energiaital
#Táplálkozás

Energiaitalok – tényleg használ vagy csak reklámfogás?

2011.09.25.
1 perces olvasási idő

Az energiaitalok divatba jöttekor úgy gondolták, hogy az elvesztett energiát fogja pótolni. Azonban mára egészen megváltozott a szerepük. Minden nagyobb buli elengedhetetlen kelléke, tulajdonképpen buli italként fogyasztjuk.

Az energiaitalok összetételükben nagyon hasonlítanak egymásra. Tulajdonképpen alap dolog a cukor és a koffein. Ez az alapja minden egyes energiabombának. Megjelentek azonban a cukormentes energiaitalok is. Ami körülbelül a só mentes só szerepét tölti be. Ugyanis az energiaitalok hatóanyaga pont a gyorsan felszívódó cukor és koffein együttes hatásában van.

A koffein szűkíti a perifériás ereket, viszont tágítja az agyban található ereket. Ezáltal több tápanyag kerül az agyba. A koffein mellett másik gyakori összetevő a taurin. A taurin serkenti a sejtek anyagcseréjét. Ez egy természetes aminosav, azonban ha alkohollal keverik, mérgező vegyületek alakulhatnak ki.

Manapság ugyanis nagy divat lett az alkohollal kevert energiaital. Az alkohol maga is gyorsítja az energia-felvételt, de más anyagokkal hatása személytől és helyzettől függően változhat. Discoban azonban nem árt vigyázni, ugyanis kellemetlenséget okozhat. A koffein és az alkohol vízhajtó hatása összeadódik, ami kiszáradáshoz, rosszulléthez vezethet.

Az energiaitalokban gyakran találunk vitaminokat is. Ezek nem azért vannak bennük, hogy egészségesebbek legyenek, hanem hogy ezáltal is fokozzák az anyagcserét. Sokukban szénsavat is találunk. A szénsav megnyitja a gyomorszájat, ezáltal gyorsítja a folyadék tovább haladását a vékonybélhez, mely élénkíti a felszívódást.

Fontos tudni, hogy az energiaitalok szomjoltásra alkalmatlanok. Mivel a folyadéknyomás magasabb bennük, mint az emberi szervezetben, így kiszáradáshoz vezethet. Ha elfáradtunk és meleg van, sokkal inkább részesítsük előnyben az izotóniás sportitalokat. Ezek kifejezetten a verejtékezés által elpárolgott vízmennyiséget, ásványi anyagokat pótolják.

Sajnos a köztudatban nincs eléggé elkülönítve a két italféle. Sokkal inkább találóbb elnevezés lenne az élénkítő ital. Nem nagyon van olyan élethelyzet, ahol a szervezetnek szüksége lenne energiaitalra. Azon kívül, hogy sportolás mellet inni szénsavtartalma miatt tilos, a koffeintartalma deciliterenként 30 mg, ami két duplakávénak felel meg. Hatása a különböző adalékanyagok miatt más, jóval hosszabb ideig tart.

Kitolja a fáradtságtűrés küszöbét, amely pár esetben (pl. hosszas autóvezetés) jó lehet, de valójában nem ajánlatos. Heti egy két dobozzal még nem káros, de rendszeres fogyasztása a májat és a szívet egyaránt nagymértékben károsíthatja.

Szóval csak mértékkel!

(Cs.B.)