csók
#Testi problémák

Csókolj magabiztosan, rossz lehelet nélkül!

2017.02.13.
2 perces olvasási idő

Jó hír, hogy bármennyire is izgulsz miatta, a csókolózást szinte lehetetlen elrontani. Ha az érzelmek adottak, biztos, hogy a csók sem sikerülhet rosszul. Van azonban egy olyan tényező, ami garantáltan rossz emlékké teheti a romantikus pillanatot: a rossz lehelet. Mit tehetsz ellene?

Ne ess pánikba! Szerencsére ennek nem kell megtörténnie veled, ugyanis számtalan módszer létezik arra, hogy hogyan fojtsd el még csírájában a rossz szájszagot! Íme, a mi tanácsaink, hogy legközelebb már te is magabiztosan csókolj!

Először is: moss fogat!

A szájhigiénia az egyik legfontosabb, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen leheletet. Meglepődnél, ha tudnád, mennyien nem mosnak megfelelően fogat. A megfelelő fogmosás egyébként naponta legalább kettő, és minden étkezés utáni fogmosást jelent. Ha azonban mindezt betartod, mégis panaszaid vannak, mindenképpen beszélj a fogorvosoddal, hogy megtudd, hogyan is kell helyesen fogat mosni, hogy egyetlen baktérium se maradjon a szádban.

Fogselyem

Bármilyen meglepő, a fogselyemnek nem csak esztétikai szerepe van. A fogselyemmel ugyanis el tudjuk távolítani a fogak közül azokat az ételmaradékokat is, amelyeket egyébként a legtöbb fogkefe nem. A fogak közti rés kitűnő életteret biztosít a baktériumoknak. Ha ezeket nem távolítjuk el, fogaink nem maradnak egészségesek, szuvasodni kezdenek. Ezután pedig a jó leheletről már le is mondhatunk.

Fűszeres ételek

Ha épp randira készülsz, a legjobb, ha kerülöd a nagyon fűszeres és főleg a csípős ételeket. Különösen az olyanokat, amelyek hagymát, fokhagymát esetleg erős paprikát tartalmaznak. Ezek a fűszerek ugyanis hosszú időre kellemetlen leheletet biztosítanak. Ha azonban mégis úgy alakul, hogy ilyen ételeket kell fogyasztanod randi előtt, használj szájsprayt vagy cukormentes rágót.

Szájvíz

A szájvíz az egyik legjobb módja annak, hogy alaposabban is tudjuk fertőtleníteni szánkat. Ehhez természetesen el kell sajátítanod pár gargarizálási technikát. Hosszabb távon azonban figyeljünk oda, hogy milyen szájvizet használunk! A legtöbb ugyanis csak elfedi a szagot és nem öli meg a baktériumokat. Ha azonban antiszeptikus szájvizet vásárolunk, az eredmény friss lehelet és tiszta, higiénikus száj.

Fogorvos

Előfordulhat, hogy a rossz leheletet nem a fogmosás vagy az alapvető fogápolás hiánya okozza. Megeshet, hogy a probléma az ínyedben van. Tehát, ha rendszeresen mosol fogat, de mégis rossz szájízt, kellemetlen szájszagot, esetleg az ínyed viszketését tapasztalod, mindenképpen látogass el egy fogorvoshoz! Mindez nem csak azért fontos, hogy megszüntesd a rossz leheletet, hanem azért is, hogy a fogaid és az ínyed is egészségesek maradjanak. A beteg íny ugyanis például foghulláshoz is vezethet.

Igyál vizet!

Ha nem iszol elegendő mennyiségű vizet, a szádat könnyen száraznak érezheted. A rossz leheletet a száraz száj is elősegítheti, így a legjobb, ha rendszeresen iszol. Ha pedig nagy tea- vagy kávé-rajongó vagy, a legjobb, ha valamilyen szinten megpróbálod csökkenteni a fogyasztását. Így kevésbé fog kiszáradni a szád, továbbá a kellemetlen szagok forrása is tovább csökken.

Dohányzás

A dohányzás nem csak sárgítja a fogakat, de rossz leheletet is áraszt. Mindezt csakis egy másik dohányos tudja elviselni, mindenki más azonban undorodni fog a leheletedtől. Ha pedig a cigit a kávéval kombinálod, nagyon kellemetlen lesz az eredmény. Éppen ezért kerüld ezeket a szereket!

Nos, remélem segítettünk, és most már a következő randin te is magabiztosan csókolsz majd.

(KamszPanasz: Cs. B.)