sportital
#Táplálkozás

Sportitalok - Valóban egészségesek?

2010.10.31.
2 perces olvasási idő

Ez egy népszerű tévhit, hiszen egyszerű azt hinni, hogy ha a sportitalokat a sporttal, tehát egy fizikai aktivitással kapcsolunk össze szorosan, akkor muszáj egészségesnek lenniük – mondják a Texasi Egyetem kutatói.

A kutatás során több mint 15 000 texasi középiskolást kérdeztek meg italfogyasztási szokásaikról. Az eredmények alapján azok a gyerekek, akik cukorral ízesített italokat - beleértve a sportitalokat - is fogyasztanak, valószínűleg sokkal többet fogyasztanak egészségtelen ételeket is, valamint többet tévéznek, mint azok a gyerekek, akik nem isznak ilyeneket.

„A kamaszokat és szüleiket meg kéne tanítani arra, hogy az üdítők nagymértékű fogyasztása nem egyeztethető össze az egészséges életmóddal” – mondta a kutatás vezetője, Nalini Ranjit.

„A kamaszok, akik szeretnének egészségesen élni és sokat sportolnak, le kell, hogy mondjanak a nagy mennyiségű cukorral ízesített sportitalokról.” – tette hozzá. „Úgy gondoljuk, hogy kizárólag a sikeres marketing az oka annak, hogy ezeket az üdítőitalokat egészségesként robbantották be a köztudatba.”

A kutatásban 15 283 középiskolás texasi tanuló vett részt. Közülük a fiúk 22%-a, valamint a lányok 17%-a elhízott volt. A rendszeres üdítőital fogyasztással kapcsolták össze a súly növekedését, ugyanis kutatók megállapították, hogy a fiúk 83%-a, míg a lányok 78%-a fogyasztott egy vagy több cukros üdítőitalt az előző nap folyamán, és 28%-a a megkérdezetteknek rendszeresen három, vagy annál több ilyen üdítőt iszik egy nap során.

A kutatók megnézték, hogy hogyan kapcsolódik az üdítők és sportitalok fogyasztása az egészségtelen ételekhez, mint például a cukros desszertekhez, rántott húsokhoz, olajban sült ételekhez. Azt is megnézték, hogy ezek az italok hogyan egyeztethetők össze egészségesebb ételek, mint például zöldségek, gyümölcsök és tej fogyasztásával.

Megvizsgálták, hogy milyen kapcsolatban áll ezen italok fogyasztása a testmozgással, valamint ülő tevékenységekkel, mint például TV nézéssel, számítógépezéssel, videojátékokkal. A kutatás szerint azok a texasi nyolcadik és tizenegyedik osztály közötti tanulók, akik ilyen cukros üdítőitalokat fogyasztanak, általában egészségtelenül is étkeznek, valamint nem is sportolnak eleget. Viszont sokkal többet néznek TV-t, használják a számítógépüket, játszanak videojátékokkal, valamint kevesebb egészséges ételt is fogyasztanak, mint azon társaik, akik kerülik a cukros üdítőket.

„Bárhogy is, a legérdekesebb tény az, hogy azok, akik az ízesített italok mellett sportitalokat is fogyasztanak, azok sokkal nagyobb fizikai aktvitást mutattak, valamint több gyümölcsöt, zöldséget és tejet is fogyasztanak. Ezt az összefüggést nem figyelhettük meg azoknál a gyerekeknél, akik kizárólag üdítőitalokat isznak rendszeresen.”

„A sportitalok fontosak például olyan fiatal sportolók számára, akik keményen edzenek, vagy versenyeznek a hőségben. Ám egyáltalán nem ajánlott olyanoknak, akik csak a számítógép előtt ülve vagy az ebédhez fogyasztják, ezzel felesleges kalóriákat bejuttatva a szervezetükbe.”

Természetesen ezek az italok még mindig egészségesebbek, mint a sima cukrozott üdítők. Egyesekhez vitaminokat, antioxidánsokat adnak, esetleg gyógynövényeket – ezek pedig segítik az immunrendszert, növelik a teljesítőképességet. Így érthető, hogy sokan azt hiszik, hogy ez az egyik legegészségesebb alternatíva, bár valójában legtöbbünknek főleg vizet kéne innunk minden alkalommal, a megfelelő hidratálás érdekében.

(Gy.A., health.msn.com)