energiaital
#Táplálkozás

Energiaital - Ne vedd a szívedre!

2010.06.26.
2 perces olvasási idő

Noha az energiaitalok felpörgetnek és növelik a teljesítményt, nem mindig éri meg kipróbálni. Ismerd meg a veszélyeket, melyeket az energiaitalok jelenthetnek a szívedre!

A következő alkalommal mikor fáradt vagy, gondold meg kétszer, hogy energiaitalt bontasz-e. Sokkal biztonságosabb frissítő egy kis gyümölcs, vagy egy hideg vizes fürdő. Az energiaitalok – a sportitalokkal ellentétben, mivel azok általában nem tartalmaznak éberséget okozó összetevőket- veszélyesek lehetnek az egészségre.

Az energiaitalok növelik a vérnyomást és a pulzust. Kutatók szerint ez a növekedés nem olyan mértékű, hogy alkalmi fogyasztásuk káros legyen az egészséges emberre, ám azoknak, akik magas vérnyomástól vagy szívbetegségtől szenvednek, már egy-egy alkalommal történő fogyasztás is gondot okozhat. Gyakori fogyasztásuk pedig az egészséges emberek számára is kockázatot jelenthet. Különösen igaz ez a terhes nőkre és a gyerekekre, fiatalokra, akiknek nem ajánlott fogyasztani ezeket a termékeket.

Az energiaital fogyasztását követő szívritmus és vérnyomás emelkedésért azok két fő összetevője, a koffein és a taurin a felelős.

Koffein – Az energiaitalok koffeintartalma változó. Egyesek koffeintartalma két csésze kávénak felel meg, míg mások ennél sokkal többet tartalmaznak.
Taurin – Ez egy olyan aminosav, mely növeli a pulzusszámot és a vérnyomást.

Sok energiaital tartalmaz növényi eredetű stimulánsokat, mint a ginzeng, ephedra vagy guarana. Ezek fokozzák a koffein hatását. Az italok mindemellett nagy adag cukrot is tartalmaznak.

Energiaitalok és sport

Azok, akik sportolás előtt fogyasztanak energiaitalt a teljesítmény fokozása érdekében, veszélynek teszik ki a szívüket. Az ital tovább növelheti a vérnyomást és pulzust, mely amúgy is túl magas a sporttevékenység miatt. Ugyanakkor csökkenthetik a szív vérellátását. Ez különösen azok számára veszélyes, akik artériái eltömődöttek. Mi több, a koffein dehidratál, ezért is különösen rossz választás sportolás során használni az energiaitalokat.

Energiaital és alkohol – veszélyes kombináció

Az energiaitalok alkohollal való keverése különösen veszélyes, mely veszélyesen gyors szívverést, és így akár még szívrohamot is okozhat. További veszélye, hogy a benne lévő serkentőanyagok hatására leplezi a részegség valódi mértékét.

Az energiaitalokat főként a fiatalok fogyasztják, akiket sokszor megtéveszt a „természetes összetevők” felirat, illetve nincsenek tisztában a lehetséges káros mellékhatásokkal. Több ország is beszámolt már energiaital fogyasztásához köthető fiatalok halálesetéről, mely hatására Kanadában és egyes európai országokban betiltották bizonyos, vagy mindegyik energiaital forgalmazását.

Egyéb frissítő módszerek

Az energiaitalok fogyasztásával járó teljesítménynövekedés tehát nem mindenki számára éri meg a kockázatot. Kifejezetten veszélyes lehet a magas vérnyomásban, szívritmus zavarban, vagy bármely egyéb szívbetegségben szenvedők számára. Az energia és állóképesség fokozásának számos egyéb, egészséges alternatívája létezik:
• sétálj egyet
• szívj egy kis friss levegőt
• vegyél frissítő zuhanyt
• kapj be valami egészséges nassolnivalót.

(Forrás: WEBBeteg)