fogszabályozás
#Testi problémák

Ezek a legtrendibb fogszabályzók a fiatalok körében

2020.10.09.
2 perces olvasási idő

Manapság egyre több tizenévesnek van fogszabályozója. Ez nemcsak annak köszönhető, hogy a készülékek árai jelentősen csökkentek az utóbbi időkben, hanem annak is, hogy a modern technológiának köszönhetően a fogszabályozás ma már egy esztétikus és minimális fájdalommal járó kezelés sorozat, amelynek eredménye a tökéletes mosoly. (x)

Nem kell aggódnod, hogy úgy fogsz festeni, mint Katy Perry a Last Friday Night klipjében, hiszen a mai, modern fogszabályzók szinte láthatatlanok, ráadásul egyáltalán nem ciki viselni őket. Ha idejében gondolsz a jövőbeni mosolyodra, sokkal könnyebben és gyorsabban helyrehozhatod a fogaidat, és ezzel együtt az önértékelésedet is!

Mikor lehet szükség fogszabályzóra?

A fogszabályzó többféle fogászati problémára is kínálhat hosszan tartó megoldást, továbbáa szép és egyenes fogsor hozzájárulhat fogaink egészségének megőrzéséhez is. A modern fogszabályozási eljárásoknak köszönhetően búcsút inthetünk a görbe fogaknak és a hézagos molyosnak. Továbbá a megfelelő harapás és a fogak helyes egymáshoz illeszkedése jelentősen megnövelheti rágószerveink élettartamát, így ilyen jellegű problémák esetén is érdemes minél hamarabb felkeresni fogorvosunkat.

Tiniként ma már egyáltalán nem ciki fogszabályzót hordani. Az egyre szélesebb körben való elterjedése miatt, gyakorlatilag ma már minden osztályban van olyan kamasz, aki hord ilyen készüléket rövidebb-hosszabb ideig. Az egészséges mosoly nemcsak széppé, barátságosabbá tesz bennünket, hanem önbizalmat is ad, amelyet életünk során tengernyi módon hasznosíthatunk. A rendezett fogsor hozzájárul a tisztább, érthetőbb beszéd kialakulásához is.

Az egyenes fogazatot könnyebb tisztítani, így nagy eséllyel megelőzhető a fogszuvasodás és a fogkőképződés. A harapás helyreállításával pedig az állkapocs egészségét óvhatjuk meg.

A legtöbb szakember a fogak helyreállítását nem véletlenül javasolja tizenéves korban. Ebben az időszakban hullanak ki az utolsó tejfogak és alakul ki a végső fogazat, ígya fogorvosok számára könnyen megállapíthatóvá válik, hogy mennyi időt vesz majd igénybe a fogazat rendezése. Illetvea fogak és az állkapocs ebben a korban egyszerűbben és jóval fájdalommentesebben formálható, valamint alakítható, mint később, felnőttként.

Melyik típust válasszam?

A fogászati technikák fejlődésének hála, ma már számtalan fogszabályozási módszert választhatunk, amelyek közül a legtöbb esztétikus és kényelmes megoldást biztosít a fogak rendezésére.

A hagyományos fém fogszabályzók

A fémből készült fogszabályzókat nevezhetjük a fogszabályzás “első generációjának” is. Habár az e fajta szabályzók is jelentős fejlődésen estek át az elmúlt néhány évben, mégis sokan ezeket a készülékeket tartják a legkényelmetlenebbnek, holott ez koránt sincs így. A kezelés során a fogakra kis fém négyzeteket - bracketeket helyeznek, amelyeket egy ívvel fűznek össze, majd a fogorvosok az ívet gumikarikával rögzítik a bracketek vájatában. Ezeknek a karikáknak a színét akár mi magunk is megválaszthatjuk, így teljesen testre szabhatjuk az általunk viselt készüléket.

A fogszabályzót időnként (4-6 hét) aktiválni is kell, hogy a fogak a kezelés végére a helyükre kerüljenek.

A legmodernebb eljárások

Az esztétikusabb megoldások kedvelői között az egyik legnépszerűbb megoldás az úgynevezett “láthatatlan” fogszabályozás. Ez történhet ki- és visszahelyezhető műanyag fogszabályzóval, amely speciális átlátszó anyagból készül. A kivehető fogszabályzókat átlagosan napi 20-22 órán keresztül kell viselni, azonban vitathatatlan előnyük, hogy nagyon könnyen tisztíthatóak és étkezés, valamint beszéd során egyáltalán nem zavaróak.

A rögzített fogszabályzók között is találhatunk diszkrét és esztétikus készüléket, melynél a fogra ragasztott bracketek szinte teljesen észrevehetetlenek.Például az átlátszó alumínium-oxid kristályokból készült fogszabályzók a legkorszerűbb eljárással készülnek. Viselésük kényelmes, illetve az új fajta technológiai megoldásoknak köszönhetően a kezelés ideje is jelentősen lerövidülhet egy ilyen készülék segítségével.

A fogszabályozás tárháza szinte napról-napra bővül, új szolgáltatások és készülékek megjelenésével a páciensek gyakorlatilag teljesen testre szabhatják a kezelésük menetét. A szép és egészséges mosoly tehát elérhetőbb közelségben van, mint valaha.

(BP Digital)