Főoldal / TÁPLÁLKOZÁS / Mi a taurin?
  2009-12-14

Mi a taurin?

A legtöbb energiaital dobozán olvashatjuk a taurint, mint összetevőt. De valójában mi is ez az anyag? Mennyire biztonságos? Most ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszolni.

A taurin és a koffein nem ugyanazokból az anyagokból áll. A koffein egy stimuláns, a taurin pedig egy aminosav. A taurin serkentő hatású, növeli a víz és az ásványi sók arányát a vérben, illetve antioxidáns tulajdonsága is van.

- hirdetések -

A taurin normális körülmények között a húsban, a halban és az anyatejben is megtalálható. Egyes tanulmányok feltételezték, hogy a taurin fokozza az atletikus teljesítőképességet, így könnyen megmagyarázható, hogy miért éppen ez az anyag kerül a legtöbbször az energiaitalokba. Egy másik tanulmány feltételezése szerint a taurin és a koffein fejleszti az atletikus mellett a szellemi teljesítőképességet, ez azonban még nincs teljesen bebizonyítva.

Fontos a mértékletesség!

Még 3000 mg feletti napi taurin fogyasztása is bizonyos esetekben biztonságos lehet. Nem árt azonban jelentősen ez alatt az érték alatt maradni, ugyanis minden felesleges taurint a vese választ ki. Nagymértékű vagy hosszú távú használatának komoly következményei lehetnek.

Emellett szintén fontos szem előtt tartani az energiaitalok többi összetevőjét is, mint például a nagy mennyiségű koffeint vagy a cukrot, ezek hosszú távon szintén károsak lehetnek. A koffein például növelheti a vérnyomásod, alvási zavarokat, idegességet, ingerlékenységet okozhat.

A csúcsteljesítményed nem függ az energiaitaloktól vagy azok összetételétől! Az energiaitalok helyett pedig inkább fókuszálj az egészséges életmódra! Táplálkozz egészségesen, váljon napi tevékenységeid részéve a mozgás és aludj eleget!

(Cs. B.)