guanara
#Táplálkozás

Guarana versus koffein

2023.09.09.
1 perces olvasási idő

Van valami különbség a guarana és a koffein között? Vajon a guarana jobb, mint a koffein? A guarana növény magjából készült termékek azok számára készültek, akik nem szeretik a kávé keserű ízét, de szeretnének éberek maradni.

A guarana Brazíliából és Venezuelából származik, hasonló hatása van mint a kávénak, és évszázadokon keresztül használták hogy segítsenek ébren tartani. A guaranában lévő szaponinok, tanninok és a gyanta segít a súlyvesztésben, javítja a memóriát és antioxidánsként is működik a testben.

Amit tudunk, a guarana egyre nagyobb sikernek örvend étrendkiegészítőként és táplálék adalékanyagként. Megtalálhatjuk energiaitalokban, vitaminokkal dúsított italokban, ahogy mondják, energia ellátóként és éberség növelőként. A guaranát továbbá fogyáshoz is szokták alkalmazni, más összetevőkkel együttesen. Azt még mindig nem tudjuk, hogy ezeket a hatásokat ugyanaz az összetevő váltja e ki, mint a kávé növényében megtalálható, esetleg más, vagy mindkettő.

Bizonytalan összetétel, káros mellékhatásokkoffein

Ugyanúgy, mint más kiegészítőknél ez a sok jó hatás, túl szép, hogy igaz legyen, kell lennie néhány kockázatos dolognak ezzel a csodanövénnyel kapcsolatban. Tapasztalatok szerint szorongást, szívdobogást, felfúvódást, hasmenést, mellkasi fájdalmakat és akár halált is okozhat guarana kiegészítők fogyasztása. Továbbá a vizek, gyógynövények és táplálékkiegészítők pontos összetevői nincsenek szabályozva, ami azt jelenti, hogy az egészségügyi hatások nincsenek megerősítve.

Az aktív hatóanyagok mennyisége eltérhet a címkén jelzett adagtól

Egyes formulák akár háromszoros hatóanyag mennyiséggel rendelkeznek, míg másoknak egyáltalán nincs hatásuk. Sajnos ezeket az értékeket kizárólag laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani.
Úgy tűnik a legjobb megoldás, ha egy jó nevű cég termékét vásárolod meg, keveset fogyasztod és megfigyeled a rád gyakorolt hatását, majd csak ezután vonod be az étrendedbe rendszeresen.

Annak ellenére, hogy a guaranának hasonló felpörgető hatása van, mint a kávénak – amiben számos kávé fogyasztó bízik – ha figyelembe veszed a lehetséges egészségügyi kockázatokat, jobban fogsz ragaszkodni a koffeinhez, amit már megszokott a szervezeted – akár kávé, tea vagy kóla formájában.

(KamaszPanasz - Ő.B.)