test
#Táplálkozás

Készítsd el a saját sportitalodat!

2015.05.15.
1 perces olvasási idő

Manapság már a szivárvány minden színében választhatsz sportitalokat. Ám ezek az italok akár káros anyagokat is tartalmazhatnak. A kemény fizikai munka mellett azonban a víz mellé néha kell egy kis plusz energia. Ráadásul a rengeteg kukába kidobott műanyag palack sem tesz jót a környezetnek.

Néhány remek recepttel készültünk nektek a sportszezonra. Ezek a receptek nemcsak egészségesek, hanem a pénztárcádat is kímélik. Szerezz be egy menő kulacsot vagy műanyag palackot valamelyik sportboltban, és már viheted is a finom italokat.

A legjobb receptek mindig gyümölcslevekből készülnek. A legjobb a frissen facsart citromlé vagy narancslé, de persze bármilyen gyümölcslevet használhatsz. A legjobb persze, ha Te magad facsarod, de a boltban is rengeteg jó minőségű gyümölcslé kapható. Egy nagy flakonnyi italhoz körülbelül egy fél pohár citromlé kell.

Tegyél az italodba egy kis jódozott sót is! Az izzadással rengeteg ásványi anyagot veszítesz, éppen ezért kell ezt pótolnod: gyorsan felszívódik, és könnyen pótolja az elveszített anyagokat. Egy fél teáskanálnyi elég egy nagy flakon vízhez.

A sportitalokhoz gyakran rengeteg cukrot adnak. Ez persze nem baj, hiszen a cukor gyorsan felszívódó energiaforrás, ám ha tudsz, a saját sportitalodba keverj egy egészségesebb variációt. A méz, az agávé szirup vagy a xylit remek megoldás. A juharfaszirupot már nálunk is lehet kapni, nagyon egészséges, rengeteg magnézium és cink található benne, ami szintén nélkülözhetetlen, ha edzel. Akkor attól függően, mennyire vagy édesszájú, egy negyed csészényi szirup vagy méz bőven elég.

A sportitalodhoz egy liter vizet használj, és tedd bele a hozzávalókat. Ezt öntsd át a kulacsodba, vagy egy használt palackba, és indulhat az edzés. Nemcsak egészséges, de még pénzt is spórolsz vele!

Nektek mi a kedvenc italotok? Ismertek ti is egy jó receptet? Ha igen, küldjétek be a KamaszPanasz oldalára! Jó edzést kívánunk!

(Gy. R. - greenlivingideas.com)