fog
#Testi problémák

6 dolog, ami károsítja a fogakat

2021.10.26.
2 perces olvasási idő

A fogunk a legszebb ékszerünk lehet, és természetesen mindenki arra törekszik, hogy ragyogóan szép legyen a mosolya. Vajon elég-e tisztítani, fehéríteni, és évente kétszer orvoshoz járni? Mi mindent tehetnénk még fogaink épségéért? Íme, néhány olyan dolog, ami károsíthatja a fogainkat.

Sportitalok

A sportitalok alig egy évtizede vannak a piacon, és hihetetlenül népszerűek. Szó ami szó, ezek a készítmények nem tesznek jót a fogaknak. Különböző tudományos kutatások bizonyítják, hogy eme italok magas pH-értéke és savtartalma a fogzománc kopásához vezethet. Mivel a cukortartalmuk is rettentő magas, zöld utat adnak a különböző savtermelő baktériumoknak, amik majd később fogszuvasodást okoznak.

Egészséges fogad

Cukorbetegség

A cukorbetegség csökkenti a szervezet ellenálló képességét, így fennáll az ínysorvadás veszélye. Ám pánikra semmi ok! Ha esetleg cukorbetegségben szenvedsz, konzultálj a fogorvosoddal, aki sok hasznos tanácsot tud adni a megfelelő fogápoláshoz. Továbbá ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni a vércukorszinted, és biztosítani a szervezeted számára a megfelelő mennyiségű inzulint.

Dohányzás

A dohányzás ugyan sárgává teszi a fogakat, de manapság már ki is lehet fehérítetteni őket.“ - sokan gondolkodnak így, pedig a dohányzás bármilyen formája súlyos problémákat okozhat az ínynek, illetve a fogaknak.

Torok-, tüdő- és szájüregi rákot okozhat, továbbá a különböző melléktermékek és maga a dohány is egy ragadós réteget hoz létre a fogzománcon, ami a baktériumok kedvelt helyévé válhat. Mindezen felül meggátolja a fogakat a védekezésben, így ezek ki vannak téve a különböző olyan betegségeknek, mint például az ínygyulladás vagy a fogszuvasodás. Nem utolsó sorban pedig az erős dohányzás a fogak végleges elvesztéséhez is vezethet.

Bor

Borkedvelők, figyelem: a rendszeres, és túlzott mennyiségű borfogyasztás árt a fogak felszínének, a fogzománcnak. Tudósok szerint a borban lévő savak megbonthatják a fog szerkezetét, és fokozhatják a fog szennyeződését. Próbálj meg nem öblögetni a borral, hiszen az a közvetlen kapcsolat révén károsíthatja legjobban a fogakat. A nagyon kicsike kortyokban ivás is kerülendő, továbbá minden pohár után érdemes egy kis vízzel leöblíteni mind a bort, mind pedig kiöblíteni a szájüreget.

Terhesség

A terhesség ideje alatt rendkívül fontos a fogak fokozott védelme. A szervezet megnövekedett kalciumszükséglete, amennyiben az megfelelő táplálkozásból vagy vitaminbevitelből nincs kielégítve, a fogak romlásához, fogágybetegségekhez vezet. Tanulmányok bizonyították, hogy a koraszülések kb. 20%-áért egy bizonyos fajta ínygyulladás felelős. Megfelelő szájhigiéniával akár 80%-kal is csökkenthető a koraszülés kockázata. A progeszteron és ösztrogén túlzott megemelkedése is vezethet különböző gyulladásokhoz. Fontos a helyes fogápolás és a rendszeres szájöblítés, fogselymezés.

Fogyitabletták

Könnyű és gyors eredménnyel kecsegtetnek, s úgy tűnik, mi sem egyszerűbb, mint bekapni pár fogyi-tablettát és máris tökéletesen passzol ránk az új ruhánk. Ám megvannak a hátrányai is! Ezek a tabletták csökkentik a nyáltermelést, így a szájüreg kiszáradásához is vezethetnek. Ez sajnos hatalmas kockázatnak teszi ki az ínyt, és növeli a fogszuvasodás veszélyét. Nem utolsó sorban pedig kellemetlen érzetet okoz.

Ne feledd: a kiegyensúlyozott és egészséges étkezés, illetve a mozgás a legjobb módja a fogaid és az alakod karbantartásának! Mindazonáltal fogainkat rendszeres tisztítással (fogmosás, fogselyem, stb) tarthatjuk épen, továbbá ajánlott meglátogatni a fogorvost évente minimum kétszer, így kiküszöbölhetőek, és megelőzhetőek lesznek a bajok.

Az ép fogsornál semmi sem díszít jobban, vigyázz rá!

(KamaszPanasz - Gy. R., foxnews.com)