Táplálkozás, energiaital

#Táplálkozás #energiaital

25 db cikk a témában

Guarana versus koffein
#guanara
2023.09.09.

Guarana versus koffein

Van valami különbség a guarana és a koffein között? Vajon a guarana jobb, mint a koffein? A guarana növény magjából készült termékek azok számára készültek, akik nem szeretik a kávé keserű ízét, de szeretnének éberek maradni.

Mi a taurin?
#taurin
2023.08.19.

Mi a taurin?

A legtöbb energiaital dobozán olvashatjuk a taurint, mint összetevőt. De valójában mi is ez az anyag? Mennyire biztonságos? Most ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszolni.

Amióta a kecskék kávébogyót legelnek, többet imádkozhatnak a szerzetesek
#energiaital
2023.04.28.

Amióta a kecskék kávébogyót legelnek, többet imádkozhatnak a szerzetesek

A legenda szerint 300 évvel időszámításunk előtt egy Káldi nevű kecskepásztor észrevette, hogy a kecskéi a lelegelt piros bogyóktól sokkal élénkebbek lesznek. Emberünk ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, ha a bogyókat megpörkölik, olyan ízletes italt készíthetnek belőle, amitől jobban bírják a naphosszat tartó imádkozást.

Az energiaitalok egészségesek?
#energiaital
2023.01.18.

Az energiaitalok egészségesek?

A nagyhírű energiaitalok multimilliárdos üzletté váltak az elmúlt néhány évben a kiterjedt fogyasztói kör által, ami legfőképp atlétákból, tinédzserekből és fiatal felnőttekből áll.

#energiaital
2017.12.29.

Szilveszterkor is óvatosan az energiaitalokkal!

Az energiaitalok önmagukban nem veszélyesek, a koffein túladagolása azonban a fiataloknál, fiatal felnőtteknél és a szívbetegséggel élő felnőtteknél életveszélyes ritmuszavart okozhat. Alkohollal és egyéb drogokkal történő együttes fogyasztása pedig mindenképpen kockázatos és akár halálos kimenetelű is lehet - figyelmezet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet!

#koffein
2016.01.19.

Koffeinmérgezés: halálos pörgés

Talán hallottad annak a fiatalembernek a történetét, aki majdnem belehalt abba, hogy egy éjjel alatt elfogyasztott közel 3 liternyi energiaitalt, ami koffeinmérgezést okozott. Miért is kell odafigyelni az energiaitalok és a koffeintartalmú frissítők fogyasztására?

#élénkítő
2015.09.19.

Legális és káros gyorsítók

Néha mindannyiunknak szüksége van egy kis élénkítésre a hétköznapok álmosító szakaszaiban. Nem mindegy azonban, hogy mit és milyen formában fogyasztunk a szellemi frissességünk elérésének céljából.

#tanulás
2015.04.28.

Energia: melyik ételből igen és melyikből nem?

Az érettségi időszak közben sokaknak van szükségük az energiára. Az éjszakázós tanulás, a kora reggeli kelés… A vége mindig az lesz, hogy minél több energiához szeretnél jutni. Na de milyen formában is a legjobb ez neked és a testednek?

#fog
2015.04.27.

Melyik ital az egészségesebb a fogaidnak?

Ha a fogaid egészségéről van szó, akkor legtöbbször arról hallhatsz, hogy milyen a helyes fogápolás, jók-e a fogmosási szokásaid. Azonban az, hogy mit fogyasztasz el napközben, szintén nagy mértékben hozzájárul a fogak állapotához. Most megmutatjuk, hogy mit igyál, ha szeretnéd megőrizni a fogaid épségét.

#koffein
2012.08.02.

Koffeinfüggőség: Van kiút belőle?

A fiatalok több mint 90%-a fogyaszt koffeint nap mint nap, ami a leggyakrabban a kávéban, a teában, az üdítőkben és a csokoládéban fordul elő. Ez összeadva átlagosan 280 mg koffein naponta, ami körülbelül 2 csésze kávéval egyenértékű.

#energiaital
2012.07.27.

Az energiaital károsítja a fogakat

Noha az energiaitalok felpörgetik az embert, károsítják a fogakat. A benne található savak károsítják a fogakat, növelik annak érzékenységét. Emellett a fogágyat is rongálja, és hosszú távon akár fogvesztést is okozhat.

#energiaital
2012.05.10.

A fiatalok negyede rendszeresen iszik energiaitalt

A felnőtt lakosság jelentős többsége naponta fogyaszt kávét kifejezetten az ébrenlét fokozása érdekében – derül ki a Szinapszis Kft. egy friss kutatásából, melyet a cég a Napidoktor.hu megbízásából készített.

#gyümölcslé
2012.04.20.

Cukrosabbak a gyümölcslevek, mint gondoljuk

Miközben egyre jobban tudatában vagyunk az üdítőitalok magas cukortartalmának, hajlamosak vagyunk alábecsülni a gyümölcslevek, dzsúzok és turmixok cukortartalmát - állapították meg a Glasgow-i Egyetem kutatói felmérésükben.

#energiaital
2012.02.07.

Miért veszélyes az energiaital a fiatalokra?

Dr. Vajda Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház szakorvosa válaszol a legfontosabb kérdésekre az energiaitalokkal kapcsolatban. Nem a koffein az egyetlen összetevő, mely káros lehet a szervezetre...