cukorbetegség
#Betegségek

Cukorbetegség: a leggyakoribb tévhitek

2021.12.09.
4 perces olvasási idő

Rengeteg információt lehet találni a cukorbetegségről a neten, azonban nem mindegyikük alapszik valós tényeken, ezért fontos, hogy megismerd a leggyakoribb tévhiteket a diabéteszről.

Egy-egy rossz tanács követése akár ártalmas is lehet a cukorbetegségben szenvedők számára. Gyakori, hogy még csak nem is kell fellépni a netre, hogy hamis információhoz jussunk - akár családtagok és barátok is adhatnak olyan információkat, melyek tévesek, pontatlanok vagy félrevezetőek anélkül, hogy tudnának róla.

Jó tanácsként érdemes megfogadni, hogy minden szerzett információt, javaslatot meg kell beszélni kezelőorvosunkkal, mielőtt megfogadnánk és követnék azok utasításait. Óvakodj azoktól a tanácsoktól, amelyek éppen az ellenkezőjét állítják, mint amit az orvosod javasolt. Mindig egyeztess a kezelőorvosoddal, hogy tudd, mi az, ami hasznos vagy éppen ártalmas rád nézve.

Nézzünk meg néhány általános hiedelmet a diabéteszről! Melyek igazak, és melyek bizonyulnak hamisnak?

"A túlzott cukorfogyasztás cukorbetegséget okoz"

Nem minden esetben: Az 1-es típusú cukorbetegség akkor következik be, amikor a hasnyálmirigy (pancreas) inzulintermelő sejtjei pusztulásnak indulnak. Ebben az esetben nincs összefüggés a bevitt cukormennyiség és a betegség kialakulása között. A 2-es típusú cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor a szervezet nem tud normálisan reagálni a termelt inzulinra. Legtöbb esetben a 2-es típusú cukorbetegség örökletes.

A kockázatot növeli a túlzott cukor bevitel és a magas szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása, melyek elhízáshoz vezetnek, ami nagyban növeli a cukorbetegségre való hajlamot, illetve a betegség kialakulásának esélyét.

"A cukorbetegek nem fogyaszthatnak édességeket – süteményeket"

Nem teljesen: Attól, hogy diabéteszed van, még ehetsz édes süteményeket, de csak mértékkel. A cukorbetegek esetében nagyon fontos a kiegyensúlyozott étrend és a szénhidrát bevitelének szabályozása. De ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ehetnek cukros finomságokat. A helyes mértéket megtartva fogyaszthatnak szénhidrátban gazdag és egyéb kalóriadús ételeket. Azonban a helytelen táplálkozás által könnyen mellőzötté válhatnak a vitamin és ásványi anyagokban gazdag, ám kevésbé kívánatos ételek.

"A cukorbetegség kinőhető"

Hamis: A diabéteszt nem lehet kinőni. Az 1-es típusú cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy leáll az inzulin termelésével, ami egy végleges folyamat, többé nem fog működni az a sejtcsoport, ami az inzulin termelésért felelős (Langerhans B sejtek).

"A cukorbetegség elkapható diabéteszes személytől"

Hamis: A cukorbetegség nem fertőző, tehát nem kaphatod el mástól. A tudósok nem tudják egész pontosan, hogy az emberek miért lesznek 1-es típusú cukorbetegek, de úgy gondolják, hogy a környezettel lehet valamilyen kapcsolatban, például egy vírushoz hasonlatos dologgal. De attól, hogy kapcsolatba kerül valaki egy ilyen vírussal, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy cukorbeteg lesz az illető. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek örökletes hajlammal kell rendelkezniük ahhoz, hogy a betegség kialakuljon.

"A cukorbetegek érzik, hogy mikor magas és mikor alacsony a vércukorszintjük"

Hamis: Valószínűleg tapasztalsz különböző tüneteket (például gyengeséget vagy fáradtságot), amikor a vércukorszinted magas vagy alacsony, de pontosan kizárólag teszt segítségével lehet megállapítani. Azoknak, akik nem végeznek rendszeresen vércukorszint-mérést, könnyen lehet olyan magas vércukor-szintjük, ami már károsítja a szervezetüket, anélkül hogy egyáltalán észrevennék.

"Minden cukorbetegnek szüksége van inzulinra"

Hamis: Minden 1-es típusú cukorbetegnek szüksége van inzulinra, mivel a hasnyálmirigyük nem termeli többé azt. A 2-es típusú cukorbetegek közül van, akiknek igen, és van, akiknek nem szükséges az inzulinbevitel, az egyéb diabéteszre irányuló kezelések mellet vagy anélkül, hogy kordában tartsák cukorszintjüket.

"Az inzulinbevitel megszünteti a diabéteszt"

Hamis: A cukorbetegség egy állapot, amit inzulinbevitellel szabályozni tudsz, de az inzulin nem tudja meggyógyítani a betegségben szenvedőt. Az inzulin a glükóz kilépését segíti elő a vérből, a szövetek sejtjeibe, ahol energiává alakítódik át. Az inzulin a vércukor szintjének normalizálására szolgál, de nem szünteti meg az okot, ami miatt a betegség kialakul, sem magát a betegséget.

"A diabéteszre szedett tabletták egyfajta inzulin-pótlékok"

Hamis: A tabletta formában bevehető, cukorbetegségre való gyógyszerek nem inzulin-tartalmúak. Az inzulin egy fehérje, amit ha lenyelnénk, lebomlana és megemésztődne, a gyomorban termelt sav és enzimek, illetve a bélrendszer enzimei által. Ezért kell injekcióként beadni az inzulint. A 2-es típusú cukorbetegek szedhetnek olyan pirulákat is, amik segítenek több inzulint termelni, vagy elősegítik az inzulin hatékonyabb felhasználását (ne felejtsd, a 2-es típusú cukorbetegek termelnek inzulint, csak a szervezetük nem képes rá normálisan reagálni). Ezek a tabletták nem tudnak javítani az1-es típusú cukorbetegek állapotán, mivel az ő szervezetük nem termel inzulint.

"Ha növekszik a kezeléshez szükséges inzulin mennyisége, az azt jelenti, hogy romlik a beteg állapota"

Hamis: Nincsen egy általános, mindenki számára megfelelő inzulin-mennyiség. Az inzulin-adagok személyenként eltérőek. Ez függhet attól, hogy milyen gyorsan növekszel, mennyit eszel, mennyire élsz aktív életet vagy éppen most vagy-e a pubertáskorban. Ezek mind befolyásolják a napi szükséges inzulin-mennyiségét, illetve a kellő mennyiség változhat az idő előrehaladtával.

"Más betegség esetén nem szükséges bevenni a gyógyszereket és az inzulint a diabéteszben szenvedőnek"

Hamis: Amikor az emberek megbetegszenek, különösképpen, amikor hánynak, vagy keveset esznek, nem tűnik ésszerűnek a tabletták szedése vagy az inzulin-injekció. Azonban akárhogy is kell módosítani az inzulin adagot, nem lehet teljesen kihagyni. Szükséged van energiára, amikor beteg vagy, hogy hamarabb gyógyulj, az inzulin segít a szükséges energia megfelelő felhasználásában. Fontos, hogy konzultálj az orvosoddal, hogy megértsd, mi a teendőd más betegség esetén.

"A cukorbetegek nem sportolhatnak"

Hamis: Mozgásra minden embernek szüksége van - függetlenül attól, hogy cukorbeteg-e vagy sem. Az aktív mozgás sok haszonnal jár. Azon kívül, hogy segít a súlyod megfelelő szinten tartásában (ami különösen fontos a diabéteszesek esetében), jót tesz a szívnek és a tüdőnek, segít levezetni a stressz okozta feszültséget. Ráadásul a vércukor szinten tartásában is segít a mozgás. Egyeztess kezelőorvosoddal a lehetséges mozgásformákról és a vércukrod szinten tartásáról.

"Az alacsony szénhidráttartalmú étrend jót tesz a cukorbetegeknek"

Nem egészen: A szervezet egyik előnyben részesített energiaforrása a szénhidrát, és azok az ételek, melyek szénhidrátban gazdagak, a napi kalória-bevitel felét is kitehetik. Az alacsony szénhidráttartalmú étrend követése több zsír és fehérje bevitelt eredményez. A hosszan tartó magas fehérje- és zsírtartalmú, egyoldalú táplálkozás könnyen vese és szív problémákat eredményezhet. A cukorbetegek egyébként is ki vannak téve a vese- és szívbetegségeknek, ezért egy alacsony szénhidráttartalmú étrenddel csak még nagyobb veszélybe kerülhetnek. A diabéteszben szenvedőknek olyan étrendet kell követniük, ami tartalmazza a megfelelő mennyiségű szénhidrátot, így normálisan tudnak nőni és ugyanúgy tudják végezni a dolgokat, amiket szeretnek, miközben a vércukorszintjüket is szabályozzák.

(KamaszPanasz)