csokis tej
#Táplálkozás

Az ellentmondásos csokis tej

2012.09.07.
1 perces olvasási idő

A tej többnyire hasznos a szervezet számára, kivéve ha csokival keverjük. Az évek során az olyan gyerekeket, akik nem szerették a tejet (pedig az fontos D-vitamin és kalciumforrás), egy finom összetevő hozzáadásával vették rá, hogy megigyák azt, mégpedig csokival vagy kakaóval.

De azon törekvések a szülők és az iskola részéről, hogy a gyerekek étkezzenek egészségesen, könnyen megpecsételhetik a csokis tej sorsát. Nemrég egy washingtoni iskolákban tiltólistára került a csokis tej, az új élelmezési irányzat következtében, ezt a példát követve sok más amerikai iskolában is teljesen megszüntették vagy kevésbé cukros itallal helyettesítették. Míg megint más iskolákban a szülőket és gyerekeket bevonva, olyan alternatívát próbáltak találni, amely egyben finom, de kalóriaszegény is, így a többség ízlése szerint választották ki az új italt.

Megoszlanak a vélemények a csokis tejről

Azonban a szülők és a táplálkozási szakértők is megosztottan vélekednek, egyrészről van egy komoly nyomás, hogy kitiltsák a kalóriadús, cukros ételeket az iskolákból, ám a tapasztalatok szerint a gyerekek egyre kevésbé isszák meg a natúr tejet, ami az ebédjük mellé jár. Tehát mi a jobb: némi pluszkalóriát bevinni a szervezetbe, vagy a cukor miatt elesni a legjobb kalcium- és D-vitamin-forrástól? Némi pluszkalória feláldozása vajon megéri, hogy így kiesik az egyik legjobb kalcium és D-vitamin forrás?

Valójában mennyi vitamin van a csokis tejben?

A friss tej egy sor vitamin és más hasznos elem forrása, de vajon a feldolgozott tejtermékekben mennyi hasznos összetevő marad az eredeti tejhez képest? Ugyan lehet dúsítani ezeket vitaminnal és nyomelemekkel, de akkor ennyi erővel egy marék tabletta is képezhetné a gyerekek ebédjét, ezt pedig bizonyára senki sem szeretné.

A joghurt és a kefir natúr változatai szintén nem a gyerekek kedvencei, abban az esetben azonban, ha azokat gyümölcszselével ízesítjük, megint a plusz kalóriák problémája vetődik fel.

Vajon mennyire ésszerűek vagy hasznosak ezek az iskolai ételreformok, nem lenne jobb inkább lemozogni azt a néhány felesleges kalóriát? Ráadásul a fejlődő és sok energiát elhasználó, tanuló gyerekagynak komoly mennyiségű glükózutánpótlásra van szüksége.

(N. L.)