energiaital
#Táplálkozás

Energiaital túladagolás: háromnegyede a 18 év alatti fiatalokat érinti

2012.02.04.
1 perces olvasási idő

Azoknál, akik nem szoktak hozzá a koffeintartalmú italok fogyasztásához, a túladagolás akár halálhoz is vezethet. Különösen aggasztó, hogy a rosszullétről beszámoló személyek 77 százaléka 18 év alatti fiatal, akik között 8-10 éves korú gyermekek is vannak.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2011. november 1. óta gyűjti össze, és dolgozza fel az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait. Az első elemzés, amely a 2011. december 31-ig tartó időszakot fogja át, arról tanúskodik, hogy ezen időszakban hazánkban 123 főnél idézett elő rosszullétet, illetve kellemetlen fizikai tüneteket az energiaital-fogyasztás. Mindez aggodalomra adhat okot – figyelmeztet az országos tisztifőorvos.

Az energiaital túladagolásával kapcsolatban az ország egész területéről érkeznek jelzések a hivatalba a mentőszolgálatoktól, az orvosi ügyeletektől, a gyermekorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskolákból is. Az adatok szerint az elfogyasztott, rosszullétet kiváltó energiaital mennyisége fejenként naponta 2 deciliter és 3 liter (!) között változott. Az érintettek 87%-a fiatalkorú férfi.energiaital

A tünetekkel jelentkezők legnagyobb része (26 százalék) a 13-14 éves, 19 százalék a 15-16 éves, 18 százalék a 11-12 éves, 12 százalék pedig a 17-18 éves korosztályba tartozik. A rosszullétről beszámoló fogyasztók 3 százaléka 8-10 éves gyermek, 22 százaléka pedig 19 év feletti felnőtt.

Az érintettek egy része naponta többször, különböző helyszínen is ivott energiaitalt, a legnagyobb arányban azonban a rosszullétet megelőzően otthon (46%) a délutáni órákban (42%) fogyasztottak belőle.

Az energiaital és az alkohol együttes alkalmazása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben, és a vesében is. Ennek ellenére a fogyasztók 23 százaléka próbálta ki a kettőt együtt.

A tünetek közül legtöbben zaklatottságról, ingerlékenységről (27%), valamint felfokozott idegállapotról, nyugtalanságról és álmatlanságról (24%) számoltak be. Előfordult még szédülés, hányinger, hányás, valamint szapora szívverés és mellkasi szúrás is. A túlzott energiaital-fogyasztás miatt rosszullétről és kellemetlen testi tünetekről beszámoló 123 fő közel harmadát állapotuk miatt egészségügyi ellátásban kellett részesíteni.

Az energiaital azért is különösen veszélyes, mert átmenetileg felpörget, növeli a teljesítményt, de utána még erőteljesebb fáradtságot okozhat, amely újabb és újabb fogyasztásra ösztönöz. Sokan fáradtság ellen aktivitásfokozóként nyúlnak energiaitalhoz. A túlzott fogyasztás egyre elterjedtebb a fiatalok körében is.

Az energiaitalok koffeint és más, a koffein hatását felerősítő összetevőket is tartalmaznak. A nagy mennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein-túladagolás tüneteit: erős hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot és esetenként pánikrohamot is.

(ÁNTSZ)