laktóz
#Táplálkozás

Tej és tejtermékek: Miből és mennyit fogyasszunk?

2021.09.19.
2 perces olvasási idő

Szükség van arra, hogy rendszeresen fogyasszunk tejet és tejtermékeket? Mikor károsak a tejtermékek a szerveztünk számára? Cikkünkben összegyűjtöttük a tejjel kapcsolatos legfontosabb tényeket.

Megszületésünkkor első táplálékunk az anyatej, ami tartalmazza a fejlődéshez és növekedéshez szükséges legfontosabb tápanyagokat. Később bekerül étrendünkbe a tehéntej és a belőle készült tejtermékek.

Miből áll a tej? Milyen hatása van a szervezetünkre?

Tények a tejrőlTej alatt általában a tehéntejet értük, bár a kecske, juh, szamár és a bivaly teje is fogyasztható az ember számára. A tej sok egészséges összetevőt: fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat, zsírokat, tejcukrot (laktózt), és természetesen vizet tartalmaz.

A tej fehérjéit könnyen meg tudjuk emészteni, a benne lévő kalcium pedig erősíti a csontokat. A tej fogyasztásával testünk működéséhez szükséges D-, E-, K-, A- és B-vitaminokhoz juthatunk hozzá.

Mindent összevetve, a szakértők szerint napi fél liter tejjel már fedezni tudjuk szervezetünk kalcium-szükségletét. A többi tejtermékben – például a joghurtban, kefirben, sajtban – még a tejnél is több kalcium van, ezért ezeket is érdemes rendszeresen fogyasztani.

A boltban kapható „tejes italokban” viszont a tejnél kevesebb a fehérje és kalcium, sőt, általában adalékanyagokat is tartalmaznak. Ezért alapvetően kevésbé egészségesek, mint a tej és a természetes tejtermékek.

Tipp: Próbáltad már a kecskesajtot, vagy a bivalytejből készült eredeti mozzarellát?

Sovány vagy magas zsírtartalmú tejet válasszunk?

Az alacsony zsírtartalmú tejek 0,5-1,5% zsírt tartalmaznak, a félzsíros tej 2,8%-os. A házi tej még ennél is zsírosabb, körülbelül 3,6%-os. Van, aki jól bírja a házi tejet, de van, akinek magas zsírtartalma miatt hasfájást okoz. Nagyon fontos, hogy ha házi tejet vesztek, akkor azt fogyasztás előtt mindenképp fel kell forralni!

A boltban kapható tehéntej csomagolásán általában feltüntetik, hogy a tej homogénezett – ez azt jelenti, hogy a benne lévő tejzsírt apró cseppecskékre oszlatják, és ezáltal a tej könnyebben emészthetővé válik.

Hogyan tartósítják a tejet?

Az üzletekben alapvetően kétféle tejet árulnak: az UHT tejeket ultra magas hőmérsékleten (130°C felett) hőkezelik. Az így készült tej akár hónapokig is eláll, és megbontás előtt nem igényel hűtést.

Ezzel szemben a pasztörizált tej hőkezelése 100°C alatt történik, és az így készült tejet hűtőben kell tárolni és néhány napon belül el kell fogyasztani.

Nem mindenki bírja a tejet: tejallergia és tejcukor-érzékenység

Sokan vannak, akik nem tudnak tejet és tejtermékeket fogyasztani. Ennek egyik oka lehet allergia – amikor valakiben a tejben lévő fehérjék (kazein- vagy savófehérjék) váltanak ki allergiás reakciót. A tejallergia gyerekeknél gyakori, sokan kinövik, de van, hogy felnőtt korban is megmarad.

Az allergiában szenvedők a tej helyett például növényi italokat - rizsitalt, szójaitalt, zabitalt, mandulaitalt – fogyaszthatnak. Ezek megnevezése megtévesztő, mert összetételük igencsak különbözik a „valódi” tejtől. A növényi italokat legtöbbször kalciummal is dúsítják, ezért a kiegyensúlyozott étrend fontos elemévé válhatnak allergiások számára.

Tejcukorérzékenység (más néven laktóz-intolerancia) esetén a tejcukrot bontó enzimekből van a szervezetben hiány. Tejcukor-érzékenyek számára kaphatóak laktózmentes tejtermékek is.

(M.N. - WEBBeteg)