tea
#Táplálkozás

Az édesítőszerek is okozhatnak függőséget

2010.04.25.
1 perces olvasási idő

A szakértők különösen a gyerekek esetében tartják fontosnak a cukor, édesítőszer és méz nélküli fogyasztást, mivel az apróságok így kisebb valószínűséggel szoknak rá az édes, és azzal együtt hizlaló üdítőitalokra.

A teafogyasztás sokak számára a mindennapokat jelenti, mások viszont igazi wellness szertartássá változtatják az aromás ital szürcsölését. Az idillbe a táplálkozáskutatók "rondítanak bele": a tea fogyasztása véleményük szerint kizárólag édesítés nélkül ajánlott, s azt is alaposan meg kell nézni, mi mindent is kevertek a teafű közé.

A tea – rögtön a kávé után – az egyik legkedveltebb innivalónak számít világszerte. A kínálat óriási: a klasszikusnak számító feketetea- élék mellett zöld, fehér, gyömölcsös, valamint egzotikusabbnál egzotikusabb fajtákat is találunk az üzletekben. Mindenki más-más teakeverékre esküszik, a többség egyvalamiben azonban megegyezik: a teát édesen szereti.

„A tea édesen történő fogyasztása jóval nagyobb következményekkel jár, mint azt elsőre gondolnánk” – hívja fel a figyelmet Christiana Gerbracht, a Német Táplálkozáskutató Intézet Táplálkozás-tanácsadási részlegének vezetője.

„Az édes itallal szervezetünk energiához jut, ugyanakkor ehhez nem társul telítettség érzés, mivel az ital csak rövid ideig állomásozik a gyomorban” – magyarázza Gerbracht, aki mindenekelőtt a szülők felelősségét szeretné felhívni a veszélyforrásra. Véleménye szerint már kisgyermekkorban arra kell törekedni, hogy a gyerekek ne szokjanak hozzá az édes teához és a szintén túl sok cukrot tartalmazó üdítőitalokhoz.

A táplálkozásszakértő nézete szerint nem csak a cukor jelenthet kockázatot, hanem a csökkentett kalóriatartalmú édesítőszerek is: „az édesítőszereket viszonylag pontatlanul lehet adagolni, és az íz által ugyanúgy fennáll az édes dolgokhoz való hozzászokás veszélye, mint a cukor esetében, arról már nem is beszélve, hogy teljesen megváltoztatja az italok és az ételek ízét is” – hangsúlyozza a szakértő.

Azon a teafélék esetében, amelyek édesgyökérrel eleve édesítettek, fokozott óvatosságot ajánl Gerbracht: „az édesgyökér régi, természetes gyógynövénynek számít, amely például megfázás esetén alkalmazható". Nem szabad ugyanakkor a vérnyomásnövelő hatásáról megfeledkezni, és éppen emiatt lehet veszélyes az édesgyökeret tartalmazó teafélék folyamatos fogyasztása.

A terhes kismamák, cukorbetegek, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők esetében – így Gerbracht – erősen javallott a háziorvossal egyeztetni a fogyasztott teafélék összetételét és azok esetleges negatív hatásait.

(forrás: welt.de)