edzés
#Mozgás

Edzés különböző bőrbetegségekkel

2023.03.19.
1 perces olvasási idő

Ha pattanástól, rosacea-tól vagy pikkelysömörtől szenvedsz, különösen nagy figyelmet kell szentelned arra, hogy védd a bőröd edzés közben. De ne hagyd, hogy a bőrproblémák eltántorítsanak a mozgástól! Íme, néhány ok, miért jó a mozgás a bőrödnek.

Mozgás közben gyakori bőrproblémát okozhat a bőr dörzsölődése, amely kiütésekhez vezet. Azoknál, akik hajlamosak a pattanások kialakulására, irritációra és fokozott izzadásra a testhez álló edzőruhák miatt, mindez egyfajta pattanásosodáshoz vezethet.

EdzésA megelőzésnek két kulcsa van: nedvesség-elvezető ruhákat viselni, és edzés után azonnal le kell zuhanyozni. A laza edzőruhák viselése is segíthet. Győződj meg róla, hogy a bőröd tiszta, mielőtt edzel, hogy megelőzz olyan pattanásokat, amelyeket eltömődött pórusok okoznak. Miután zuhanyoztál, alkalmazz egy enyhítő bőrhidratálót, hogy segíts bőrirritációt megakadályozni.

Nincs okod rá, hogy ne eddz

Sok más bőrprobléma is nehezítheti a fizikai aktivitást, beleértve a rosencát, az ekcémát, és a pikkelysömört is. A bőrgyógyászok szerint semmi ok arra, hogy ne eddz. A testmozgás hasznai többet nyomnak a latba, mint az ideiglenes bőrproblémák, amelyeket okozhatnak. És vannak egyszerű stratégiák, hogy megelőzd a „fellobbanásokat”, amikor edzel.

A rosaceában szenvedőknek a magas testhőmérséklet és az edzést kísérő bőrpír okozhat fellángolásokat. A legjobb módszer, a bőrgyógyászok szerint, ha hűvösben mozogsz. Az egyik legjobb választás az úszás, hiszen a víz folyamatosan hűti a bőrt, még akkor is, ha a testhőmérsékleted nő. (Ügyelj arra, hogy hidratáld a bőröd úszás után, mivel a klórnak szárító hatása van.) Egy fürge séta egy légkondicionált bevásárlóközpontban, vagy várni, míg eljön a hűvös este és kocogni a szabadban másik két jó lehetőség. Ha kipirulttá és túlhevültté válsz edzés alatt, közvetlenül a testmozgás után használj hűsítő borogatásokat a bőr problémás területein.

Ekcémával vagy pikkelysömörrel küzdők is tapasztalhatnak fellángolásokat komoly megerőltetés után, amit általában az izzadásból származó só okoz. Szakemberek erre az esetre edzés előtti hidratálást ajánlanak, ami védelmet nyújt az izzadás ellen. Legyél különösen óvatos, amikor a karokat, a lábakat, és az olyan területeket hidratálod, ahol a bőr gyűrődik. Ilyen a hónalj és az ágyék. Ha lehetséges, eddz hűvös környezetben, hogy csökkentsdt az izzadást és annak szükségességét, hogy edzés után zuhanyoznod kelljen. A túl gyakori mosdás szárazságot okozhat, és az ekcémát és pikkelysömört súlyosbíthatja.

A fizikai tevékenységek határozottan kihívást jelenthetnek, de biztatjuk a pikkelysömörrel és ekcémával rendelkezőket, hogy eddzenek és növeljék az általános egészségüket. Az időnkénti ideiglenes fellobbanások ellenére sok beteg hosszú távon javulást tapasztal az állapotában.

(KamaszPanasz - SZ. - webmd)