fogszabályzó
#Testi problémák

A fogszabályzó nem tragédia

2014.01.12.
2 perces olvasási idő

Aggódsz, hogyan festesz majd fogszabályzóval? Ez a cikk segít, hogy többet tudj meg az eszközről, ami kiegyenesíti a fogaidat, és sokkal szebbé teszi a mosolyod!

Fog és beszéd

Kevés gyereknek van tökéletes fogsora, szóval ne aggódj, ha a tiéd sem egyenes! Nézd meg példának okáért az osztálytársaidat! Sokaknak a legkevésbé sem egyenes. Néha a fogak egyszerűen nem nőnek egyformán.

A fogaid lehet, hogy görbék, torlódtak, vagy a felső és az alsó állkapcsod nem ugyanakkora. Ez utóbbi esetben ,,rossz harapásról” beszélünk. Ezt is egy olyan kifejezés, amit a fogorvosok a szád állapotának a leírására használnak.

Ha a fogorvososod ezek közül észreveszi valamelyik problémát egy általános vizsgálat alatt, akkor javasolhatja, hogy fogszabályzót viselj.

A fogszabályzók fajtái

Ha a szüleidnek volt fogszabályzójuk, akkor talán láthattál róluk olyan képeket, amin a szájuk tele van fémmel. Manapság a fogszabályzók sokkal kevésbé feltűnőek. Még mindig használnak fém fogszabályzókat, de talán lehet rá lehetőséged, hogy átlátszót, vagy a fogad színével egyezőt kérj. Vannak olyan fogszabályzók is, amiket a fogsorod mögé tesznek, ahol senki sem láthatja. fogszabályzós srác

Manapság a drótok is sokkal kisebbek és jobbak, sokkal gyorsabban, és könnyebben egyenesítik ki a fogaid. A gumikat - amik a fogszabályzó alá kerülnek - is kérheted most már többféle színben – így a fogszabályzó akár az egyéniséged kifejező új kiegészítővé is válhat.

Hogyan működnek a fogszabályzók?

A fogszabályzók úgy egyenesítik ki a fogaid, hogy nyomást gyakorolnak a fogaidra bizonyos pontokon egy ideig. A legtöbb gyereknek csak sima általános fogszabályzóra van szüksége, dróttal és gumival, amik a nyomják a fogakat. A drót segít mozgatni, a gumisáv segít szép sorba állítani a fogaidat.

Azután, hogy megkaptad a fogszabályzót, a fogorvosod megmondja hogyan, és mennyi ideig kell viselned (lehet, hogy éjjel nappal 2 éven keresztül, lehet, hogy csak éjszakánként fél évig). Ez csak a fogaidon múlik.

Élet a fogszabályzóval

A fogszabályzó olyan, akár egy étel mágnes, szóval sokkal jobban ügyelned kell a fogaid tisztítására, amíg rajtad van. Minden étkezés után fogat kell mosnod, és nagyon vigyáznod kell arra, hogy ne egyél olyat, ami beleragadhat a fogszabályzódba.

A fogorvosod is adhat olyan fogselymet, amivel ki tudod tisztítani a fogszabályzódat, és körülötte a fogaidat. Amikor a fogorvosod kicseréli a drótot, kérdezd meg, hogy használhatod-e a fogselymedet (könnyebb használni a drótok nélkül). Létezik speciális fogkefe is, állandó fogszabályzót viselők számára.

Nem kell diétáznod, de néhány ételről le kell mondanod, ami problémát okozhat a számodra. Ilyen például a pattogatott kukorica, a kemény és a ragadós cukorka, és végül a rágógumi. A cukros üdítőitalok és a gyümölcslevek is okozhatnak problémát, mivel a cukor rajta marad a fogaidon, és kilyukaszthatják a fogadat. Ha mégis ilyeneket innál, utána feltétlenül moss fogat.

Mivel a fogszabályzók nyomást gyakorolnak a fogaidra, kényelmetlenül érezheted magad, főleg az első fogszabályzás után. Ha nagyon fáj, kérd meg a szüleidet, hogy adjanak fájdalomcsillapítót.

Ha van kiálló drótod, vagy tartód, vagy olyan drótod, ami sérti a szádat, szólj a fogorvosodnak. Ha nem találja a problémát, tehet viasz rudat arra a tartóra, ami zavar. Ezután nem fogja dörzsölni a szád.

Noha a fogszabályzó viselése jár némi kellemetlenséggel, különösen, míg meg nem szokod, sok gyerek hordja, és feltétlenül javul a problémájuk. Mikor tudhatod ezt biztosan? Akkor, amikor leveszik – teljesen új lesz a mosolyod!

(KamaszPanasz - Gy. Z., kidshealth.org)