só
#Táplálkozás

Érdemes egy csipetnyi sót tenni a vízbe?

2023.09.27.
2 perces olvasási idő

Pár TikTok influenszer szerint egy csipet só hozzáadása az ivóvízhez megfizethető módja a hidratáció fokozásának és az elektrolitok pótlásának. Tényleg működik?

Ez az elmélet lényegében helyes, mert a víz reakcióba lép a nátriummal – a só elektrolitjával – állítja Jen Bruning, chicagói dietetikus. A szervezetnek fenn kell tartania a homeosztázist, és egyensúlyban kell tartania a folyadékokat és az elektrolitokat, de a túl sok nátrium fogyasztása már egészségügyi problémákat okozhat.

„A legtöbb amerikai rengeteg nátriumot visz be szervezetébe az étrendjén keresztül, gyakran a szükségesnél többet, így ha sót adunk az ivóvízhez, az valószínűleg még magasabbra növeli ezt a mennyiséget a nap folyamán” – mondta Bruning.

Ha túl sok nátriumot viszel be, a szervezet megtartja a vizet, hogy újra megpróbálja elérni az egyensúlyt. A túl sok folyadék visszatartása növelheti a vér mennyiségét, ami megnehezíti a szív és az erek működését. Végül ez magas vérnyomást, agyvérzést és szívrohamot okozhat.

A legtöbb ember számára nem szükséges plusz sót adni a vízhez – mondta Brendon P. McDermott, az Arkansas Egyetem hőstressz-, folyadékegyensúly- és vesefiziológiai laboratóriumának professzora és igazgatója. "Tisztán hidratálás szempontjából kiegyensúlyozott étrend és megfelelő folyadékbevitel mellett egy csipet sót sem kell beletenned a vízbe" - mondta McDermott.

Egy csipet só

Egyes TikTokerek szerint a himalájai kősó használata jobb, mint a hagyományos asztali só. A szervezet azonban akkor is megpróbálja fenntartani a homeosztázist, ha olyan kősót használsz, amely más ásványianyag- és elektrolitprofilt tartalmaz - mondta McDermott.

Az étrendi irányelvek azt javasolják, hogy 14 kortól 2300 mg-nál kevesebb nátriumot vagy egy teáskanál konyhasót érdemes fogyasztani naponta. Egy csipet só hozzáadása az ivóvízhez nem tűnik soknak, de Bruning szerint ez gyorsan túllépi az imént említett keretet. A csipet egy tényleges mértékegység, amely egyenlő a teáskanál 1/16-ával.

Ennek a trendnek a legtöbb támogatója nem javasolja, hogy minden egyes pohár vízhez adjunk sót. Vannak, akik csak a reggeli első pohár vízhez ajánlják. Bruning szerint bár enyhén dehidratáltan ébredsz fel, mivel alvás közben vízgőzt veszít a szervezet, mégsem szükséges sót adni a vízhez.

A legtöbb embernek nem lesz haszna a sós vízből

Becslések szerint az amerikaiak 90%-a naponta több nátriumot kap az ajánlottnál, de néhány embernek extra nátriumra lehet szüksége az étrendjében.

McDermott szerint a sokat izzadó sportolók vagy a hőségben dolgozó fizikai munkások sok vizet és elektrolitokat veszíthetnek a nap folyamán, ezért a nátrium pótlása elengedhetetlen számukra. De ha bent, légkondicionált helyen vagy, akkor nincs szükséged plusz nátriumra. Tehát nincs egyszerűbb megoldás, amivel jobban hidratálhatnál, mint a víz.

Egyes TikTok-felhasználók azt mondják, hogy a sós víz ivása nemcsak segíthet hidratáltnak maradni, de csökkentheti a vizelés gyakoriságát is.

„A gyakori vizelés bizonyos betegségek, például a cukorbetegség jele lehet. De ha gyakran kell kimenned egyszerűen azért, mert sok vizet iszol, az nem rossz dolog” – mondja Michelle Pillepich dietetikus és okleveles személyi edző. Pillepich szerint a nátrium segít a szervezetnek abban, hogy vizet szívjon fel a sejtekbe, de ezt a megfelelő étrendből is megkaphatod.

„Az egészséges táplálkozás valójában arról szól, hogy visszatérünk az alapokhoz, és ha nincs semmi baj, valószínűleg nincs szükségünk ezekre a közösségi médiában felkapott apró tippekre és trükkökre” – mondta. Szóval csak igyál vizet és egyél változatos ételeket.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)