méz
#Táplálkozás

A méz és hatásai

2023.02.04.
2 perces olvasási idő

A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Itt az ideje tehát, hogy mézesítsd az életed!

A méz kiváló csemege, ám jó tulajdonsága nem csak ebben rejlik. Az aranysárga ragacsos folyadék ugyanis az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság – a sumérek, egyiptomiak, görögök egyaránt hódoltak pozitív tulajdonságai előtt. A mézzel (illetve egyéb méhészeti termékekkel) való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.

A természet eme édes adománya négyötödrészt glükózból és fruktózból áll, ám még így is fér bele mindenből, ami jó: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin. A sötétebb mézek (pl. fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.

Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását már régóta ismerték: a háborúk során sebek fertőtlenítésére is használták. A középkor patikáiban már egy sereg betegség ellen kínálták. A népi gyógyászatban pedig szintén kihasználták már évezredek óta ezt az antiszeptikus hatást: fájdalomcsillapítóként és köptetőként a házi patikák szerves része. Ha tehát szüleid nátha idején mézzel tömnek, ez az oka. – Vízzel érintkezve a mézben hidrogén-peroxid szabadul fel, ami az elhalt szöveteket és baktériumokat feloldja. A PH-ja is savas, az sem kedvez a baktériumoknak, így minden együtt áll ehhez a nagyszerű hatáshoz – mondta dr. Kozma Ákos, belgyógyász.

A fertőtlenítéssel azonban még közel sem merültek ki a méz jótékony hatásai. – A méz kedvezően hat az izomzat, s még a szívizomzat működésére is, jót tesz az emésztésnek, ugyanis tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert – folytatta a belgyógyász, hozzátéve: magas energiatartalmának köszönhetően alkalmazható a fáradtság és különböző betegségek leküzdésében is.

– Egy kiskanál mézet elszopogatva pedig megnyugtathatjuk a stresszes idegrendszert is, ugyanis beindítja a szerotonin nevű hormon termelődését – tette hozzá dr. Kozma Ákos. Fontos, hogy bár a mézet nyugodtan lehet forró italba keverni, sosem szabad együtt főzni vele, mert elillannak a hatóanyagok. Egy pohár langyos tejbe keverve és azt rendszeresen fogyasztva távolt tarthatjuk vele a náthát is és segít, ha nehezen tudunk elaludni.

Jobb, mint a cukor, de hízlal

100 gramm méz 1350-1450 Kj energiát ad a szervezetnek, ezért használatával csínján kell bánni! Viszont még mindig jobb, mint a fehér cukor, a méz ugyanis könnyen emészthető, kíméli a májat és a hasnyálmirigyet.

Cukorbetegeknek azonban ugyanúgy nem ajánlott a fogyasztása, mint a répacukoré. Egészséges embereknek is maximum egy teáskanál javasolt egy napra.

A méz pedig külsőleg is hat: egy borsónyit az arcon szétkenve a bőr puha és bársonyos lesz.

(KamaszPanasz.hu - Kósa-Boda Veronika, újságíró)