élénkítő
#Táplálkozás

Legális és káros gyorsítók

2015.09.19.
3 perces olvasási idő

Néha mindannyiunknak szüksége van egy kis élénkítésre a hétköznapok álmosító szakaszaiban. Nem mindegy azonban, hogy mit és milyen formában fogyasztunk a szellemi frissességünk elérésének céljából.

Lássunk néhány példát a természetes forrásból származó, legális élénkítőszerekre, amelyekkel adott esetben mégis érdemes vigyázni.

Kávé és tea

Alighanem a kávé a legismertebb és legáltalánosabb élénkítőszer. Hatása magas koffeintartalmának köszönhető. A koffein több ponton stimulálja a szervezetet. Élénkíti az idegrendszert, fokozza az anyagcserét. Emeli a vérnyomást és hatására szaporábbá válik a pulzus, vagyis megnő a szív munkája. Nő a szellemi tevékenység hatásfoka, a koncentrálóképesség javul, az éberség fokozódik.

A veseműködés fokozásával növeli a képződött vizelet mennyiségét, vagyis vízhajtó hatással rendelkezik. Tehát napi folyadékmennyiségünkbe ne számoljuk bele a koffeintartalmú italokat, mert azok több vizet vonnak el a szervezetből, mint amennyit fogyasztásukkal beviszünk. Ugyanakkor a koffein fogyasztása nem ajánlható egy bizonyos határon túl.

A mértéktelenség idegességet, álmatlanságot, szívproblémákat okoz, ugyanis a szervezet hosszú ideig tartó stimulált állapota károsítja a szerveket és pszichés labilitást alakít ki, csökken a munkabírás és a koncentrálóképesség. A kávé savas karakterű, így a nagy mennyiség gyomorfekély kialakulásához vezethet.

A fekete tea hatása ugyancsak a koffeinnek köszönhető. Az élettani hatások megegyeznek a kávé hatásaival, ám azok mértéke alacsonyabb, ugyanis a fekete tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint egy erős kávé, ám ez esetben sem szabad túlzásokba esni. A zöld tea koffeintartalma alacsonyabb, illetve annak felszívódása egyenletesebb, így hatása kiegyensúlyozottabb és tartósabban érvényesül. A vörös teában nem található koffein, ugyanakkor más módon stimulálja az idegrendszert, tehát rendelkezik élénkítő hatással.

Csokoládé

A csokoládé leginkább, mint gyorsan hasznosítható energiaforrás szolgáltat frissítő hatást. Az agy kizárólag a glükózból képes energiához jutni, így számára, vagyis a szellemi munka felpörgetésére a csokoládé tökéletes módszer. Ugyanakkor zsírtartalma is magas, és így bár hatékony, gyorsan felszívódó energiabomba, mégis nagyon hizlal. Ha már a csokoládét választjuk, keressük a minél magasabb kakaótartalmúakat és tartózkodjunk a bevonómassza alapú édességektől.

Energiaitalok

Az energiaitalok magas koffeintartalmuknak köszönhetik átmeneti élénkítő hatásukat. Mivel nagy mennyiségű koffeint rejtenek magukban, a hatás gyorsan kialakul és erőteljes, ám az élénkség amilyen hamar jött, olyan hamar el is múlik, és a megelőzőnél sokkal nagyobb fáradtságot hagy maga után. Ennek magyarázata, hogy az átmeneti felpörgetett állapot az eredeti fáradt állapottól további extra energiát igényel, ami a szokásánál jobban terheli az egyébként is kimerült szervezetet. Ezeket az italokat gyakran vitaminokkal, aminosavakkal dúsítják.

Az energiaitalok temérdek ízesítő- és tartósító anyagot tartalmaznak, sok mesterséges színezékkel. A rendszeres fogyasztás szívritmuszavarokhoz, állandó ingerültséghez és májkárosodáshoz vezethet.

Guarana

A guarana többnyire üdítőitalok kiegészítője, illetve táplálékkiegészítő formában is kapható. A kivonat egy Dél-Amerikában honos növényből készül, és titka a koffeintartalom. Felszívódása nagyon kíméletes, és kiegyensúlyozottan fejti ki élénkítő hatását akár hat-nyolc órán keresztül is. A kávéhoz és teához hasonlóan túlzott fogyasztását kerülni kell.

Testmozgás

A felfrissülés leghatásosabb és legegészségesebb formája, mely egyszerre tesz jót testnek és léleknek. A vérnyomás és pulzus emelésével kíméletes módon gyorsítja a vérkeringést, az anyagcserét és látja el oxigénben gazdag vérrel a szervezet sejtjeit. Segít a gondolatok rendezésében, a szellemi megerőltetés hatásainak csökkentésében.

Bármely általunk kedvelt formáját választhatjuk, és már a pár perces irodai séta vagy néhány gimnasztika gyakorlat is nagyon jó hatású. Előnye még, hogy nem igényel különleges eszközöket, bárhol és bármikor végezhető. Gyakran a lábfejek megtornáztatása, egy jóleső nyújtózkodás segít, hogy szellemi frissességünk visszatérjen.

Hideghatás

A hideg hatására fellépő idegrendszeri aktiváció következtében a fentiekhez hasonlóan fokozódik a percenkénti szívverések száma és nő a vérnyomás. A hideg bármely formában jó hatású: ez lehet egy rövid séta a hűvös levegőn, vagy hideg vízzel történő arcmosás, de a csuklóra folyatott hideg víz is nagyszerűen megfelel a célnak. Egyre érdemes odafigyelni: a nagy hőmérséklet különbségek gyors váltakozása, főleg, ha a mellkast érinti, bár az edzettségnek nagyon jót tesz, de meghűlést is okozhat.

Illóanyagok

Az aromaterápiát is segítségül hívhatjuk egy kis felfrissülés céljából. A lime, eukaliptusz, citromfű, borsmenta hatásai frissítőek akár tea, akár illóolaj, akár ízesített cukorka formájában fogyasztjuk. A 100% gyógynövényt tartalmazó teák koffein nélkül járulnak hozzá a frissesség megújulásához.

(KamaszPanasz)