energiaital
#Táplálkozás

Az energiaital károsítja a fogakat

2012.07.27.
1 perces olvasási idő

Noha az energiaitalok felpörgetik az embert, károsítják a fogakat. A benne található savak károsítják a fogakat, növelik annak érzékenységét. Emellett a fogágyat is rongálja, és hosszú távon akár fogvesztést is okozhat.

Kutatók szerint az energiaitalokban található savak károsítják a fogakat és a fogágyat. Még károsabb, ha a hatás ellen úgy próbálunk meg védekezni, hogy az energiaital fogyasztása után rögtön fogat mosunk. A savak által fellazított fogzománc ugyanis sokkal érzékenyebb a fogkefére.

Hogyan óvhatod fogaid egészségét:

  • Csak módjával fogyassz energiaitalt.
  • Legalább 30 percet várj a fogmosással, hogy a fogzománc újra megszilárduljon.
  • Ha sok energia- vagy sportitalt fogyasztasz, kérdezd meg fogorvosod, mit ajánl a fogaid megóvása érdekében.energiaital

A gyártók tiltakoznak

A fenti következtetésre egy kísérletsorozat után jöttek rá a kutatók. A kísérlet során tehénfogakat vágtak ketté, melyeket azután vízbe, illetve 5 különöző energiaitalba helyeztek. Mind az 5 jelentős károsodást okozott a vizsgált fogakban, ám a Gatorade és a Powerade az átlagosnál is jobban rontja a fogakat. A kísérletben azért használtak tehénfogakat, mert összetételükben ez hasonlít leginkább az emberére.

Az energiaital gyártók tiltakoztak a kutatás eredménye ellen, hangsúlyozva, hogy az ital úgymond átfolyik a szájon, csak rövid ideig érintkezik a fogakkal, így szerintük jelentős fogkárosodást sem okozhat.

Mindenesetre, amíg nem derül ki, kinek van igaza, nem árt óvatosnak lenni, és energiaital fogyasztása után jobban odafigyelni a szájápolásra.