítva ábrázolják az eredményeket. Véleményük szerint ezen bizonyítékok újbóli megfigyelésére és újraértelmezésére van szükség.

A kutatók szerint vizsgálataik megmutatják, hogy a jelenleg elérhető eredmények megbízhatatlanok az elhízás és a cukorral édesített italok fogyasztásának csökkentésének tekintetében. Lényegi következtetés a BMI csökkenésben kevés, mindössze 1,5%-os azoknál, akik elhízottak voltak a vizsgálat kezdetekor.

Fogyás: hogyan NE add fel?
A fogyás gyakran nehéz, nagy akaraterőt és sok időt igényel – ám, ha sikerül, az jelentősen, pozitív irányban változtatja meg az életed, hidd el.

A vizsgálat tehát arra az eredményre jutott, hogy a vitatott kérdéseket a rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá. Szerintük további, nagyobb volumenű kutatásokra van szükség ennek a kérdésnek a megválaszolására.

(WEBBeteg – Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudományi szakember)

Kapcsolódó cikkek