édesítőszer
#Táplálkozás

Az édesítőszerek szerepe a fogyókúrában

2016.05.08.
2 perces olvasási idő

Szinte nincs olyan ember a Földön, aki ne szeretné az édes ízt. De mit tehetünk akkor, ha fogyókúrázni szeretnénk, vagy ha cukorbetegek vagyunk? Az édesítőszerek segítenek, hogy ne kelljen teljesen lemondani az édes ízről.

Az édesítőszerek és a fogyókúra

Léteznek kalóriamentes (pl. szacharin) és alacsony kalóriatartalmú (pl. aszpartám, szorbit, xilit, mannit) édesítőszerek is. Egyre elterjedtebbek, mivel az édes íz élvezetét nyújtják, anélkül, hogy nagyobb mértékű energiát vinnénk be a szervezetünkbe.

édesítőszerA sikeres fogyókúra titka köztudottan, hogy több energiát égessünk el a nap során, mint amennyit elfogyasztunk. Ennek érdekében rendszeresen mozognunk kell, és figyelnünk kell arra, hogy mit és mennyit eszünk, iszunk. A fogyókúra során csökkenthetjük az elfogyasztott élelmiszerek, italok energiamennyiségét, és növelhetjük az energia-felhasználást sporttal.

Igaz ugyan, hogy az alacsony energiatartalmú vagy energiamentes édesítőszerek használata önmagában nem garantálja a fogyást, de segíthet abban, hogy a diétát hosszú ideig sikeresen végezzük. Segítségükkel jelentős mértékben, akár nullára csökkenthető bizonyos ételek és italok kalória-tartalma.

Az édesítőszerek édesebbek

Az energiamentes édesítőszerek sokkal, akár több százszor édesebbek, mint a cukor, így már nagyon kis mennyiség elegendő belőlük. De arra mindig figyelj, hogy az így megspórolt kalóriákat később ne pótold más ételekkel.

Kutatások bizonyítják, hogy ha az ételekben és az italokban a kristálycukrot édesítőszerre cserélik, akkor nem fokozódik az éhség. Emellett igazolták, hogy az édesítőszerek használata segíthet a testtömeg megtartásában. Kimutatták azt is, hogy nem okoznak súlygyarapodást, valamint akik energiamentes édesítőszereket fogyasztottak, azok hosszú távon sikeresebbek voltak a súlyuk megtartásában. Az Amerikai Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia 2012-ben közzétett állásfoglalása szerint az energiamentes édesítőszerek önmagukban nem emelik meg a vércukorszintet étkezés után.

Az utóbbi évtizedekben több közlemény is felvetette, hogy az édesítőszerek nem kívánatos egészségügyi hatással járnak, és nem biztonságos a használatuk, de a megengedhető napi beviteli értékeken belül fogyasztva nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre. A megengedett napi beviteli érték (ADI) az a mennyiség, amely naponta egy teljes életen át fogyasztható anélkül, hogy bármilyen egészségügyi probléma fellépne. Számokban kifejezve pl.: aceszulfám-K-ból 9-15 mg/ttkg, aszpartámból 40-50 mg/ttkg, szacharinból 5 mg/ttkg. Ugyanezen édesítőszerek becsült napi fogyasztása a megengedett napi mennyiség alatt marad, az aszpartám esetében például annak csupán 10%-a.

Tény, hogy az optimális testtömeg főként megfelelő, mértéktartó kalória-bevitellel, kiegyensúlyozott étrenddel, személyre szabott mozgásprogrammal, aktív életmóddal, és türelemmel érhető el. Minden étel és ital beilleszthető egy egészséges étrendbe, de csakis következetesen. Az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítőszerek fogyasztása nem jelenti azt, hogy engedélyezett a mértéktelen habzsolás.

(WEBBeteg – Barta Anikó Tünde)