fogsor
#Testi problémák

Mi jelenthet veszélyt a fogainkra?

2014.10.29.
2 perces olvasási idő

Fogainknak fontos szerepük van a rágásban, a mosolygásban, a beszédhangok képzésében. Lehet, hogy eddig nem tudtál mindent a fogsorodról?

A savanyú dolgok éppolyan károsak, mint az édesség

A magas savtartalmú, alacsony pH-értékű ételek, mint például a savanyú cukorkák, az üdítőitalok, a gyümölcslevek rendkívül károsak, kikezdik a fogzománcot (a fog felszínének legkülső rétegét), aminek következtében csökken a fogak mérete.

Jóllehet, a felnőttek fogai ellenállóbbak, az alacsony pH-tartalmú ételek, a savas cukormentes (!) italok azokat is károsítják. Ha magas savtartalmú ételt-italt akarsz enni, mindenképpen más ételekkel együtt fogyaszd, így minimalizálva a sav károsító hatását.

A fogzománc kemény, de könnyen törik

A fogorvosok szerint tartózkodni kell a kőkeménységű jég-, vagy popcorn darabkák rágcsálásától. Ha ráharapsz egy kemény dologra, két ultra-kemény anyag - a fogzománc és a bekapott étel - találkozik egymással. Különösen óvatos legyen az, akinek több tömése is van.

A nyelv- és az ajakpiercing nem véletlenül nem kedvence a fogorvosoknak. A fémékszer a baktériumok melegágya, ráadásul könnyen megsértheti a fogakat. Beszéd közben ugyanis mindig nekiütközik a fogzománcnak. Egy 2007-es vizsgálat szerint a szájban viselt ékszer miatt gyakrabban alakulnak ki fogdeformitások, s miattuk nem ritka a fog elvesztése sem.

Foghiány - mit jelent?

Kihúzhatják egy-két fogadat, de van, aki már eleve hiányos fogazattal született. Leggyakrabban a bölcsességfogak nem bújnak elő, de előfordul, hogy az oldalsó metszők hiányoznak. Ez a probléma általában öröklötten jelentkezik. A fogakat ínybetegség vagy súlyos fogszuvasodás miatt is el lehet veszíteni.

A túl sok fluorid is árt a fogaknak

A fluorid valóban nagyon fontos a fogak egészsége szempontjából. Ha azonban egy fejlődő fogazatú 8 éves, vagy annál fiatalabb gyerek szervezete túl nagy mennyiségben jut fluoridhoz, fluorozis alakulhat ki. E jelenségre eleinte a fogakon látható fehér, majd barnává váló foltok utalnak. Mivel belső folyamatról van szó, ezeket a csúnya foltokat a fogorvos sem tudja eltüntetni. A gyerekek szervezetébe sokszor a lenyelt fogkrémek miatt kerül túl sok fluorid. A kicsiknek ezért a fluorid-mentes fogkrém használata javasolt.

A fogszuvasodás

A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

A fogszabályozó is okozhat fogszuvasodást

A kapcsok között felgyülemlő baktériumok, ételmaradékok, savak kikezdhetik a fogzománcot. Az ásványi anyagok hiányát a fogakon eleinte világos pöttyök jelzik, amik később csúnyán besötétedhetnek.

A nyelvünk természetadta fogkefénk is egyben. A fogszabályozós fiatalok ritkábban tisztítják vele fogaik felületét, mivel kellemetlen érzés a nyelv fémmel való érintkezése. Így szájszagot is okozó lepedék képződik a fogakon.

(WEBBeteg - O.K.T.)