fogzománc
#Testi problémák

A fogzománcodra legkárosabb 7 élelmiszer

2019.11.18.
3 perces olvasási idő

A fogzománcod a tested legszilárdabb része, ám lehet, hogy egyes ételek és italok még erősebbek nála. Cikkünkből megtudhatod, hogy melyek azok az élelmiszerek, amiket érdemes elkerülnöd a fogaid védelmének érdekében.

Cukros, szénsavas italok

Nem mondhatni, hogy meglepő a tény, mégis sokan megfeledkeznek ezek károsságáról a színes címkék, vidám reklámok, és finom ízesítés miatt. Még csak nem is a cukortartalma miatt nagyon károsak a szénsavas üdítők a fogaidra – ugyanis ezek az italok, akár diétásak, akár nem, a fogzománcod ásványi anyagait bontják le magas savtartalmuknak köszönhetően. Olyan maró savakról beszélünk, mint a foszfor, almasav, citromsav vagy borkősav. Természetesen minden íz káros a fogaidra nézve, de egy kutatás szerint a citrusos ízesítésű szénsavas üdítőitalok legalább kétszer, de egyes esetekben ötször annyira károsították a fogzománcot, mint más szénsavas üdítők.

Sportitalok

Az edzés alatti hidratáció nagyon fontos, ám érdemes megfontolni és átgondolni a sportitalok választását erre a célra, hacsak nem vagy komoly atléta. Egy kutatás során 5 különböző italféle fogzománcot maró mértékét hasonlították össze (pl. gyümölcsleveket, szénsavas üdítőket), melyek közül a sportitalok voltak a legkárosabbak. A magas savtartalmuk miatt ezek az italok okozták a legmélyebb és legsúlyosabb károkat a fogakon.

Energiaitalok

Mindenképpen fel akarsz pörögni? Semmiképpen se válaszd ezt a „fog-gyilkos” italt. A már fentebb említett, 5 különböző folyadék általi erózió mértékét vizsgáló tanulmány során az energiaitalok voltak a második legkárosabbak a sportitalok után. Rengeteg savat tartalmaznak, és ha egyéb hatásait nem tekintjük, akkor is különösen rossz ötletnek bizonyul az energiaitalok fogyasztása, különösen fiatal felnőttek, kamaszok körében, akiknek a fogzománcuk még kevésbé fejlett, és jóval érzékenyebb, porózusabb, mint az idősebbeké.

Gyümölcslevek

A gyümölcslevek, különösen a citrusos, almás vagy bogyósgyümölcsös ízűek tele vannak olyan savakkal, amelyek nagyon károsak a fogzománcodra nézve. Természetesen ezeknek a gyümölcsleveknek jó hatásaik is vannak – hiszen általában sok vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Éppen ezért nem kell teljesen kiiktatnod őket az életedből, ám mindenképpen ajánljuk, hogy csak mértékkel fogyaszd őket.

A gyakori gyümölcslé fogyasztás a fogzománc eróziójának esélyét nagymértékben növeli. Hogy védd a fogaidat, öblögess gyümölcslé fogyasztása után. Emellett válassz olyan gyümölcsleveket, melyeknek magas a kalciumtartalmuk, így kevésbé károsak a fogaidra. Jó ötlet továbbá a gyümölcslé felhigítása egy kis vízzel, ami segít csökkenteni a savasságát.

Gyümölcsök

Láttál már valakit citrom- vagy limeszeletet szopogatni? Sajnos ez rossz ötlet, hiszen a citrusfélék családjába tartozó gyümölcsök – így a narancs, citrom, lime, grépfrút – rengeteg fogzománcra káros savat tartalmaznak. Csak úgy, mint a bogyósgyümölcsök. Természetesen nem szabad mellőznöd ezeket a gyümölcsöket, hiszen rengeteg pozitív hatásuk van, de ismét a mértékletességre hívnánk fel a figyelmet. Emellett próbáld meg ezeket a gyümölcsöket valamilyen fogással együtt fogyasztani (például a bogyós gyümölcsöket szószként a húsra, stb.) és így minimalizálhatod a savak káros hatásait.

Savanyú cukorka

Emlékszel a kisiskolás korodban fogyasztott savanyú cukorkákra? Vagy talán még mindig a savanyú cukros gumicukor rajongója vagy? Egy kutatásban, melyben a „normális” rágós cukorkát, a kemény cukorkát és a medvecukrot hasonlították össze, a savanyú változatok jelentősen komolyabb károkat okoztak a fogzománcon. Ezekhez a cukrokhoz több savat, vagy másmilyen típusú savakat adnak, így a savanyú változatok ennél fogva károsabbak lesznek a fogakra.

Ecet

Az ecet rengeteg helyen, pontosabban ételben előfordul – saláták öntetében, szószokban, chipsekben, savanyúságokban. És mindegyik helyen komoly veszélyt jelentenek a fogzománcodra nézve! Egy kutatás során kiderült, hogy azoknak a tiniknek, akik rendszeresen fogyasztanak ecetet tartalmazó ételeket, 35-80 százalékkal nagyobb esélyük volt arra, hogy fogzománcuk károsul, mint azon társaiknak, akik nem fogyasztanak ilyen összetételű ételeket.

Hogyan védheted a fogaidat?

Végezetül pár olyan tippet, szokást szeretnénk megosztani veled, melyekkel védheted a fogaidat, így a mosolyodat is! Nincs lehetőséged mindig és minden fogzománcra káros élelmiszert elkerülni, így inkább alkalmazd ezeket a trükköket, hogy minimalizáld a savak káros hatásait.

  • Ne öblögess savas folyadékkal, vagy ne tartsd sokáig a szádban! Nyeld le minél hamarabb, vagy szívd szívószálon keresztül ezeket az italokat, hogy csökkentsd a savak fogaiddal való érintkezésének időtartamát!
  • Öblögess vízzel vagy rágj el egy cukormentes rágógumit olyan ételek, italok fogyasztása után, melyek károsak a fogzománcodra!
  • Fogyassz magas kalciumtartalmú tejet, sajtot vagy más tejtermékeket fogzománcodra káros ételek fogyasztása előtt vagy közben, hogy csökkentsd azok káros hatásait. A magas vastartalmú ételek, mint a máj vagy a brokkoli fogyasztása is hasznosak lehetnek!
  • Ha savas ételeket vagy italokat fogyasztasz, várj legalább 30 percet utána a fogmosással. Így a már sérült fogzománcodnak egy kis időt adsz a visszakeményedésre, csökkentve a károsodás mértékét.
  • Válassz olyan fogkrémet, amely segít az fogzománc károsodás elleni harcban! Ha kell, konzultálj fogorvosoddal, vagy fordulj bátran orvos szakértőinkhez.
  • Látogasd a fogorvosodat rendszeresen, hogy ellenőrizze fogaid állapotát és segítsen a fogszuvasodás megelőzésében!

Az egészséges fogzománc egészséges fogat jelent. És a fogzománc károsodása visszafordíthatatlan. Így érdemes időt és figyelmet szánnod arra, hogy megfelelően védd fogaidat.

(KamaszPanasz - Gy.A. - realage.com)