sportolás
#Mozgás

A sportolás lassítja az öregedést

2022.01.16.
2 perces olvasási idő

A rendszeres sportolásnak köszönhetően nemcsak fiatalosnak érezzük magunkat, de sejtjeink valóban fiatalabbak is, ha rendszeresen sportolunk ellentétben azokkal, akik esetében a távirányító emelgetésében kimerül a fizikai aktivitás.

A rendszeresen sportolók többsége – még idősebb korában is – arról számol be, hogy fiatalnak és energikusnak érzi magát. Ám ez nemcsak szubjektív és ezzel együtt esetleg csalóka érzés, hanem nagyon is valóságos: a németországi Homburg Egyetem kutatói tudományosan is igazolták, hogy a sportolók szervezetében található telomerek jóval hosszabbak, mint az ugyanannyi idős, ám keveset mozgó társaikéban.

A telomerek a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid szakaszok, amelyek minden egyes sejtosztódás során rövidülnek. Ez a rövidülés pedig egyet jelent a sejtek öregedésével is. Ha a telomerek egy bizonyos hosszúság alá kerülnek, az a sejt halálát jelenti. Az öregedéskutatás célkeresztjében pontosan a rövidülés megállításának lehetőségei állnak.

Edzés

Sport és öregedésUlrich Laufs, német öregedéskutató nem vizionál a természetes öregedés teljes feltartóztatásáról, vizsgálataiban egyelőre annyit bizonyított be, hogy az intenzív sportolás következtében a szervezetben olyan enzim termelődik, amely a telomerek rövidülését lassítja. Mindez pedig maguknak a sejtek öregedésének lelassulását is jelenti. „Tanulmányom közvetlen bizonyítékokat szolgáltat a sportolás öregdésgátló hatásáról. A testmozgás megakadályozza a szív- és érrendszer idő előtti elöregedését – mondja a kutató.

Laufs háromféle csoport részvételével folytatott megfigyeléseket. A kutatás kezdetén vérmintát vett a német könnyűatlétika csapat harminckét fiatal futójától, hobbiszerűen sportoló középkorú férfiaktól és nőktől, valamint egy egészséges, ám sportolás szempontjából inaktívnak számító csoport tagjaitól – akik legalább nem dohányoztak. A felsoroltak mindegyike emellett terheléspróbán is részt vett.

Az eredmények a várakozásoknak megfelelően alakultak: a szabadidős és profi sportolók a testmozgást kerülőknél jóval előnyösebb testtömeg-indexszel rendelkeztek, szívritmusuk terhelés alatt is az egészségesnek számító határokon belül maradt, alacsonyabb volt a vérnyomásuk és alacsonyabb koleszterinszintet mértek vérükben.

Lelassult sejtöregedés

Laufs azt is kimutatta, hogy a középkorú hobbisportolók esetében a telomerek állapota messze jobbnak bizonyult, mint ahogy az ő korukban az elvárt lenne, s a kutató ebből azt a következtetést vonta le, hogy a rendszeres, sokéves és intenzív testmozgás eredményeképpen elegendő mennyiségű termelődött abból az enzimből, amely a telomerek állapotának megőrzéséért felelős, s ezáltal jelentősen lassult a sejtek öregedése.

„Tanulmányunk bizonyítékokkal is alátámasztotta azt a teóriát, amely a sportolás molekuláris szinten érvényre jutó védő szerepét feltételezte. A testmozgás által az idősebb korban általánosnak számító betegségek is jóval ritkábban ütik fel a fejüket” – összegzi

Ulrich Laufs kutatásának legfontosabb megállapításai a Circulation: Journal of the American Hearth Assotioation című tudományos szaklapban jelent meg.

(focus.de)