kókuszvíz
#Táplálkozás

Kókuszvíz: a sportolók barátja

2015.03.28.
2 perces olvasási idő

Alacsony kalóriatartalmú, természetesen zsír- és koleszterinmentes, több káliumot tartalmaz, mint 4 banán, szuper hidratációt biztosít- ez csak néhány pozitívuma a számos előnnyel rendelkező népszerű amerikai őrületnek: a kókuszvíznek.

„Az anyatermészet sportitala” - mondják. Állítólag a kókuszvíz hidratálja a testet és segítséget nyújt másban is, a másnaposságtól kezdve a rákig és a vesekőig. De vajon tényleg így van?

Mi is az a kókuszvíz?

Természetes frissítő, hiszen a kókuszvíznek édes, diós íze van. Könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmaz, cukor és elektrolit formájában. Nem tévesztendő össze a magas zsírtartalmú kókusztejjel vagy olajjal. A kókuszvíz egy tiszta folyadék, mely a kókusz közepében van. Kevesebb kalóriát, nátriumot és több káliumot tartalmaz, mint egy átlagos sportital. Az ízesítetlen kókuszvíz 5,45 kalóriát 1,3 gramm cukrot, 61 milligramm káliumot, 5,45 milligramm nátriumot tartalmaz. Összehasonlításképp a Gatorade 6,25 kalóriát, 1,75 gramm cukrot, 3,75 gramm káliumot és 13, 75 gramm nátriumot tartalmaz.

Jobb, mint néhány cukros ital

A kókuszvíz kevesebb cukrot tartalmaz, mint a legtöbb sportital és sokkal kevesebbet, mint a legtöbb üdítő és gyümölcslé. A sima kókuszvíz jó választás lehet a felnőttek és gyerekek számára, akik kevesebb cukrot tartalmazó italt keresnek. De azért ne vidd túlzásba - ha naponta többet is megiszol, gyorsan felszaladnak a kalóriák! Mindig legyünk körültekintőek a vásárlásnál, figyelmesen olvassuk el a címkéket, s válasszuk a sima kókuszvizet. Kerüljük az olyan termékeket, melyhez cukor vagy gyümölcslé van adagolva, ezek nem különböznek a cukrozott üdítőitaloktól.

Néhány sportoló a kókuszvízre esküszik

Ivás sportolás utánJohn Isner, a profi teniszező azt mondja, hogy a kókuszvíz tartotta talpon őt, amikor megnyerte a híres 11 órás maratoni wimbledoni teniszmeccset. „Szuperhidratáló és segít kibírni a hosszú meccseket, megakadályozza a görcsök kialakulását még a legmelegebb és legpárásabb körülmények között is.” Ő egy olyan keveréket iszik a meccs előtti éjszaka, ami kókuszvízből és vízből áll. Rendszeresen csinál egy koktélt kókuszvízből és tengeri sóból, a meccs után pedig természetes alapú fehérjeport is kever hozzá.

A kókuszvízzel jobban lehet pótolni az elveszett folyadékot, mint a sportitalokkal vagy vízzel - mindaddig, amíg élvezed az ízét. Egy nem rég nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a kókuszvíz feltölti a testet folyadékkal, ugyanúgy, mint a sportitalok, ám jobban, mint a víz. De a felmérés szerint a sportolók jobban kedvelik a sportitalok ízét. A sporttal foglalkozó táplálkozáskutatók egy része szerint azonban a kókuszvíz nem hidratálja a testet anélkül, hogy sokat fogyasztanál belőle. Ha tetszik az íze, és képes vagy belőle sokat meginni, csak akkor tarthat hidratálva.

Mit mondanak a szakértők?

Akár sportitalt, kókuszvizet, sima vizet választasz, mindegy, mind hidratálja a tested. A kihívás az, amikor egy edzést 3 órán túl kell teljesítened fáradhatatlanul, hőségben, sok folyadékveszteséggel. Ilyenkor csak könnyen felszívódó szénhidrátokra van szükséged, hogy azok pótolják az elvesztett energiát és elektrolitokat, mint a nátrium és kálium. Sem a kókuszvíz, sem a sportitalok nem tartalmaznak elegendő nátriumot és szénhidrátot a súlyosan izzadóknak. Kiegészítő és gyors energiaforrás lehet a banán, a mazsola és a sósperec is, melyekkel pótolhatod a kiürült tápanyagokat.

Ugyanakkor a gyakran fogyasztott kókuszvíznek vannak egészségügyi előnyei is. A legtöbb fiatal nem jut elég káliumhoz, mert nem fogyaszt elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget - a kókuszvíz segíthet kitölteni ezt a táplálkozási hiányosságot. Emellett teljesen természetes módon hidratálja a testet.

A legtöbb tini nem edz olyan keményen, hogy sportitalra vagy kókuszvízre lenne szüksége, legtöbbünknek elegendő a jól bevált víz is. Ám ha tetszik az íze, és a pénztárcád is megengedi, akkor fogyaszd bátran!

(S.A. - webmd.com)