energiaital
#Táplálkozás

A cukormentes energiaital segíthet a fogyásban?

2011.02.24.
1 perces olvasási idő

Sajnos a csodarecept a súlycsökkenésre és a felpörgésre nem egy fémdobozban rejlik. Az energiaitaloknak magas a koffeintartalmuk, amitől sokkal éberebb leszel, a fáradtságot és az unalmadat is elnyomja.

Valószínű, hogy ez a feltevés azon alapos, hogy a koffein meglehetősen fokozhatja az alapanyagcserét. Habár a kutatók úgy vélik, hogy a cukormentes energiaitalok nem a legmegfelelőbb súlycsökkentő termékek.
Tegyük fel, hogy egy ember elég koffeint vesz magához ahhoz, hogy jelentős mértékben fokozza az anyagcseréjét. Még akkor is egy hónapba telne ennek az embernek az, hogy leadjon egy kiló hájat.

Ezenfelül, az energiaitalokban található koffein mennyisége, csak kis mértékben fokozza az anyagcserét (kevesebb, mint napi 100 plusz kalóriát elégetve). Tartsd észben, hogy a felgyorsult agyagcsere megszűnik, amint egy ember abbahagyja a koffeinfogyasztást. A koffein egyben vízhajtó is. Ez azt jelenti, hogy bármilyen kezdeti súlycsökkenés nagyobb valószínűséggel a test alacsonyabb víztartalmának tudható be.

Az energiaital (vagy koffein) fogyasztás növelése olyan mértékig, hogy az fokozza az agyagcserédet, semmi energiaitalesetre sem ajánlott. A magas koffeinszint kellemetlen fizikai és pszichikai tüneteket okozhat. Ezek közé tartozhat:

• Koffeinfüggőség
• Idegesség
• Ingerlékenység
• Szorongás
• Izomrángások
• Álmatlanság
• Fejfájás
• Szívdobogás
• Fekély vagy GERD reflux betegség

A koffein és a taurin tartalmú energiaitalok akár 10%-os vérnyomás és pulzusszám növekedést is okozhatnak. Az egészséges emberek számára ez nem egy óriási probléma, de a magas vérnyomásúaknak, a túlzott koffein növelheti a szívbetegségek vagy a stroke kockázatát.

A cukormentes üdítők megszállottjainak, a mesterséges édesítőszerekkel végzett kutatások eltérőek, egyes eredmények azt bizonyítják, hogy a msterséges édesítőszerek segíthetik a súlycsökkenést, míg ugyanezen anyagokkal végzett egyéb tesztek szerint a mesterséges édesítőszerek hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, valamint növelik az egyes rákos megbetegedések kockázatát is. Mindazonáltal, a cukormentes energiaitalban száz kalóriával kevesebb van, mint a cukros párjában.

Habár ebben a cikkben fellebbentettük a fátylat a valóságról, ami elkeserítő lehet, nem kell aggódni. Számtalan mód van arra, hogy az ember fokozza az energiáját, megőrizze az egészséges testsúlyát, anélkül, hogy az energiaitalra támaszkodna.

(Sz.D.L. - Forrás:Go Ask Alice)