energiaital
#Táplálkozás

Amióta a kecskék kávébogyót legelnek, többet imádkozhatnak a szerzetesek

2023.04.28.
2 perces olvasási idő

A legenda szerint 300 évvel időszámításunk előtt egy Káldi nevű kecskepásztor észrevette, hogy a kecskéi a lelegelt piros bogyóktól sokkal élénkebbek lesznek. Emberünk ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, ha a bogyókat megpörkölik, olyan ízletes italt készíthetnek belőle, amitől jobban bírják a naphosszat tartó imádkozást.

A szerzetesek első kávéfőzésétől eltelt néhány ezer év és azok a japánok, akik nem csak szorgalmukkal, de kiemelkedően egészséges életmódjukkal is példát mutattak a világnak, a kávét már igen jól ismerték. De tudták azt is, hogy a fekete főzet éberséget ugyan ad - de energiát sajnos nem. Ezért 1962-ben elkészítették a világ első energiaitalát, amit mind a mai napig boldogan fogyasztanak akkor, amikor egy kis energiára és éberségre van szükségük.

Brit tudósok megállapították…

Az első energiaital elkészítésétől tehát még „csak” 61 év telt el, de már ez alatt az idő alatt is gomba módra megszaporodtak az önjelölt „szakértők”, akik számos (városi) legendát terjesztenek az energiaitalokról. Talán ezért hisznek még ma is sokan inkább a „brit tudósok megállapították” kezdetű álhíreknek, mint a tényeknek. Talán ezért veszik be sokan kanyar nélkül azt, amit egy blogger posztol az energiaital összetevőiről ahelyett, hogy levennénk egyet a polcról és saját szemünknek hinnénk.

Az utca sportkocsija

Az energiaital nem sportital, nem üdítő, de nem is víz! A sportital a fizikai aktivitás során elvesztett folyadék és ásványi anyagok pótlására való; az üdítő elsősorban frissítésre; a víz pedig hidratálásra való. Az energiaital pedig olyan funkcionális ital, amelynek az a rendeltetése, hogy gyorsan adjon energiát és éberséget.

Egy szupersportkocsinak az a rendeltetése, hogy gyors legyen. Ehhez kell egy erős motor, egy jó sportfutómű és egy áramvonalas karosszéria, hiszen ezek nélkül nem szupersportkocsi a kocsi, ahogyan cukor és koffein nélkül sem energiaital egy ital.

Egy valódi energiaitalnak az egyik fő összetevője és egyben a legfőbb energiaforrása a répacukor (szacharóz). A belőle keletkező szőlőcukor és gyümölcscukor révén biztosítja az emberi szervezet részére az életműködésekhez, mozgáshoz, munkavégzéshez, tanuláshoz szükséges energiát. Fontos szerepet játszik a sejtek, szövetek és szervek felépítésében, valamint működésében.

1,3,7-trimetilxantin, (C8H10N4O2), vagy tisztességes polgári nevén koffein. Ez a másik fő összetevő az, ami az éberséget biztosítja. A koffein a véráramba jutva, a vérereket összehúzza és többek között az úgynevezett adenozin természetes biológiai hatását is befolyásolja.

Az adenozin az élő sejtek egyik hírvivő molekulája, amely jelzi a fáradtságot, álmosságot és az ébrenlét, valamint az alvás szabályozásában tölt be fontos szerepet. A koffein az adenozin hatását blokkolja, ezért érezhetjük ébernek magunkat koffein elfogyasztása után.

Hogy együnk meg minden nap 18 narancsot?

Feltételezem kevesen tudják, hogy a két fő összetevő mellett az egészségünk megőrzéséhez szükséges B-vitaminból annyi van egy doboz valódi energiaitalban, amennyi bőven fedezi a teljes napi szükségletünket. Egy dobozban annyi B-vitamin van amennyi 3,6 kg sárgarépában,vagy kb.18 darab narancsban.

Tehát ideje lenne befejezni a felesleges riogatást az energiaitalokkal kapcsolatban, hiszen egy valódi energiaital barát a hétköznapokban, amikor egy kis energiára és éberségre van szükségünk, sok vitamin kíséretében. A bulvárlapok kattintásvadász hírei helyett pedig hallgassunk a szakemberekre. Például a világ eddigi legnagyobb kutatása, amelyet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 66.531 emberen végzett el, tekinthető a leghitelesebb szakmai véleménynek. E szerint a napi 400 mg-ot nem meghaladó koffeinfogyasztás nem támaszt aggályt egy egészséges felnőtt számára.

Egyszerű szavakkal - egy egészséges felnőtt ember biztonsággal megihat naponta akár 5 doboz energiaitalt is. Úgyhogy a mai tudomány is csak ugyanazt bizonyította, amit már kétezer éve a kecskepásztorok megtudtak vagy hatvanegy éve a szorgalmas japánok.

(Szerző: Hajdú Péter, Okleveles táplálkozástudományi szakember (MSc), PhD hallgató - Debreceni Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola)